Alexandru Dabija, invitatul Conferințelor Operei Naționale București din luna iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-dabija-invitatul-conferintelor-operei-nationale-bucuresti-din-luna-iunie/

Opera Naţională Bucureşti prezintă joi, 8 iunie, de la ora 18:30, Conferinţele Operei Naţionale Bucureşti – SCENA GÂNDIRII, care îl va avea ca invitat pe regizorul Alexandru Dabija, care va susţine prelegerea „Pot roboţii să facă teatru?”.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2023

În filme, imaginile generate de computer au devenit o practică uzuală, iar o parte din munca operatorilor de imagine a fost automatizată. Însă chiar și în teatru – un spațiu al oamenilor vii, al trăirii și al prezenței nemijlocite – mașinile inteligente își fac simțită prezența. În țări precum Polonia sau Japonia, deja a apărut „teatrul robotic”, adică un tip de spectacol, în care actorii sunt roboți. Iar Chat GPT devine un partener de conversație tot mai performant, uluitor prin rapiditatea cu care se dezvoltă. Oare ar putea, în viitorul nu foarte îndepărtat, să scrie scenarii convingătoare și să ofere indicații regizorale competente?

Dar atunci care mai este diferența dintre ceea ce e viu și ceea ce e mecanic? Există ceva ce mașinile nu ar putea face? Mai avem nevoie de oameni în teatru și de teatru cu oameni? Care este impactul noilor tehnologii asupra artei dramatice? Care este, în fond, esența teatrului? La toate aceste întrebări, precum și la multe altele, va răspunde invitatul lunii iunie, regizorul Alexandru Dabija.

Prelegerea invitatului va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât alocuțiunea, cât și conversația vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București: soprana Bianca Mărgean și baritonul Iordache Basalic. Evenimentul va fi transmis în direct începând cu orele 18:00 de către TVR Cultural.

Biletele se găsesc online și la Casa de Bilete.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.