Andrei și Andreea Grosu la FITS 2019: Combinația de miracol și muncă de echipă care a creat unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-si-andreea-grosu-la-fits-2019-combinatia-de-miracol-si-munca-au-creat-unteatru/

Andrei şi Andreea Grosu, regizori şi fondatori ai unteatru din Bucureşti, au venit la conferinţa moderată de Octavian Saiu în a treia zi a FITS 2019, şi au vorbit despre povestea extraordinară şi evoluţia teatrului creat şi crescut de ei, care la Sibiu anul acesta este prezent cu două spectacole.

Un articol de Cristina Enescu Aky|16 Iunie 2019

Unteatru este prezent anul acesta în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu „Pescărușul” în regia lui Andrei Șerban, și cu un spectacol co-produs împreună cu ArtEst Foundation, care se joacă astăzi la Redal Expo, „In a Forret Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian.

Cei doi oameni de teatru cunoscuți și apreciați pentru curajul și succesul cu care continuă să creeze teatru de foarte bună calitate au, în cuvintele lui Octavian Saiu, „marea calitate de a fi artiști foarte importanți, care s-au impus în teatrul românesc la unteatru dar și prin activitatea lor de creatori, și care sunt totodată oameni foarte normali și afabili. Miracolul de la unteatru a devenit deja un fenomen și un ferment de creativitate.”

Chiar credem că unteatru rezistă tocmai pentru că e un miracol. A plecat dintr-un gând simplu, pe care îl avem foarte mulți dintre noi: dorința de a face teatru, oriunde oricând și oricum. După prima vară nu am putut să ne mai oprim, unteatru a devenit cumva o responsabilitate pentru mai mulți dintre noi, pentru că doi am fost doar la primul gând. Energia dorinței noastre de a face ceva cred că a atras oamenii spre unteatru.”  (Andreea Grosu)

Norocul și ghinionul nostru a fost criza din 2007, motiv pentru care spațiul respectiv nu a putut fi renovat atunci, si a devenit unteatru Acum suntem iar într-o fază de lupă pentru supraviețuire, dar e de fapt și un test pentru noi toți. Deci am avut mult noroc încă de la început și cu spațiul și cu oamenii care s-au legat de el. (…). Povestea a evoluat de la vreo 2000 de spectatori în total în primii ani, până acum când, în noul spațiu, avem 20.000 de spectatori pe an, ceea ce nu e rău pentru o sală ‘mare’ de 90 de locuri.” (Andrei Grosu).

La întrebarea „peste un timp ideal, unde vă vedeți în viitor?”, Andrei Grosu a spus: „Noi cu unteatru, ideal, ne vedem fără probleme, ca să zic așa. Ca toți actorii din echipă să poată fi mai bine răsplătiți pentru munca lor. Nu ne vedem cu o sală mai mare, de 1.000 de locuri, ci poate cu un spațiu al nostru.”

 

Spectacolele unteatru prezente în FITS 2019:

„In a Forest Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian, o coproducție ArtEst Foundation & unteatru.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/in-a-forest-dark-and-deep

„Pescărușul”, de A.P. Cehov, adaptare după o traducere liberă de Mașa Dinescu & Andrei Șerban, regia: Andrei Șerban, unteatru București (s-a jucat pe 14 și 15 iunie în cadrul FITS 2019)

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/pescarusul-112
/12
/19

Spectacolul „Ea și numai ea” de Andrei Ivanov, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, avându-i în distribuție pe Andreea Bibiri și Vlad Lință, va avea premiera la Teatrul ACT pe 17 și 18 ianuarie, de la ora 19.30.

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

11
/12
/19

„În vremuri ale minciunii universale, a spune adevărul este un act revoluționar”, scria George Orwell. La 30 de ani de la Revoluția din 1989, Teatrul Național din Timișoara dezvoltă prin spectacolele sale această funcție esențială a sa în comunitate, ca loc al adevărului, de regăsire și evoluție.

11
/12
/19

Școala de bine, un proiect care promovează importanța educației culturale în rândul copiilor și tinerilor, organizat de Teatrul ACT, ajunge sâmbătă, 14 decembrie, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.

10
/12
/19

Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu, va interpreta, alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012).

10
/12
/19

George Mihăiță, unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți actori de teatru și film din România, este invitatul ultimei conferințe speciale FITS și TNRS din 2019, care va avea loc vineri, 20 decembrie 2019, de la ora 18:00, la Spațiul Habitus, Piața Mică. „Actorul, poezia și viața” este tema acestei conferințe.

Page 1 of 84612345...102030...Last »