Alexandru Dabija, regizor prolific şi actor debutant
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-dabija-regizor-prolific-si-actor-debutant/

Și-a dorit să fie actor, dar a ajuns regizor – multipremiat, iubit de actori, lăudat de critici. În ultimii ani, a recreat cele mai cunoscute poveşti româneşti şi şi-a făcut debutul în actorie de film. Alexandru Dabija împlineşte azi 59 de ani.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2014

La 59 de ani, Alexandru Dabija este unul dintre cei mai experimentați regizori de teatru din România, dar și un actor la început de carieră. Acum doi ani a debutat în rol de preot, în scurtmetrajul lui Radu Jude, O umbră de nor.

A absolvit Institutul de Teatru și Film din București și a debutat ca regizor în 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cu spectacolul Răfuiala de Philip Massinger, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Între 1991-1994 și 1996-2002 a fost director al Teatrului Odeon din București. A primit numeroase nominalizări și premii, printre care  Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol (Orfanul Zhao), în 1995 și Premiul UNITER pentru cea mai bună regie (a spectacolului Pyramus & Thisbe 4 You), în 2010.

E unul dintre regizorii cei mai apreciați de actori. Compozitoarea Ada Milea spunea într-un interviu în Formula As: ,,Cu dl Dabija nici nu simt că lucrez, oricâtă treabă mi-ar da. E o bucurie orice colaborare cu dânsul și am văzut că peste tot actorii așteaptă fericiți să îl (re)întâlnească.”

,,Pentru mine important este lucrul cu actorul. Pentru asta sunt cunoscut, pentru asta mi s-a dus buhul. Şi atunci, foarte importantă este distribuţia, foarte importantă pentru adecvarea actorului la rol. Şi după aceea, importantă este chimia aceea specială care se întâmplă între actor şi regizor şi care este, poate, cea mai spectaculoasă parte ascunsă a unui spectacol. Ceva din seducţia asta reciprocă pe care noi o exersăm, zilnic, timp de o lună şi jumătate-două, [îmi doresc] să treacă după aia în spectacol, între actor şi public”.

Alexandru Dabija

De alfel, Dabija și-a dorit în tinerețe să fie actor. S-a pregătit chiar să dea admitere la actorie, dar s-a întâmplat să-și piardă vocea: ,,În drum de la Piatra-Neamţ spre Bucureşti am luat vreo două beri reci şi mi-am pierdut vocea, aşa că nu mai puteam recita textele pregătite. Am dat la regie şi am fost admis, la aceeaşi Şcoală de teatru unde a intrat şi Marcel Iureş, venit din Craiova. De atunci suntem prieteni, de 30 de ani.” (Jurnal de Chișinău, 2011)

2012 – debutul în actorie

În 2012, declara pentru ziarul Adevărul că vrea să se apuce de actorie și că plănuiește un spectacol în care să joace alături de Marcel Iureș. Planul nu s-a realizat. În schimb, în același an, Alexandru Dabija și-a făcut debutul în actorie în scurtmetrajul lui Radu Jude, O umbră de nor, care a avut premiera anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes. Rolul său a fost cel al unui preot, chemat la căpătâiul unei muribunde pentru ultima rugăciune. Într-un interviu dat Mediafax după lansarea filmului, Radu Jude spunea că pe platourile de filmare ,,a fost un singur regizor adevărat: Sandu Dabija”.

O umbra de nor

Întrebat anul trecut (de Luiza Vasiliu, pentru Dilema Veche) dacă se consideră un actor bun, Alexandru Dabija a răspuns: ,,E o capcană… Ar fi mare tupeu să spun că da, şi mare ipocrizie să spun că nu. La teatru, la repetiţii, mă dau adeseori în stambă, maimuţărindu-mă. Cred că pot juca, nu ştiu dacă şi cu public… La film îmi place enorm, mă pot concentra numai pe ce am de făcut, sau pe o idee, nu există public. Da, încă ceva! Am tot auzit de tracul pe care îl are actorul de film… Nu ştiu… Cînd se dă <<motor>> sau cînd spune textul… Sînt tot soiul de legende. Eu nu am avut trac, îmi plăcea tot ce se întîmpla, şi gata! Oi fi făcut pentru asta, mai ştii? Păcat că sînt bătrînel!”

Topurile i se par lui Dabija născociri de marketing, iar în teatru spune că se simte ridicol continuu: ,,E această idee că nişte oameni se adună în fiecare zi să repete nişte piese de teatru şi mai sunt şi plătiţi pentru asta. Situaţia e de un ridicol evident. Suntem nişte demiurgi care ne jucăm în ţărână. E Beckett. Stăm în uliţă, ca nişte copii, şi facem castele, căsuţe, jucărele, mai punem câte o pietricică. N-aţi văzut că dacă bate un pic vântul, nici nu mai existăm?” (Adevărul 2012)

Povești românești

În ultimii ani, Alexandru Dabija s-a remarcat prin seria de spectacole făcute după povești românești: Sânziana și Pepelea (la Teatrul Național din Cluj), Absolut! și Capra cu trei iezi (la Teatrul Act), OO! și O… ladă (la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț).

Deși regizează până la șapte spectacole pe an, spune că nu el își alege textele, ci mai degrabă viceversa; le primește de la directori de teatru, de la actori. ,,Sînt lăutar”, declara anul trecut pentru Dilema Veche.

Zilele astea, Alexandru Dabija pregătește spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?“ (cu Marcel Iureș și George Mihăiță, după Moromeții lui Marin Preda), care va avea premiera pe 3 martie la Teatrul Act.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

21
/12
/18

Undeva, cândva... Adela Marculescu și Victor Rebengiuc, cu mulți ani în urmă, pe vremea în care teatrul radiofonic reprezenta una dintre puținele bucurii ale românilor. Actrița Adela Marculescu (poate fi văzută în spectacolul "Idolul şi Ion Anapoda", la TNB) a împlinit, astăzi, 80 de ani

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

26
/11
/18

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. Legendara cântăreaţă a împlinit, astăzi, 79 de ani. În cei 50 de ani de activitate „regina rock and roll-ului“, considerată  una dintre cele mai bune cântăreţe din istorie, a vândut peste 200 de milioane de albume și a fost recompensată cu opt premii Grammy.

07
/11
/18

”Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți. La Centenarul ei, România nu arată bine – este mai dezbinată, mai fragilă, mai șubredă ca oricând. Și dincoace și dincolo de Prut!” - Mihai Șora, la împlinirea vârstei de 102 ani...

02
/11
/18

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

01
/11
/18

“Fără falsă modestie: nu cred că mă număr printre cei mari mari compozitori și interpreți de limbă franceză, dar ma simt bine în pielea mea" -  Salvatore Adamo. Aclamat şi iubit în întreaga lume, artistul belgian de origine italiană, care are la activ peste 100 de milioane de discuri vândute, împlinește, astăzi, 75 de ani.

29
/10
/18

"Nu-l costă nimic pe un om să fie blând cu un animal" - Joaquin Phoenix. Nominalizat de trei ori la Oscar pentru rolurile din Gladiator (2001), Walk the Line (2006) și The Master (2013), actorul născut în Puerto Rico a împlinit, ieri, 44 de ani. Joaquin Phoenix, cunoscut drept un activist fervent al drepturilor animalelor, este vegetarian de la vârsta de trei ani.

18
/10
/18

Casa de Producție TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriței Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuția spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

04
/10
/18

„(...) Acum, în Octombrie, la 40 de ani vreau să alerg primul meu maraton. Nu mi-e frică să greșesc, mă bucur când o fac și învăț din asta..! Iubesc teatrul și mă simt norocos că am șansa să fac ce-mi place!” – Marius Manole. Actorul despre care regretatul Radu Beligan spunea că „un astfel de talent apare o dată la 100 de ani” își serbează, astăzi, cea de-a 40-a aniversare.

10
/09
/18

„Aş prefera ca cinci persoane să-mi cunoască activitatea şi să considere că este bună, decât să mă cunoască cinci milioane de oameni şi să nu le pese de ce fac eu.” - Colin Firth. Actorul britanic, câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul din ”The King’s Speech” (2011), împlinește astăzi 58 de ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

19
/08
/18

"Nu suntem stăpânii acestei lumi, suntem doar în trecere pe aici..." - Robert Redford. Unul dintre cei mai respectați și mai iubiți actori contemporani a împlinit 82 de ani. Redford a fost nominalizat de două la premiile Oscar pentru rolurile interpretate, câștigând râvnita statuetă pentru regie și, mai apoi, pentru "contribuţia adusă cinematografiei"...

02
/08
/18

"Cred că orice actor are nevoie de modele. Da, am avut modele printre marii actori de la Craiova: Vasile Cosma, Ion Pavlescu, Paula Culiţă, Petre Gheorghiu-Dolj, Tudor Gheorghe, Valer Dellakeza. Au fost şi cei din Bucureşti: George Constantin, Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gina Patrichi, Mariana Mihuţ. Ei bine, nu se poate fără ei." - Marcel Iureş.