Marcel Hosu, de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-hosu-de-la-a-la-z/

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

Un articol de Dan Boicea|4 decembrie 2023

Vă invităm să citiți un interviu în formă de alfabet cu Marcel Hosu, solistul Alternativ Quartet.

A — Ágætis byrjun, al doilea album Sigur Rós, care se vrea a fi primul: un nou început. Cred că înseamnă ›un bun început‹ în islandeză. Cine nu merită o a doua șansă de a o lua de la început, din punct de vedere muzical cel puțin? Mi se pare un lucru fundamental.

B — „Blasphe-me, Blasphe-you” cânta Eddie Izzard în stand-up-ul Circle. Câte din ideile care ne sunt acum așa de familiare nu au părut la început inacceptabile? Ce înseamnă de fapt a asculta pe cineva, în toată nebunia sa (aparentă sau nu) cu o deschidere reală?

C — Canibal. De ce se manifestă iubirea de multe ori prin dorința de a-l mânca pe celălalt? De ce și-a mâncat Saturn copiii?

D — Dendrarium, un titlu foarte bun de piesă de la Pinholes.

E — Elodia. Nu am urmărit niciodată emisiunea, dar simt într-un fel că toți am pierdut-o.

F — Finsternis. Cuvântul german pentru întuneric. Un cuvânt cu o sonoritate foarte frumoasă.

G — Glas. O coincidență fericită care combină în mod accidental vocea umană și fragilitatea sticlei.

H — Hyperion. Romanul lui Hölderlin.

I — Inimi. Locul unde ne imaginăm că sunt lucrurile pe care nu le putem plasa nicăieri și care ne depășeșc.

J — Jelna. Un loc din apropierea Bistriței unde am petrecut mult timp cu bunicii mei, într-o livadă. Locul unde mergea Ceaușescu la vânătoare.

K — Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, o trupă pe care nu am mai ascultat-o de 10 ani, dar care îmi plăcea foarte mult, și de care mi-am amintit acum încercând să nu scriu kilogram. The nothing changes, ce piesă superbă!

L — Luana, prima fată de care m-am îndrăgostit, la 7 ani.

M — Marcel. Litera numelui meu, ca o emblemă arsă pe pielea unei vaci din vestul sălbatic.

N — The National. Trupa care m-a vindecat de rock?

O — Oliver. Al doilea copil al meu, care împlinește acum 4 săptămâni.

P — Paula. Centrul universului. Cea mai frumoasă femeie de pe pământ. Soția mea.

Q — Quartet. Alternativ Quartet. Familie. Oamenii pe care îi iubesc cu adevărat.

R — Război. Ceva care credeam că nu mai există. Am crescut în anii ‘90 în logica lui Fukuyama (fără să știu bineînțeles) crezând că suntem la capătul istoriei. Până și el s-a răzgândit.

S — Sigur Rós. A doua apariție în alfabet. O trupă față de care am un sentiment enorm de recunoștință. I-am văzut live recent din nou și îi spuneam Paulei: uite, vezi acești oameni din fața noastră? Tu îți poți imagina cât de mult mi-au schimbat viața?

T — Tată. Un mister pe care încerc să îl deslușesc. În fiecare zi mă întreb dacă sunt un tată bun, dacă reușesc să transmit copiilor mei iubirea pe care le-o port, dacă reușesc să îmi îndeplinesc rolul și dacă le ofer o voce care să îi ghideze.

U — Uree în sânge. Spital. Analize. Corpul muritor al fiecăruia și bolile care ne acompaniază de-a lungul vieții. Suferință inevitabilă uneori, exagerată de alte dăți. Un real care irumpe. Un ghimpe în coastă care ne divide.

V — Viață. „Amor fati: aceasta să fie de-acum încolo iubirea mea! Nu vreau să duc un război împotriva urâțeniei. Nu vreau să acuz, nu vreau să acuz nici măcar acuzatorii. Singura mea negare să fie cea de a-mi întoarce privirea!” (F. N.).

W — Wittgenstein: „Datoria unui geniu” de Raymond Monk, o carte superbă.

X — Xylofon. Nu am cântat niciodată în mod serios la unul autentic, dar mi se pare un instrument cu mult potențial.

Y — Yalta. Existau doar nouă toalete pentru sute de persoane. Roosevelt și Churchill aveau toalete private. Stalin stătea la coadă.

Z — Zosima. Un personaj incredibil.

În cadrul concertelor din turneu, vor fi disponibile viniluri cu noile albume, o carte de fotografie produsă în colaborare cu fotograful italian Matteo Scarpa și merchandise creat în colaborare cu Andreea Ilisăi. Biletele sunt disponibile prin rețeaua iaBilet.ro

Website | Facebook | Instagram | Youtube



20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.