Andrei Serban şi Horia-Roman Patapievici la „O discuţie înaintea Crăciunului“
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-serban-si-horia-roman-patapievici-la-o-discutie-inaintea-craciunului/

Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui joi, 18 decembrie, de la ora 19.00, cea de-a şaptesprezecea întâlnire Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici. Invitatul acestei ediţii este cunoscutul regizor Andrei Şerban.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2014

Apropierea sarbatorilor dedicate Nasterii Domnului ii provoaca pe cei doi oameni de cultura Horia-Roman Patapievici si Andrei Serban la „O discuţie înaintea Crăciunului“.

Unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi operă din lume, Andrei Şerban s-a născut la Bucureşti în 1943. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, clasa Radu Penciulescu.

În  anul 1971 este invitat de directorul comaniei, „La MaMa“,  în SUA, cu o bursă Ford. La puţin timp Peter Brook îl invită  la centrul său de cercetări teatrale, unde Andrei Şerban semnează regia mai multor spectacole. De-a lungul timpului a colaborat cu cele mai importante instituţii de teatru şi operă din lume  precum Metropolitan, Comédie Française şi Covent Garden.

Între anii 1990 şi 1993, a fost directorul Naţionalului bucureştean. De asemenea, a predat tehnica dramatică şi regie la universităţi de renume (Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire d’Art Dramatique de Paris etc.).

A fost distins, între altele, cu Obie Award, pentru faimoasa punere în scenă a Trilogiei antice, cu prestigiosul premiu George Abbott, acordat artiştilor care au o influenţă semnificativă asupra teatrului secolului XX, şi cu Premiul de excelenţă în cultura românească.​

Foto: Andrei Serban – cinemagia

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.