Ana Blandiana, la Garantat 100%: „La intelectualii români, solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-la-garantat-100-la-intelectualii-romani-solidaritatea-si-buna-credinta-sunt-materii-deficitare/

Portretul unui om puternic şi delicat în acelaşi timp: Ana Blandiana. Scriitoarea este invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%, duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2017

Duminică, 21 mai, invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% este scriitoarea Ana Blandiana. Prezenţă discretă pe micile ecrane, Ana Blandiana se dezvăluie prin interviul acordat lui Cătălin Ştefănescu drept o fină observatoare a fenomenelor sociale din România.

Deplin implicată în viaţa societăţii, autoarea recentului volum „Fals tratat de manipulare” rememorează, la Garantat 100%, evenimente care i-au marcat viaţa şi cariera, dar şi împărtăşeşte nemulţumirile legate de activitatea unor instituţii pilon din viaţa culturală. Ediţia Garantat 100% cu Ana Blandiana este la TVR 1 şi TVR+ duminică, 21 mai, ora 23.00.

De altfel, cartea scriitoarei, „Fals tratat de manipulare”, este nodul de la care pornesc amintirile Anei Blandiana: refuzul ei de a se stabili în străinătate sau povestea despre Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, muzeu realizat de invitată împreună cu Romulus Rusan.

O cunoaştem pe Ana Blandiana în diverse ipostaze, care, împreună, compun un portret puternic şi delicat în acelaşi timp: preot; poetă, căreia i se interzice publicarea în mai multe rânduri şi care este urmărită şi persecutată de Securitate; îndrăgostită de cel care avea să-i devină soţ – cel mai bun prieten, coleg de breaslă şi partener pe viaţă, Romulus Rusan; poetă de succes, prozatoare, câştigătoare a importante premii şi participantă la numeroase conferinţe literare internaţionale; neobosită activistă civică şi fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet (care, anul viitor, împlineşte 25 de ani); femeie surprinsă de trecerea timpului; româncă ce a refuzat să fugă din ţară, în pofida ocaziilor ivite de-a lungul timpului sub regimul comunist (pentru că în altă parte nu ar mai fi putut scrie); om cu visuri, calităţi, defecte, temeri, îndrăzneli şi dorinţa de a le diseca pe toate pentru a se înţelege mai bine.

Ana Blandiana

Ana Blandiana

Scriitoarea vorbeşte, la Garantat 100%, despre perioada de după 1989, când a lăsat meseria pe planul secund pentru a se implica în viaţa societăţii civile. Are un sentiment de frustrare faţă de cei care îi percep scrisul doar prin prisma activităţii sale civice.

După 1990, opera Anei Blandiana a început să fie tradusă în străinătate, fapt ce a constituit o a doua „naştere artistică” a sa.

Un popor este mica elită de intelectuali care gândesc şi împing lucrurile înainte; întotdeauna lucrurile au fost împinse înainte de o minoritate”, susţine invitata lui Cătălin Ştefănescu. Totuşi, „la intelectualii români solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare. –  Ana Blandiana.

Uniunile de creaţie sau măcar Uniunea Scriitorilor sau Academia Română nu   s-au solidarizat cu protestele #Rezist. Ana Blandiana este convinsă că aceste instituţii ar trebui să fie vârful de lance al societăţii civile.

Cât despre preocupările sale din prezent…  Ana Blandiana ne dă câteva repere duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la Garantat 100%, de la TVR 1 şi TVR+.

Despre Garantat 100%

Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale.

Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 „felul nostru de a face televiziunea”: Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

Foto: Ana Blandiana,  Garantat 100% – tvr.ro

09
/04
/16

Editura Polirom invită iubitorii de carte şi de film, duminică, 10 aprilie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu celebrul actor Ion Dichiseanu, prilejuită de lansarea volumului Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel, intrat de curând în portofoliul editurii, și în format digital.

07
/04
/16

Ȋntre 12 şi 14 aprilie are loc Târgul Internațional de Carte de la Londra. Cu trimitere la una dintre cele mai apreciate opere de ficţiune ale lui Eliade, „Noaptea de Sânziene”, titlul programului românesc - “Books that Open the Skies”/ „Cărţi ce deschid cerurile” subliniază rolul cărţilor în facilitarea accesului spre un univers alternativ şi misiunea intelectuală a marelui scriitor de restaurare a unei realităţi ocultate.

06
/04
/16

Revista satirică Charlie Hebdo a dedicat prima pagină de săptămâna aceasta dezvăluirilor privind eludarea impozitelor la nivel internațional considerate terorism fiscal. Publicaţia a titrat pe prima pagină o lozincă ironică la adresa celor bogați, „Je suis Panamá”, parafrazând sloganul care a stat la baza mobilizării generale după atentatul din 2015 împotriva acestei reviste pariziene.

01
/04
/16

Week-end-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România deschide porțile ediției numărul 5. Tărâmul magic ales în acest an pentru a fi transformat, timp de două zile, în capitala iubitorilor de SF și Fantasy este Connect Hub (B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei).

30
/03
/16

Astăzi a debutat o nouă ediţie a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, ocazie cu care cele mai importante edituri autohtone au pregătit oferte speciale de reduceri: multe cărţi la 1 leu şi o ofertă bogată de titluri al căror preţ a fost redus chiar şi cu până la 90%.

28
/03
/16

"Doar un idiot poate fi complet fericit." - Mario Vargas Llosa. Considerat unul dintre cei mai importanți romancieri și eseiști contemporani, peruanul Mario Vargas Llosa împlineşte astăzi 80 de ani. Autor al unor romane precum Orașul și câinii, Conversație la Catedrală, Războiul sfârșitului lumii, Cine l-a ucis pe Palomino Molero?, Sărbătoarea țapului sau Mătușa Julia și condeierul, Llosa a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2010.

28
/03
/16

La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţă şi cîntăreaţă celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, când Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întâlnească. Aşa începe povestea lor de iubire, descrisă în volumul “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, apărut la Polirom.

25
/03
/16

De-a lungul anilor, în momentele de relaxare am organizat, pe imensa arenă a imaginației, numeroase partide de fotbal, unde invitam fotbaliști din echipe și epoci diferite să joace exclusiv pentru mine. Ieșeau partide memorabile, dar trebuie să spun că mai mereu aveam grijă să câștige echipa în care jucau constant Dobay, Baratki, Di Stefano, Eusebio, Ionică Bogdan, Iașin, Dobrin, Cruyff, Kempes, Pușkaș, Socrates, într-un sistem de joc perfect, unu în poartă zece în față.

24
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași demarează un nou proiect de revitalizare a memoriei culturale a Iașului, prin marcarea, cu ajutorul plăcilor memoriale, a unor clădiri / locuri semnificative pentru istoria cultural-literară a orașului.

24
/03
/16

„Mary Poppins este Zâna cea Bună pe care o căutăm cu toţii.“ - Times Literary Supplement Editura RAO anunţă apariţia unora dintre cele mai iubite cărţi ale copilăriei: Mary Poppins, Mary Poppins se întoarce şi Mary Poppins deschide uşa, de P.L. Travers – o serie fascinantă, care îi va ajuta pe micuţii cititori să descopere tărâmuri fantastice şi să îşi dezvolte imaginaţia!

23
/03
/16

Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie - GEAC a lansat, astăzi, prima librărie socială din România. Bookurești Social este o întreprindere culturală online de cărți accesibile în limba engleză și o întreprindere socială, pentru că excedentul obținut din vânzări este direcționat către proiectul Fondul Visele Bătrânilor.

23
/03
/16

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează expoziţia Viaţa românească – 110 ani de la apariţie, ce valorifică patrimoniul MNLRI şi extraordinara colecţie a istoricului literar Nicolae Scurtu. Vor fi expuse în premieră documente de patrimoniu deosebit de valoroase pentru istoria noastră literară, de la scrisori şi fotografii la ediţii princeps, ediţii cu autograf sau cărţi de vizită.

22
/03
/16

Lăsând la o parte glumiţa din titlu şi imaginea – un (micro)pamflet / aluzie care trebuie tratat / tratată ca atare, în ciuda… “folosirii abuzive şi nelegale a siglei USR” – , în “Galaxia” Uniunii Scriitorilor din România (USR) există două certitudini. Prima, că războiul este în toi, iar a doua că, aseară, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis excluderea din Uniune a membrilor autodeclaratei “conduceri a USR”, respectiv a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.