Alexandru Tomescu, recital cu vioara Stradivarius la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-recital-cu-vioara-stradivarius-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Sâmbătă, 26 mai, de la orele 19.00, Casa Artelor „Dinu Lipatti” găzduieşte recitalul extraordinar „Balada, un secol de muzică”, al violonistului Alexandru Tomescu, interpretat la celebra vioară de patrimoniu naţional Stradivarius Elder-Voicu!

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2018

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită , la Recitalul extraordinar ‘Balada, un secol de muzică’, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Turneului Internațional Stradivarius.

Continuând seria evenimentelor care celebrează Centenarul Marii Uniri, dorind să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’, cel mai nou centru cultural al Capitalei, condus de regizoarea Alice Barb, centru de excelență ce promovează artele clasice și cu precădere opera pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, aduce în fața publicului său proiectul ‘Balada, un secol de muzică’, un recital-eveniment, ce se va desfășura atât în Salonul de muzică al Casei Lipatti, cât și în curtea acesteia.

Programul recitalului va cuprinde lucrări de Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Constantin C. Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este obiect de Patrimoniu Național, CategoriaTezaur, iar denumirea sa originală este ‘Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702’. De la apariția sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F.Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) și, bineînțeles, a marelui violonist român Ion Voicu.

Din anul 2007 până în 2018, în urma unui concurs, vioara Stradivarius Elder-Voicu îi este încredințată violonistului Alexandru Tomescu. Prețiosul instrument a devenit, de 11 ani, protagonistul Turneului Internațional Stradivarius, care anul acesta este găzduit și de Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’.

 Alexandru Tomescu

Violonistul Alexandru Tomescu și-a desăvârșit studiile între 1995 si 1999, la Conservatorul din București, obținând burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers. A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Theatre des Champs-Elysees.

Angela Drăghicescu

Pianista Angela Drăghicescu a absolvit Liceul de Muzică ‘George Enescu’ din București, în 2001 a obținut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurtunde.

În 2012 a obținut titlul de Doctor în Muzică al Universității de Muzică din Texas, făcându-și debutul la Carnegie Hall, unde s-a întors, în 2017, pentru a prezenta premiera americană a sonatinei pentru vioară și pian a marelui pianist Dinu Lipatti. În prezent ocupă funcția de profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama, Statele Unite ale Americii și este unul din acompaniatorii oficiali ai concursului George Enescu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar recitalul va fi transmis, în direct, în curtea Casei Lipatti.

Foto: Alexandru Tomescu – facebook

22
/05
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nuntalui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!