Alpin Film Festival 2017 aduce cultura montană și distracția în Brașov, Predeal și Bușteni
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpin-film-festival-2017-aduce-cultura-montana-si-distractia-in-brasov-predeal-si-busteni/

Alpin Film Festival (ediţia a II-a), festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane, are loc în perioada 23-29 ianuarie, în Braşov, Predeal şi Buşteni. Intrarea la evenimentele festivalului este liberă.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2017

Iubitorii de munte, adrenalină și aventură vor avea la dispoziție o săptămână întreagă cu evenimente speciale – proiecții cu cele mai spectaculoase filme din universul montan, expoziții de fotografie veche și fotografie alpină, lansări de carte, dar și întâlniri cu alpiniști sau sportivi români cunoscuti și invitați din Italia, Polonia, Cehia, Franța și Slovenia. Cei care vor veni la Alpin Film Festival 2017 vor putea să-i întâlnească, printre alții, pe Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Nicolae Dimache, Toma Coconea, Dr. Cristian Lascu, Ionuț Zincă, Silviu Bălan.

Alpin Film Festival este un eveniment creat cu multă pasiune pentru munte și artă, un eveniment prin care ne dorim să dezvoltăm o platformă de educație privind muntele și tot ce înseamnă acesta: prietenie, natură, aventură, adrenalină și distracție. Deschidem larg ușa tuturor celor care iubesc și respectă muntele, sportul, cărțile, filmele și fotografia. Ne dorim ca, în timp, să creăm o comunitate frumoasă, alături de care știi sigur că vei petrece momente de neuitat, la munte” – Dan Burlac, președinte Alpin Film Festival.

Festivalul se deschide pe 24 ianuarie, la Bușteni, gazda evenimentelor și filmelor din lumea alpinismului. Ziua va debuta cu vernisajul expoziției în aer liber, cuprinzând o colecție de fotografii vechi din Arhivele Naționale, prezentate pentru prima oară publicului larg. Intitulată  „Istoria în Alb”,  expoziția va fi găzduită de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și realizatorul expoziției concepute în colaborare cu Asociația Forums, va prezenta acest eveniment care mai cuprinde și lansarea ultimului număr din revista Astra. 

Tot pe 24 ianuarie, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” – Bușteni va avea loc proiecția specială a  unuia dintre cele mai premiate filme românești la festivalurile internaționale  de gen – ”Muntele Magic”, regizat de Anca Damian și prezentat de Irina Margareta Nistor.

Pe durata întregului festival, în cele trei orașe, va fi difuzată o selecție internațională care va cuprinde cele mai bune filme din ultimii doi ani ce își au inspirația în lumea muntelui. În premieră în România, Alpin Film Festival va organiza la Predeal, pe 28 și 29 ianuarie, ”ZILELE FILMULUI ROMÂNESC DE MUNTE”, ce va cuprinde o interesantă selecție de filme realizate în România. Publicul va putea vota filmul românesc preferat, la finalul fiecărei proiecții.

Anul acesta, Italia este țara invitată special la Alpin Film Festival, fiind una dintre țările cu tradiție în alpinism și sporturi de iarnă. Printre invitați se numără reprezentanți ai Muzeului Național Montan din Torino – cel mai mare muzeu dedicat muntelui din Europa, Alessandro Filippini, cunoscut specialist al muntelui „transalpin”. Partenerul acestui eveniment este Institutul Italian de Cultură București. 

Un alt eveniment din cadrul festivalului va fi expoziția de fotografii ale Asociației Forona, expoziția ”Muntele”, organizată în aer liber, la Brașov, în Piața Sfatului și realizată cu sprijinul Canon România.

Tot pentru prima oara în România, Alpin Film Festival va organiza,  joi, 26 ianuarie, la Predeal conferința ”Medicină la Altitudine”, în parteneriat cu Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont. Cel care va susține acest eveniment este doctor Nicolae Dimache, specialist endocrinolog și fost alpinist de performanță, actualmente rezident în Italia unde a practicat medicina internă. Temele dezbătute în această conferință vor fi legate de aspectele fundamentale ale fiziologiei organismului uman expus la mare altitudine, procesele de aclimatizare etc.

Între 24 și 29 ianuarie, festivalul va cuprinde și un salon de carte organizat în Sala Mare a Primăriei Predeal. Salonul de carte va prezenta ultimele apariții de carte al căror subiect este inspirat din lumea muntelui, în prezența a numeroși scriitori și jurnaliști. Printre invitații speciali se numără Marius Chivu, Sabina Fati, Dinu Mititeanu, Nicolae Dimache sau Mihai Ogrinji.

Duminică, 29 ianuarie, Alpin Film Festival se va încheia cu două evenimente speciale – ”Gala Alpinismului Românesc” și ceremonia de premiere ”Sportivul Anului 2016”, realizată cu sprijinul Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), unde vor participa cei mai buni sportivi din țară.

Tot în cadrul Alpin Film Festival se desfășoară, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2017, și concursul ”Digital Carpatica” – concurs de scurtmetraje realizate exclusiv cu telefonul mobil, având ca temă principală Munții Carpați din România. Regulamentul concursului este disponibil pe website-ul Alpin Film Festival.

Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate pot fi găsite pe www.alpinfilmfestival.ro.

Alpin Film Festival se bucură de sprijinul International Alliance for Mountain Film (IAMF), asociație internațională care reunește peste 25 de festivaluri de profil din întreaga lume.

Despre Alpin Film Festival

Alpin Film Festival este singurul festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane din România. Prima ediție a festivalului a avut loc în martie 2016. Festivalul este inspirat de succesul altor manifestări de acest gen din întreaga lume: BANFF (Canada), GRENOBLE (Franța), KATHMANDU (Nepal). Pentru mai multe detalii, puteți vizita website-ul festivalului – www.alpinfilmfestival.ro sau pagina de Facebook: www.facebook.com/alpinfilmfestival

Alpin Film Festival Official Trailer 2017 from Alpin Film Festival on Vimeo.

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

27
/08
/14

Programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie de producții din spațiul geografic central-european, în cadrul unor secţiuni necompetiţionale. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.

26
/08
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a atins cifra de 90.703 spectatori şi încasări de 1.136.889 de lei, devenind astfel unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii ani.

26
/08
/14

Astăzi începe cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ediție care este dedicată temei “Eroi și antieroi din Balcani”. Timp de șase zile, în perioada 26 – 31 august, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

25
/08
/14

Comedia “America, venim!”, debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu, a cărei premieră va avea loc pe 19 septembrie, pune accentul pe întâmplările amuzante şi neprevăzute prin care trece trupa unui teatru de provincie ajuns la New York.

25
/08
/14

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 90 de ani. Attenborough a primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.