Andrei și Andreea Grosu la FITS 2019: Combinația de miracol și muncă de echipă care a creat unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-si-andreea-grosu-la-fits-2019-combinatia-de-miracol-si-munca-au-creat-unteatru/

Andrei şi Andreea Grosu, regizori şi fondatori ai unteatru din Bucureşti, au venit la conferinţa moderată de Octavian Saiu în a treia zi a FITS 2019, şi au vorbit despre povestea extraordinară şi evoluţia teatrului creat şi crescut de ei, care la Sibiu anul acesta este prezent cu două spectacole.

Un articol de Cristina Enescu Aky|16 iunie 2019

Unteatru este prezent anul acesta în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu „Pescărușul” în regia lui Andrei Șerban, și cu un spectacol co-produs împreună cu ArtEst Foundation, care se joacă astăzi la Redal Expo, „In a Forret Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian.

Cei doi oameni de teatru cunoscuți și apreciați pentru curajul și succesul cu care continuă să creeze teatru de foarte bună calitate au, în cuvintele lui Octavian Saiu, „marea calitate de a fi artiști foarte importanți, care s-au impus în teatrul românesc la unteatru dar și prin activitatea lor de creatori, și care sunt totodată oameni foarte normali și afabili. Miracolul de la unteatru a devenit deja un fenomen și un ferment de creativitate.”

Chiar credem că unteatru rezistă tocmai pentru că e un miracol. A plecat dintr-un gând simplu, pe care îl avem foarte mulți dintre noi: dorința de a face teatru, oriunde oricând și oricum. După prima vară nu am putut să ne mai oprim, unteatru a devenit cumva o responsabilitate pentru mai mulți dintre noi, pentru că doi am fost doar la primul gând. Energia dorinței noastre de a face ceva cred că a atras oamenii spre unteatru.”  (Andreea Grosu)

Norocul și ghinionul nostru a fost criza din 2007, motiv pentru care spațiul respectiv nu a putut fi renovat atunci, si a devenit unteatru Acum suntem iar într-o fază de lupă pentru supraviețuire, dar e de fapt și un test pentru noi toți. Deci am avut mult noroc încă de la început și cu spațiul și cu oamenii care s-au legat de el. (…). Povestea a evoluat de la vreo 2000 de spectatori în total în primii ani, până acum când, în noul spațiu, avem 20.000 de spectatori pe an, ceea ce nu e rău pentru o sală ‘mare’ de 90 de locuri.” (Andrei Grosu).

La întrebarea „peste un timp ideal, unde vă vedeți în viitor?”, Andrei Grosu a spus: „Noi cu unteatru, ideal, ne vedem fără probleme, ca să zic așa. Ca toți actorii din echipă să poată fi mai bine răsplătiți pentru munca lor. Nu ne vedem cu o sală mai mare, de 1.000 de locuri, ci poate cu un spațiu al nostru.”

 

Spectacolele unteatru prezente în FITS 2019:

„In a Forest Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian, o coproducție ArtEst Foundation & unteatru.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/in-a-forest-dark-and-deep

„Pescărușul”, de A.P. Cehov, adaptare după o traducere liberă de Mașa Dinescu & Andrei Șerban, regia: Andrei Șerban, unteatru București (s-a jucat pe 14 și 15 iunie în cadrul FITS 2019)

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/pescarusul-109
/07
/20

Sibiu Fringe Festival a ajuns la a 15-a edițíe și va avea loc în acest an între 10 -19 iulie. Va fi o ediție specială cu un format special, cu spectacole ce se vor desfășura exclusiv outdoor.

09
/07
/20

Théâtre de la Ville din Paris și Insula 42 continuă programul „Consultații poetice”/ „Les consultations poétiques”, desfășurat concomitent în mai multe spații europene, prin telefon. Artiștii intră în dialog cu spectatorii, iar conversația se încheie cu recitarea unei poezii.

09
/07
/20

Într-o perioadă extrem de dificilă prin care trece lumea artistică, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti anunţă prima premieră în plină perioadă de pandemie: „Jurnal de România. 1989”. Spectacolul conceput și regizat de Carmen Lidia Vidu va avea primele trei reprezentații în 24, 25 și 26 iulie 2020, de la ora 21.30.

08
/07
/20

Opera Națională Română din Cluj-Napoca anunță primele proiecte prezentate în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, ce își așteaptă spectatorii la evenimente live în aer liber, pe parcursul întregii veri. Spectacolul de lansare va avea loc vineri, 10 iulie 2020.

08
/07
/20

Proiectul „Comedia acasă la...” continuă cu invitația actorului Dragoș Huluba de a păși pragul casei scriitorului Tudor Arghezi și a soției acestuia, Paraschiva. Gazdă i-a fost Marieta Mihăiță, muzeograf al casei memoriale „Mărțișor”.

07
/07
/20

PREVIEW Două cinecluburi în aer liber - F-SIDES şi CINEVARA - le oferă cinefililor din Bucureşti şansa să vadă filme realizate de femei şi filme din patrimoniul cinematografiei.

07
/07
/20

Mai bogată ca niciodată în premiere, selecția de filme românești de la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, care vor fi proiectate, în prezența realizatorilor, între 31 iulie și 9 august, la Cluj-Napoca.

Pagina 1 din 89712345...102030...Ultima »