Interviu cu soprana Andreea Mădălina Barbu
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviu-cu-soprana-andreea-madalina-barbu/

Nu vă lăsaţi păcăliţi de apariţie discretă şi micuţă a Andreei Mădălina Barbu în afara scenei. Atunci când cântă, Andreea Mădălina se transformă într-o forţă a naturii. Vocea ei de soprană de coloratură atinge tonuri foarte înalte „ca de privighetoare” şi te poartă în povestea muzicală pe care o interpretează.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2021

Anul 2022 va începe pentru ea pe scena Operei Naționale București, unde va cânta pe 7 ianuarie  alături de Renata Vari și Alfredo Pascu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare în Concertul Extraordinar de Anul – Călătorie muzicală în Viena din La Belle Epoque.

Vei începe anul pe scena Operei Naționale București, ca solistă în Concertul Extraordinar de Anul Nou – organizat de Fundația Calea Victoriei în parteneriat cu Opera. Tema evenimentului este Călătorie muzicală în Viena din La Belle Epoque, ce provocări aduce pentru tine muzica din acea perioadă? Cum o simți?

În primul rând este o bucurie pentru mine să mă aflu la început de an pe scena Operei Naționale București alături de Dirijorul Tiberiu Soare, Renata Vari și Alfredo Pascu în cadrul acestui Concert Extraordinar de Anul Nou.

Este o provocare muzicală, deoarece opereta este un gen mai puțin abordat de mine și acest eveniment îmi dă ocazi să adăug la repertoriul meu noi arii și duete, dar și să repet anumite bucăți muzicale. Sunt nerăbdătoare să împărtășesc trăirile și muzica atât de spectaculoasă a acestor lucrări.

Nu ești la prima apariție în cadrul Concertul Extraordinar de Anul Nou, în cele opt ediții ale evenimentului ai devenit deja o prezență constantă. Ce aduce special acest eveniment? Cum este publicul cu care te întâlnești în sală cu aceste ocazii?

Evenimentul devine special datorită celor care se dedică trup și suflet pentru a organiza acest concert, datorită locației unde se desfășoară și, bineînțeles, prin iubirea pentru muzică. Îmi place că de fiecare dată observ un public de toate vârstele, un public cald și dornic de a ne fi alături și de a împărtăși împreună o seară magică. Având în vedere că am trecut printr-o perioadă destul de dificilă și încă nu am revenit la normal, consider că este o șansă pentru noi toți de a ne detașa pentru câteva ore de viața de zi cu zi.

Nu ești la prima colaborare nici cu dirijorul Tiberiu Soare. Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la el până acum?

Pot spune că am învățat extrem de multe de la dirijorul Tiberiu Soare, dar cel mai important pentru mine este devotamentul față de muzică, perfecționarea neîntreruptă prin studiu și exercițiu și respectul ca artist – respect față de tine, față de colegii tăi și față de public.

Ca soprană știu că trebuie să studiezi și să te perfecționezi continuu; cum arată programul tău zilnic de studiu și de pregătire?

Nu am fost genul care să studieze în fiecare zi, am considerat ca odihna este un studiu la fel de important. Dar când studiez pot spune că niciodată nu este la fel. Depinde de ce rol sau partitură trebuie să lucrez, depinde de timpul pe care îl am pentru a mă pregăti. Cu siguranță orice studiu începe cu încălzirea vocii – vocalize – și după aceea lucrez intens la pasajele mai dificile, la acute, la pronunție și la cunoașterea personajului pe care îl interpretez.

Ai început să și predai muzică, care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ai intrat în rolul de profesor?

Ai nevoie de foarte multă răbdare! 🙂 Este o responsabilitate enormă și un privilegiu de a le arăta copiilor ce înseamnă muzica, în special cea clasică. Lecția pe care o învăț de la ei, este că ar trebui să fim mai dornici de cunoaștere și mai buni cu omul de lângă noi.

Care a fost cel mai descurajant moment din carieră și cum ai trecut peste el?

Martie 2020, în săptămâna în care a fost dată starea de urgență, urma să debutez la Opera Națională București în rolul Gila din Rigoletto de Verdi. Dar totul a fost anulat, desigur. A fost un moment extrem de trist. Însă mă gândesc că nu am fost singură în suferința mea, toți am fost afectați de această pandemie. Ce ma face să merg mai departe este dragostea pentru muzică și cu voia lui Dumnezeu totul o să fie bine.

Ce planuri ai pentru anul 2022?

Să mă întorc cât mai curând în colectivul colegilor de la Opera Națională București, să adaug roluri noi în repertoriu și să fiu sănătoasă!

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.