Baletul Operei Naționale București, în deschiderea FITS
https://www.ziarulmetropolis.ro/baletul-operei-nationale-bucuresti-in-deschiderea-fits/

Opera Naţională Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” – un performance susţinut de coregraful Gigi Căciuleanu şi „Altitza” – un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2023

Coregrafia poartă semnătura maestrului Gigi Căciuleanu, muzica originală a fost compusă de Dan Dediu și, în cazul lucrării „Altitza”, înregistrată de Orchestra Operei Naționale București în studiourile Radio România, conducerea muzicală Daniel Jinga. Asistentă regie si coregrefie Lelia Marcu-Vladu, scenografie, costume Viorica Petrovici, light design Cristian Simon, design proiecții realizat de Dilmana Iordanova.

„jocNjoc” One-Man-Show-Performance de și cu Gigi Căciuleanu pe muzica lui Dan Dediu.

„Cuvântul CORE-GRAFIE conține conceptul de scriere. DANSUL se „desenează” în linii și volume, POEZIA se „construiește” ca o piesă coregrafică, Vorbele ca și Gândurile (se) „dansează” într-o geometrie de imagini, într-o broderie de semne și sensuri…” – Gigi Căciuleanu

„jocNjoc” invită spectatorul la un periplu poetic din metaforă în metaforă, din dans în dans, din loc în loc, din joc în joc…

„ALTIȚA este un element dreptunghiular al iei românești brodat cu simboluri și forme geometrice abstracte sau stilizate: cruciuliță, linii, linie șerpuită, romb, rozete, melc, trifoi cu patru foi, steluțe, lănțișor, unele chiar, se pare, derivate de la cultul solar precum spirala, cercul, coloana. ALTIȚA desemnează „poziția superioară a mânecii, când este brodată”, “altitia” (din latinescul altus-a-um, „înalt”, cu superlativul “altissima”). ALTIȚA a apărut pentru a permite mișcarea liberă a brațului. Deci și a trupului. Plecând de la aceste două idei, libertatea de mișcare și geometria, am imaginat pe muzica lui Dan Dediu o coregrafie în care trupurile (femei, bărbați, cupluri, grupuri) reprezentând deja în sine o geometrie complexă, evoluează într-o lume de structuri, forme și/sau simboluri, ale unui spațiu scenografic imaginat de Viorica Petrovici și inspirat de formele proprii acestei specificități a iiei românești : ALTIȚA. Și tocmai pentru a păstra specificitatea românească dând în același timp nevorbitorilor de limbă română modalitatea de pronunție, am intitulat spectacolul: ALTITZA.”  – Gigi Căciuleanu

Foto: Virgil Oprina

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.