„Alice în țara minunilor” devine „Alice în țara minunilor digitale”, la 150 de ani de la lansare
https://www.ziarulmetropolis.ro/alice-in-tara-minunilor-devine-alice-in-tara-minunilor-digitale-la-150-de-ani-de-la-lansare/

La un secol şi jumătate de la lansare, „Alice în ţara minunilor” este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore şi jumătate, intitulat „wonder.land”, în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat şi pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

Un articol de Petre Ivan|26 noiembrie 2015

Musicalul cu arii de operă rock începe în camera lui Aly, adolescentă metisă complexată, aflată în conflict cu părinții și hărțuită de colegii de clasă, care încearcă să îi distrugă reputația postând mesaje insultătoare pe rețelele de socializare.

Pentru a scăpa, ea se conectează cu telefonul mobil la „wonder.land”, lume virtuală care reconstituie „țara minunilor” imaginată de reverendul englez Charles Lutwidge Dodgson — numele real al lui Lewis Carroll — acum un secol și jumătate, în 1865.

În universul de pixeli care îi promite să „îi împlinească visurile”, Aly o creează pe Alice, avatarul său, pe care o înzestrează cu calitățile care, după părerea ei, îi lipsesc: frumusețe, inteligență, aptitudinea de a fi iubită.

Ideea (de a transfera spectacolul într-o lume virtuală) este o reacție la relația fiicei mele cu rețelele de socializare și cu alte lucruri pe care le găsește pe internet și pe care eu nu le înțeleg întotdeauna. – Damon Albarn

Prima scenă dă tonul spectacolului: când Aly tastează pe telefon, imaginile electronice din „wonder.land” sunt proiectate pe un ecran, interacționând cu actorii.

Regizorul Rufud Norris încearcă să ilustreze prin montarea asociată cu digitalul raporturile sociale induse de noile tehnologii sau felul în care aparatele mobile ajung să fie prelungiri ale oamenilor și aspirațiilor lor.

„Wonder.land” vorbește și despre dificultățile adolescenței, despre greutatea de a-și construi o identitate, de a se accepta: „Urăsc ceea ce sunt”, spune Aly.

Foto: Alice în țara minunilor – Damon Albarn / Facebook

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

30
/07
/15

Duminică, 2 august, de la ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a evenimentului „Cinema în aer liber” în Parcul Titan, scena lac. Evenimentul va începe cu un spectacol inovator și grandios susținut de Zoli TOTH Project, care va prezenta publicului cel mai nou concept de fusion din România, combinând genul clasic cu cel pop, rock sau electro.

29
/07
/15

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.

27
/07
/15

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston şi a artistului Bobby Brown, a murit, duminică, la vârsta de 22 de ani. Decesul lui Bobbi Brown vine după aproape jumătate de an de când tânăra a fost găsită fără cunoştinţă în cada din sala de baie a vilei sale, incident care a prezentat o serie de similarităţi bizare cu circumstanţele în care a murit mama ei, în anul 2012.

25
/07
/15

Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale de către public, din ultimii trei ani, de la Sibiu, concertul "Simply The Best - Povestea Naiului", a adunat mii de oameni în Piața Mare din centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene.

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.