Angela Gheorghiu va primi titlul de Doctor Honoris Causa
https://www.ziarulmetropolis.ro/angela-gheorghiu-va-primi-titlul-de-doctor-honoris-causa/

Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca sărbătoreşte anul acesta 95 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, soprana Angela Gheorgiu va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2014

În toţi aceşti ani, comunitatea academică şi-a asumat pe deplin rolul primordial al instituţiei, şi anume fomarea tinerelor generaţii de muzicieni – cântăreţi, instrumentişti, pedagogi sau teoreticieni; dar şi rolul de a onora personalităţile de vază ale culturii muzicale universale prin realizarea de concerte şi simpozioane dedicate acestora sau prin conferirea titlului academic de Doctor Honoris Causa.

Printre personalităţile de vază ale culturii muzicale universale cărora Senatul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca le-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ştefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, György Kurtág, cântăreţii Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, interpreţii Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaş, Sherban Lupu şi dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal şi Laurence Foster.

Soprana Angela Gheorghiu s-a născută în Adjud, județul Vrancea și a urmat cursurile Școlii de Muzică din București, iar mai apoi ale Universitații Naționale de Muzică din București unde a avut-o profesoară pe Mia Barbu.

Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în anul 1992 la Royal Opera House Londra jucând în opera La Boheme, de G. Puccini. În același an a debutat atât în Statele Unite ale Americii la Metropolitan Opera din New York cât și în Austria la Opera de Stat din Viena. Interpretarea rolului Violetei din opera ‘La Traviata’ de G. Verdi la Royal Opera House din Londra, în 1994, spectacol transmis în direct pe BBC a confirmat calitatea excepțională a cântăreței atât în plan vocal cât și artistic.

Dintre scenele pe care a urcat soprana româncă se numără New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Amsterdam, Kuala Lumpur, Praga, Moscova, Taipei și multe altele.

Foto: Angela Gheorghiu – facebook.com/angelagheorghiuofficial

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.