Angela Gheorghiu, în costum popular românesc, la Scala din Milano
https://www.ziarulmetropolis.ro/angela-gheorghiu-in-costum-popular-romanesc-la-scala-din-milano/

Angela Gheorghiu a purtat un costum popular românesc într-un recital susţinut, vineri, cu casa închisă, la Teatro alla Scala din Milano, unde soprana română a fost acompaniată la pian de Jeff Cohen.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2014

Programul recitalului a inclus atât creaţii ale unor compozitori străini, precum Jean-Philippe Rameau, Georges Bizet, Gabriel Fauré, Jules Massenet, Claude Debussy, Serghei Rachmaninov, cât şi compoziţii româneşti, de inspiraţie folclorică, create de George Enescu, Sabin Drăgoi, Gheorghe Dima, Marţian Negrea, Tiberiu Brediceanu, George Ştefănescu şi Eduard Caudella.

Angela Gheorghiu şi Jeff Cohen au colaborat de mai multe ori, unul dintre recitaluri desfăşurându-se chiar pe scena teatrului milanez, în 2007. Cea mai recentă colaborare a fost în martie 2013, într-un recital susţinut la Broad Stage, în Los Angeles.

Angela Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu, alături de pianistul Jeff Cohen

Succesul repurtat vineri seară la Scala din Milano a fost unul deosebit, Angela Gheorghiu acordând, la cererea publicului, nu mai puţin de şapte bisuri şi fiind aplaudată în picioare de publicul prezent.

Următoarele apariţii ale sopranei vor avea loc pe scena Teatrului Regal de Operă Covent Garden din Londra, respectiv Metropolitan Opera din New York, ambele cu opera „La Boheme”, de Giacomo Puccini.

Angela Gheorghiu a revenit la Teatro alla Scala din Milano după ce soprana a fost nevoită să îşi amâne, din cauza unei răceli severe, recitalul sold out la Scala din Milano din 6 octombrie 2013.

Atunci, soprana a anunţat că şi-a amânat pentru data de 16 mai 2014 recitalul la Teatro alla Scala din Milano.

Angela Gheorghiu, superstar al operei internaţionale

S-a născut la Adjud şi, încă din copilărie, a fost clar că destinul său este muzica.

A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata „La Traviata”, în 1994, când BBC a difuzat această operă. „S-a născut o stea”, remarca presa, în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.

Angela Gheorghiu a semnat primul său contract de înregistrări în 1995, cu Decca, cu care a lucrat la realizarea mai multor DVD-uri, printre care „La Traviata” şi „Adriana Lecouvreur” cu orchestra Royal Opera House Covent Garden, „L’elisir d’amore” cu Orchestre de l’Opéra de Lyon, „La Boheme” cu Orchestra del Teatro alla Scala di Milano şi CD-uri precum „Arias” cu Orchestra del Teatro Regio di Torino, „Verdi Heroines” cu Orchestra Sinfonica di Milano „Giuseppe Verdi”, „My World and Mysterium” cu London Philharmonic Orchestra.

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu a jucat rolul titular din filmul „Tosca” de Benoit Jacquot, dar şi rolul Julietei în „Romeo et Juliette” pentru Online Classics.

Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi.

În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.

23
/12
/21

Nu vă lăsați păcăliți de apariție discretă și micuță a Andreei Mădălina Barbu în afara scenei. Atunci când cântă, Andreea Mădălina se transformă într-o forță a naturii. Vocea ei de soprană de coloratură atinge tonuri foarte înalte „ca de privighetoare” și te poartă în povestea muzicală pe care o interpretează.

22
/12
/21

La TVR 1, Crăciunul vine cu bucurie: colinde, poveşti impresionante, surprize pentru copii şi oameni mari, întâlniri încărcate de emoţie. Ne vom delecta cu programe de sărbătoare pregătite pentru telespectatorii de toate vârstele, pentru toţi cei care ne lăsăm cuprinşi de magia sărbătorilor de iarnă. Semifinala „Vedeta populară”, emisiuni şi ediţii speciale – „Iată, vin colindătorii!”, „Poveşti de Crăciun”, „Exclusiv în România”, „Moş Crăciun ...de împrumut”, animaţii pentru copii, precum şi filme cu tematică de Crăciun sunt câteva dintre programele pe care TVR 1 le oferă telespectatorilor săi în perioada 24-27 decembrie.

19
/12
/21

Din 20 până în 26 decembrie, zilnic, de la ora 10.00 (în reluare de la ora 17.00), vă așteaptă cadourile pregătite de Andreea Kiseleff și Lucian Haralambie “Sub bradul de Crăciun” – colinde, cântece de Crăciun, dar și opusuri celebre, alături de cele 6 cantate care compun “Oratoriul de Crăciun” de Johann Sebastian Bach.