Amor balcanic călător, la Divan Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/amor-balcanic-calator-la-divan-film-festival-2017/

Într-un spaţiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar şi iubirea. De care te bucuri unde, când şi cum poţi, chiar şi pe drum. Pătimaşe şi variate, poveştile de amor balcanic au prins viaţă în filme care te însoţesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

Un articol de Liliana Matei|22 iulie 2017

Cele mai interesante se-adună în perioada 18 – 26 august în Craiova și Port Cultural Cetate din județul Dolj, la cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, filme, muzică și artă culinară balcanice, ingrediente necesare unei experiențe festivaliere în sudul României sau pe marginea Dunării. În programul aceste ediții se regăsesc 18 filme de lungmetraj, din care 17 vor fi proiectate în premieră națională.

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic este „Bourek” (Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos, semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă și rezistă probei timpului.

În lungmetrajul regizorului Vladan Nikolic, bourek-ul e o specialitate culinară a cărei apartenență e disputată aprig de greci, turci, albanezi sau bulgari și, totodată, pretext pentru discuții care continuă până târziu în noapte, unind sau dezbinând cupluri, creând noi povești de dragoste sau punându-le capăt. Eleni (Katerina Misichroni) gătește pentru toți oaspeții ei, dar mai ales pentru Frank (Jason Grechanik), astfel încât în această coproducție Grecia – Cipru – SUA, dragostea, fie ea și culinară, plutește în aer.

Aer de vacanță cu parfum de amor balcanic vine și dinspre „A Brief Excursion” / „Kratki izlet” (r. Igor Bezinovic, Croația, 2017) și „Wind” / „Vetar” (r. Tamara Drakulic, Serbia, 2016), care vor fi proiectate în premieră națională în Port Cultural Cetate în cea de-a doua săptămână de Divan Film Festival. În primul caz, iubirea (pierdută) e o preocupare constantă a protagonistului Stola, în cel de-al doilea, pentru eroina adolescenta Mina e o speranţă firavă.

Iubirea călătoare se vede în „Light Thereafter” (r. Konstantin Bojanov, Bulgaria/ Belgia, 2017), un drum pe care protagonistul îl parcurge în sens invers, pentru ca la final, să se regăsească pe sine, în vreme ce în „Exotica, Erotica, Etc.” (r. Evangelia Kranioti, Franța/ Grecia 2015), dragostea se simte pe drum ca acasă. Viaţa marinarilor se scrie port cu port şi aromă cu aromă. În urma lor rămân prostituatele care încă mai speră. Însă, cea mai frumoasă poveste e cea a mării, istorisită și trăită de cei care pleacă şi cele care rămân.

La Divan Film Festival 2017, drumul poate fi vacanță exotică, traseu sinuos către casă, mijloc de trai sau mod de a pierde timpul, dar de fiecare dată, la capătul drumului se află dragostea. Iar tema acestei ediții gravitează în jurul celui mai aromat ingredient – Balkan Love, care se va regăsi din plin în propunerile din meniul cinematografic și culinar al festivalului.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi), iar în perioada 21 – 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei și Institutului Cultural Român.

Citiţi şi:
31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.