Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, la Athenaeum Summer Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/wynton-marsalis-si-jazz-at-lincoln-center-orchestra-la-athenaeum-summer-festival/

Pianistele Gülsin Onay şi Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice şi contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 iunie 2023

Filarmonica George Enescu invită iubitorii de muzică clasică, contemporană și de jazz să descopere sunetul verii la Athenaeum Summer Festival, cu un program care combină unele din cele mai iubite lucrări de muzică clasică, două seri de jazz surpriză cu Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, premiere cu Gülsin Onay și, nu în ultimul rând, un concert în nocturnă pe Esplanada Ateneului. Festivalul se va desfășura între 23 și 27 iunie, la Ateneul Român. Biletele sunt disponibile pe platforma www.ove.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii George Enescu, iar pentru concertul de pe Esplanada Ateneului, de pe 24 iunie, intrarea va fi liberă.

„Aflat la a doua sa ediție, festivalul de vară Athenaeum Summer Festival (ASF) reprezintă o premieră de acest gen în istoria Filarmonicii George Enescu și a Ateneului Român. Ne propunem să deschidem muzica clasică și contemporană, precum și întreaga experiență a Ateneului, ca simbol cultural și spiritual al Bucureștiului, către publicul larg, într-o atmosferă relaxată, de bucurie și revendicare a plăcerii de a trăi”, a declarat violoncelistul Marin Cazacu, directorul Filarmonicii George Enescu.

Legendarul trompetist american Wynton Marsalis, câștigătorul a 12 premii Grammy și primul artist care cucereşte Grammy atât la secţiunea jazz, cât şi la cea de muzică clasică, în acelaşi an, timp de doi ani la rând (1983, 1984), compozitor al oratoriului Blood on the Fields, prima compoziție de jazz care a câștigat Premiul Pulitzer pentru muzică, împreună cu Jazz at Lincoln Center, orchestra de renume internațional al cărei director artistic este, alcătuită din 15 dintre cei mai buni soliști și instrumentiști de jazz ai momentului, participă la Athenaeum Summer Festival 2023 ca invitați speciali. Vor fi două concerte surpriză, în 25 și 26 iunie, unde programul – din spiritul legendar al muzicii americane – va fi anunțat pe scenă în seara fiecărui spectacol.

Corului și Orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub baghetele prestigioșilor dirijori Josep Caballe Domenech și David Crescenzi, li se alătură soliști reputați pe plan internațional. Pianista franceză Lise de la Salle, ce revine pentru a treia oară în România, după două experiențe concertistice minunate, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (în 2007 și 2021). Pianista turcă Gülsin Onay, o interpretă excepțională a lui Chopin, care a și fost decorată cu Medalia de Stat a Poporului Polonez pentru virtuozitatea cu care îl interpretează pe compozitor, va apărea pentru prima dată în fața publicului din România, într-un recital în 24 iunie, care va combina piese foarte iubite de Chopin și Mozart, precum și o lucrare a unuia dintre cei mai apreciați compozitori turci de muzică occidentală, Ahmet Adnan Saygun, interpretat pentru prima oară la București. Violonistul Rafael Butaru, concertmaestrul Filarmonicii George Enescu și al Operei Naționale din București; soprana Veronica Anușca, tenorul Valentin Racoveanu și baritonul Mihai Damian vor desăvârși programul artistic al Festivalului ASF 2023.

Menit să dea tonul sezonului cultural estival prin emoția muzicii de calitate, clasică și contemporană, Athenaeum Summer Festival 2023 oferă o experiență destinsă și recuperatorie, printr-un Program care acoperă genuri și generații, cu lucrări în egală măsură geniale și populare ale marilor muzicieni ai lumii Chopin, Haydn, Mozart, Vivaldi, Enescu, Borodin, Manuel de Falla, Joaquin Turina, Ciprian Porumbescu, interpretat la un nivel ridicat al performanței artistice și în cadrul spectaculos al Ateneului Român. Festivalul de vară ASF 2023 se va încheia cu celebra cantată Carmina Burana al lui Carl Orff, una dintre cele mai audiate lucrări de muzică clasică din lume. “Asculți pentru prima oară Carmina Burana și te îndrăgostești de muzica clasică”, afirmă violoncelistul Marin Cazacu, directorul Filarmonicii George Enescu.

ASF 2023 contribuie la celebrarea a 155 de ani de existență a Filarmonicii George Enescu și 135 de ani ai Ateneului Român, precum și a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 140 de ani de la moartea sa.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul Filarmonicii George Enescu, fge.org.ro.

La Ateneul Român vor avea loc șase concerte în cadrul Athenaeum Summer Festival 2023, dintre care cinci în Sala Mare a Ateneului Român, începând la 19:00, și unul în aer liber, pe Esplanada Ateneului, în nocturnă, începând la 21:00.

Prețurile biletelor pentru concertele din Ateneul Român sunt stabilite pentru Categoriile I, II și III, la care se adaugă taxa de procesare OVE.ro:

V, 23 iunie: 120 lei | 110 lei | 100 lei

Sb, 24 iunie: 100 lei | 90 lei | 80 lei

D, 25 iulie: 190 lei | 170 lei | 150 lei

L, 26 iulie: 190 lei | 170 lei | 150 lei

M, 27 iulie: 130 lei | 120 lei |110 lei

La concertul în nocturnă, desfășurat pe Esplanada Ateneului sâmbătă, 24 iunie, începând cu orele 21:00, intrarea este liberă.



17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.