Andrei Marga: Participarea României la Salon du Livre, un eveniment fără precedent
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-marga-participarea-romaniei-la-salon-du-livre-un-eveniment-fara-precedent/

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.   „Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.

 

„Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult mai mult decât obişnuit”, a declarat miercuri Andrei Marga, care caracterizează prezenţa românească drept un eveniment fără precedent.

Preşedintele ICR afirmă că datoria instituţiei pe care o conduce este aceea de a folosi oportunitatea, având în vedere nu doar că este vorba de unul din marile târguri ale lumii, ci şi faptul că este vorba de Franţa şi de Paris, de care cultura română este legată prin multe fire.

Sub deviza „Les lettres roumaines a l’honneur”, România se va prezenta la salon cu o participare „mai mare decât până acum” a culturii române în străinătate, evenimentul permiţând ţării noastre „să etaleze autori care au fost traduşi mai recent în limba franceză, autori în curs de tipărire şi alţii care au publicat lucrări în franceză în anii trecuţi, după cum vor fi etalaţi şi intelectuali de prim plan ai ţării”.

„Participarea este fără precedent, 64 de autori români fiind prezenţi la Paris, la care se adaugă reprezentanţi ai unor instituţii implicate în cultura română, în publicarea de cărţi în România”, a spus Marga.

El a adăugat că, pe lângă participarea efectivă la standuri, ICR va organiza şi un program de acţiuni conexe, care vor permite intelectualilor români prezenţi la Paris să participe la o serie de dezbateri menite să pună în valoare cultura română. Acestea vor viza România contemporană, eveniment care se va desfăşura la Sorbona, modul cum ţara noastră este privită ca o comunitate de investiţii, eveniment găzduit de Asociaţia Patronatului Francez, precum şi o masă rotundă privind problematica europeană contemporană în perspectivă franceză şi română.

Cu ocazia participării la Salon du Livre de la Paris va fi marcată şi împlinirea a 20 de ani de prezenţă a României în cadrul Francofoniei internaţionale.

Totodată, vor fi semnate acorduri de parteneriat între Institutul Cultural Român şi Institutul Francez, Ministerul Afacerilor Externe al Franţei şi Centrul Naţional Francez al Cărţii, a precizat Andrei Marga.

„Acum, în aceste zile, nu aş ezita să spun că în librăriile şi în instituţiile publice din Paris vor fi răspândite zeci de mii de flyere şi chiar broşuri anunţând prezenţa României la Salon şi lista autorilor români care participă la acest eveniment”, a mai spus preşedintele ICR.

Andrei Marga consideră că, „dincolo de toate”, Salon du Livre permite delegaţiei române „să prezinte România în efectiva ei bogăţie şi să creeze un prestigiu nou literaturii şi culturii române în sensul cuprinzător şi să arate cum este efectiv România la această oră”.

Sursa: Agerpres

24
/10
/17

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, va avea loc un dialog între două personalităţi marcante ale lumii artistice contemporane: George Banu – profesor, teoretician și reputat critic al teatrului european, şi Ion Caramitru – actor, regizor, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

23
/10
/17

CRONICĂ DE FILM Conceput ca un film antispectacular, dedramatizat şi nonsenzaţional, dar asumat polemic, „Soldaţii. Poveste de Ferentari”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizoarei Ivana Mladenovic, poate rămâne, prin curajul său formal şi tematic, un reper în cinema-ul românesc.

23
/10
/17

Scurtmetrajul Offstage, scris și regizat de actorul Andrei Huțuleac, a câștigat sâmbătă seara Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.

23
/10
/17

În data de 26 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea platformei online www.cineama.ro, o colecție unică de filme de scurtmetraj digitizate de pe suport peliculă de 16 mm în perioada 1957-1989, documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecția muncii), filme de ficțiune și de animație, precum și articole și interviuri cu cei mai activi cineamatori ai vremii.

23
/10
/17

„Bărbaţii sunt buni, dar femeile sunt magice.” – Catherine Deneuve. Îndrăgita actriță franceză a împlinit 74 de ani. În anull 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

23
/10
/17

Astăzi, 23 octombrie 2017, de la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, va avea loc audiţia, cu public, a spectacolului Inimă de câine de Mihail Bulgakov. Spectacolul propus spre audiţie, este una dintre cele 42 de producţii radiofonice care fac parte din secţiunea On Air a Festivalului Naţional de Teatru, eveniment care, în acest an îl omagiază pe Victor Rebengiuc.

22
/10
/17

Regizorul Wong Kar-wai a primit vineri în Franța, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu. ''Dedic această onoare care mi s-a făcut soției și muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele'', a spus regizorul după ce a primit premiul din mâinile actriței Isabelle Adjani.

22
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând cu 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative – ”Capace” este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (interpretat de Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule.

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

21
/10
/17

Concerte speciale, solişti vestiţi dar şi peripeţii or gesturi ale artiştilor or publicului, momente plăcute sau mai puţin. O trecere în revistă, Da capo al fine, a Festivalului Enescu.

20
/10
/17

Cartea „O undiță pentru bunicul meu” (traducere din limba chineză de Irina Ivașcu) de Gao Xingjian (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2000) a fost publicată la Editura Polirom, în 2017.