Angela Gheorghiu va primi titlul de Doctor Honoris Causa
https://www.ziarulmetropolis.ro/angela-gheorghiu-va-primi-titlul-de-doctor-honoris-causa/

Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca sărbătoreşte anul acesta 95 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, soprana Angela Gheorgiu va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2014

În toţi aceşti ani, comunitatea academică şi-a asumat pe deplin rolul primordial al instituţiei, şi anume fomarea tinerelor generaţii de muzicieni – cântăreţi, instrumentişti, pedagogi sau teoreticieni; dar şi rolul de a onora personalităţile de vază ale culturii muzicale universale prin realizarea de concerte şi simpozioane dedicate acestora sau prin conferirea titlului academic de Doctor Honoris Causa.

Printre personalităţile de vază ale culturii muzicale universale cărora Senatul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca le-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ştefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, György Kurtág, cântăreţii Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, interpreţii Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaş, Sherban Lupu şi dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal şi Laurence Foster.

Soprana Angela Gheorghiu s-a născută în Adjud, județul Vrancea și a urmat cursurile Școlii de Muzică din București, iar mai apoi ale Universitații Naționale de Muzică din București unde a avut-o profesoară pe Mia Barbu.

Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în anul 1992 la Royal Opera House Londra jucând în opera La Boheme, de G. Puccini. În același an a debutat atât în Statele Unite ale Americii la Metropolitan Opera din New York cât și în Austria la Opera de Stat din Viena. Interpretarea rolului Violetei din opera ‘La Traviata’ de G. Verdi la Royal Opera House din Londra, în 1994, spectacol transmis în direct pe BBC a confirmat calitatea excepțională a cântăreței atât în plan vocal cât și artistic.

Dintre scenele pe care a urcat soprana româncă se numără New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Amsterdam, Kuala Lumpur, Praga, Moscova, Taipei și multe altele.

Foto: Angela Gheorghiu – facebook.com/angelagheorghiuofficial

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.