Alexandru Tomescu și Ladislau Horvath, primul concert din an la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-si-ladislau-horvath-primul-concert-din-an-la-sala-radio/

Violonistul Alexandru Tomescu, artistul care recent, pe 19 noiembrie 2018, a câştigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica „George Enescu” pentru dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, va concerta la început de an pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% Haydn!

Un articol de Liliana Matei|9 ianuarie 2019

Concertul prezentat miercuri, 16 ianuarie, de la ora 19.00, de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath este concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, în cadrul căreia colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta.

Considerat adesea ca „părintele simfoniei”, prieten și mentor al lui Mozart și Beethoven, Joseph Haydn este unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile: a creat 104 simfonii, aproape 90 de lucrări pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, numeroase concerte, oratorii ș.a. În 2019, de la trecerea sa în neființă se împlinesc 210 ani.

În concertul de la Sala Radio vor putea fi ascultate trei dintre creațiile sale: Uvertura operei L’Isola disabitata, Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 și Simfonia nr. 101 – Ceasornicul.

Artist plurivalent: dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. Din anul 1990, colaborează în calitate de solist și concert-maestru cu Zubin Mehta, dirijor principal al orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra „GULBENKIAN”- Lisabona ș.a.

În anul 2006, a fost numit dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei „I SOLISTI FIORENTINI” (creată de Riccardo Muti), cu care a susținut numeroase concerte. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu „Bărbierul din Sevilla”, la Teatrul „Manzoni” din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră „MUSICI MUNDI” și  formația „CONSONANZA”, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

Unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Alexandru Tomescu este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Artistul se bucură de privilegiul de a interpreta, începând din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu: vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.

14
/06
/23

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană.

14
/06
/23

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

12
/06
/23

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramon Vargas și Leontina Văduva au selecționat 20 de viitori cursanți din întreaga lume care vor participa, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest gen din România, care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.