Andrei și Andreea Grosu la FITS 2019: Combinația de miracol și muncă de echipă care a creat unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-si-andreea-grosu-la-fits-2019-combinatia-de-miracol-si-munca-au-creat-unteatru/

Andrei şi Andreea Grosu, regizori şi fondatori ai unteatru din Bucureşti, au venit la conferinţa moderată de Octavian Saiu în a treia zi a FITS 2019, şi au vorbit despre povestea extraordinară şi evoluţia teatrului creat şi crescut de ei, care la Sibiu anul acesta este prezent cu două spectacole.

Un articol de Cristina Enescu Aky|16 iunie 2019

Unteatru este prezent anul acesta în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu „Pescărușul” în regia lui Andrei Șerban, și cu un spectacol co-produs împreună cu ArtEst Foundation, care se joacă astăzi la Redal Expo, „In a Forret Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian.

Cei doi oameni de teatru cunoscuți și apreciați pentru curajul și succesul cu care continuă să creeze teatru de foarte bună calitate au, în cuvintele lui Octavian Saiu, „marea calitate de a fi artiști foarte importanți, care s-au impus în teatrul românesc la unteatru dar și prin activitatea lor de creatori, și care sunt totodată oameni foarte normali și afabili. Miracolul de la unteatru a devenit deja un fenomen și un ferment de creativitate.”

Chiar credem că unteatru rezistă tocmai pentru că e un miracol. A plecat dintr-un gând simplu, pe care îl avem foarte mulți dintre noi: dorința de a face teatru, oriunde oricând și oricum. După prima vară nu am putut să ne mai oprim, unteatru a devenit cumva o responsabilitate pentru mai mulți dintre noi, pentru că doi am fost doar la primul gând. Energia dorinței noastre de a face ceva cred că a atras oamenii spre unteatru.”  (Andreea Grosu)

Norocul și ghinionul nostru a fost criza din 2007, motiv pentru care spațiul respectiv nu a putut fi renovat atunci, si a devenit unteatru Acum suntem iar într-o fază de lupă pentru supraviețuire, dar e de fapt și un test pentru noi toți. Deci am avut mult noroc încă de la început și cu spațiul și cu oamenii care s-au legat de el. (…). Povestea a evoluat de la vreo 2000 de spectatori în total în primii ani, până acum când, în noul spațiu, avem 20.000 de spectatori pe an, ceea ce nu e rău pentru o sală ‘mare’ de 90 de locuri.” (Andrei Grosu).

La întrebarea „peste un timp ideal, unde vă vedeți în viitor?”, Andrei Grosu a spus: „Noi cu unteatru, ideal, ne vedem fără probleme, ca să zic așa. Ca toți actorii din echipă să poată fi mai bine răsplătiți pentru munca lor. Nu ne vedem cu o sală mai mare, de 1.000 de locuri, ci poate cu un spațiu al nostru.”

 

Spectacolele unteatru prezente în FITS 2019:

„In a Forest Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian, o coproducție ArtEst Foundation & unteatru.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/in-a-forest-dark-and-deep

„Pescărușul”, de A.P. Cehov, adaptare după o traducere liberă de Mașa Dinescu & Andrei Șerban, regia: Andrei Șerban, unteatru București (s-a jucat pe 14 și 15 iunie în cadrul FITS 2019)

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/pescarusul-1



08
/12
/14

Lungmetrajul "12 ani de copilărie/ Boyhood", regizat de Richard Linklater, a devenit unul dintre marii favoriţi în cursa pentru Oscar, după ce a câştigat, duminică, cinci trofee la gala organizată de Boston Society of Film Critics, inclusiv la categoria "cel mai bun film al anului".

08
/12
/14

E bine de ştiut! Un site care a publicat exclusiv ştiri pozitive, timp de o zi, şi-a pierdut 66% dintre cititori. Este vorba despre site-ul rusesc City Reporter, care a decis să publice, la începutul săptămânii trecute, timp de o zi, numai informaţii pozitive.

08
/12
/14

TVR 2 difuzează în premieră luni, 8 decembrie, de la ora 20.00, producţia „Vinovatul”, o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Ion Băieșu, completată cu motive din piesa „Iertarea” a aceluiași scriitor. Filmul realizat anul acesta de Casa de Producție TVR poate fi urmărit și la TVR HD marți, 9 decembrie, de la ora 14.00.

08
/12
/14

Dumnezeu se îmbracă de la second-hand, Copilăria lui Bach, Peretele, Fantoma, dragostea mea, Lecţia de violoncel, Scaunele, Mobilă şi durere, Când dragostea poartă pâslari şi multe alte spectacole în această săptămână pe scenele teatrelor din Capitală.

07
/12
/14

Numit de Petre Țuțea „ultimul senior al României”, Corneliu Coposu (1914 - 1995) a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici ai perioadei postrevoluționare. „În fond nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viața mea. Dacă această idee va triumfa, apariția sau dispariția mea sunt secundare”, declara Seniorul PNȚCD, în anii '90.

07
/12
/14

Duminică, 7 decembrie, începând cu ora 17.00, la Opera Comică pentru Copii are loc premiera spectacolului “Poveste de Crăciun”. În decursul celor două săptămâni în care rulează, vor evolua în cadrul spectacolului nume sonore precum Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi și Vlad Rădescu.

07
/12
/14

Spectacolul ,,Dragoste în 4 tablouri" de Lukas Bärfuss, regizat de Elena Morar, se joacă azi, 7 decembrie, la Sala Mică a Teatrului Național din București, de la ora 20.00. Producția parte din programul ,,9G la TNB – Noua generație de creatori” și intrarea este liberă.

06
/12
/14

Legendara trupă Phoenix și Nicolae Covaci au lansat recent noul album Phoenix, „Vino, Țepeș!“, precum și volumele I (reeditare) şi II din istoria Phoenix, publicate de editura Integral și așteptate de multă vreme de fani și de public.

06
/12
/14

Astăzi, Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) propune o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani (Paul McAuley și Richard Morgan), alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc (Sebastian A. Corn și Michael Haulică).