Andrei și Andreea Grosu la FITS 2019: Combinația de miracol și muncă de echipă care a creat unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-si-andreea-grosu-la-fits-2019-combinatia-de-miracol-si-munca-au-creat-unteatru/

Andrei şi Andreea Grosu, regizori şi fondatori ai unteatru din Bucureşti, au venit la conferinţa moderată de Octavian Saiu în a treia zi a FITS 2019, şi au vorbit despre povestea extraordinară şi evoluţia teatrului creat şi crescut de ei, care la Sibiu anul acesta este prezent cu două spectacole.

Un articol de Cristina Enescu|16 Iunie 2019

Unteatru este prezent anul acesta în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu „Pescărușul” în regia lui Andrei Șerban, și cu un spectacol co-produs împreună cu ArtEst Foundation, care se joacă astăzi la Redal Expo, „In a Forret Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian.

Cei doi oameni de teatru cunoscuți și apreciați pentru curajul și succesul cu care continuă să creeze teatru de foarte bună calitate au, în cuvintele lui Octavian Saiu, „marea calitate de a fi artiști foarte importanți, care s-au impus în teatrul românesc la unteatru dar și prin activitatea lor de creatori, și care sunt totodată oameni foarte normali și afabili. Miracolul de la unteatru a devenit deja un fenomen și un ferment de creativitate.”

Chiar credem că unteatru rezistă tocmai pentru că e un miracol. A plecat dintr-un gând simplu, pe care îl avem foarte mulți dintre noi: dorința de a face teatru, oriunde oricând și oricum. După prima vară nu am putut să ne mai oprim, unteatru a devenit cumva o responsabilitate pentru mai mulți dintre noi, pentru că doi am fost doar la primul gând. Energia dorinței noastre de a face ceva cred că a atras oamenii spre unteatru.”  (Andreea Grosu)

Norocul și ghinionul nostru a fost criza din 2007, motiv pentru care spațiul respectiv nu a putut fi renovat atunci, si a devenit unteatru Acum suntem iar într-o fază de lupă pentru supraviețuire, dar e de fapt și un test pentru noi toți. Deci am avut mult noroc încă de la început și cu spațiul și cu oamenii care s-au legat de el. (…). Povestea a evoluat de la vreo 2000 de spectatori în total în primii ani, până acum când, în noul spațiu, avem 20.000 de spectatori pe an, ceea ce nu e rău pentru o sală ‘mare’ de 90 de locuri.” (Andrei Grosu).

La întrebarea „peste un timp ideal, unde vă vedeți în viitor?”, Andrei Grosu a spus: „Noi cu unteatru, ideal, ne vedem fără probleme, ca să zic așa. Ca toți actorii din echipă să poată fi mai bine răsplătiți pentru munca lor. Nu ne vedem cu o sală mai mare, de 1.000 de locuri, ci poate cu un spațiu al nostru.”

 

Spectacolele unteatru prezente în FITS 2019:

„In a Forest Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian, o coproducție ArtEst Foundation & unteatru.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/in-a-forest-dark-and-deep

„Pescărușul”, de A.P. Cehov, adaptare după o traducere liberă de Mașa Dinescu & Andrei Șerban, regia: Andrei Șerban, unteatru București (s-a jucat pe 14 și 15 iunie în cadrul FITS 2019)

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/pescarusul-118
/07
/19

S-au împlinit pe 8 iunie doisprezece ani de când Adrian Pintea nu mai e pe Pământ… Avea 53 de ani. S-au scris și s-au spus multe în acești ani despre Adrian Pintea, iar presa de scandal i-a speculat din plin și viața, și moartea. Însă, înainte de orice, Adrian Pintea a fost un mare actor.

18
/07
/19

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie”, eveniment care va avea loc pe data de 23 iulie, ora 19.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2). Noul proiect expozițional este asociat Festivalului Internațional George Enescu.

17
/07
/19

În aceste vremuri teribile de căldură mare, monșer, am selectat pentru dumneavoastră câteva fragmente din volumul „I.L. Caragiale. Despre lume, artă și neamul românesc”, de Dan C. Mihăilescu (editura Humanitas, 2012), care – bine citite – se constituie într-un adevărat autoportret al lui Nenea Iancu.

17
/07
/19

Inspirat dintr-un caz real petrecut într-un sat izolat din Italia anilor ‘80, în urma căruia au fost descoperiți 50 de muncitori exploatați de o familie de aristocrați, cel de-al treilea lungmetraj al lui Alice Rohrwacher, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice”, ajunge pe marile ecrane din România din 26 iulie, distribuit de Independența Film.

16
/07
/19

26, 27, 28 iulie - trei seri de filme scurte cum nu s-au mai văzut! Amuzante până la lacrimi, înnebunitor de frumoase, sensibile și apoi brusc brutale, delicios de deștepte și pe alocuri perfecte, scurtmetrajele de la Marele Picnic de anul acesta vor rămâne cu tine mult, mult după ce s-a terminat proiecția. Le vezi din hamace și de pe pătura de picnic, dar unde te duc ele - asta e cu totul și cu totul altă aventură.

15
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Încă un film românesc despre comunism? Va fi, probabil, prima întrebare a spectatorului obișnuit când va afla despre „Arest” (2019). Însă scenaristul și regizorul Andrei Cohn, ajuns la al doilea lungmetraj (după „Acasă la tata”, din 2015), propune o tratare diferită.

Page 1 of 81112345...102030...Last »