Anim’est 2013- festivalul deliciilor elvețiene
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-2013-festivalul-deliciilor-elvetiene/

Anim’est 2013 are drept invitat de onoare animaţia elveţiană! După varietatea de filme nemţeşti de anul trecut, festivalul lansează anul acesta o nouă invitaţie tentantă: Elveţia Animată.

Un articol de Andrada Văsii|3 septembrie 2013

Anim’est 2013 are drept invitat de onoare animația elvețiană! După varietatea de filme nemţeşti de anul trecut, festivalul lansează anul acesta o nouă invitaţie tentantă: Elveţia Animată.

După varietatea de filme nemţeşti de anul trecut, festivalul lansează anul acesta o nouă invitaţie tentantă: Elveţia Animată.

Pe lângă o selecție de titluri importante prezentate în secțiunea Țara Invitată și o serie de animații studențești de la celebra școală HSLU – Hochschule Luzern, publicul va avea parte și de o proiecție specială a filmului ,,Max&Co”, în prezența regizorilor Frédéric și Samuel Guillaume.

Panorama elvețiană de la Anim’est 2013 cuprinde proiecții dedicate numelor deja consacrate ale animației elvețiene, dar și celor mai promițători animatori ai noii generații. Printre filmele prezentate se numără L’homme sans ombre (Georges Schwizgebel, 2004), bazat pe o povestire a lui Adelbert von Chamisso, inspirată de Faust, ,,Nosferatu Tango” (Zoltan Horvath, 2002) sau ,,Le Carré de Lumière” (Claude Luyet, 1992), dar și mai recentele ,,The Little Bird And The Leaf ”(Lena von Döhren, 2012), selectat la Animafest Zagreb și Berlinale Generation și nominalizat la Swiss Film Award 2013”, sau ,,Not About Us” (Michael Frei, 2012), premiat la Melbourne International Animation Festival, Tallinn sau ANIFEST Teplice, dar proiectat și la Annecy.

Anim’est 2013 – festival cu animație stop motion

Un highlight al programului elvețian de la Anim’est 2013 este cu siguranță ,,Max & Co”. Animația stop motion prezentată în competiția festivalului Anim’est în 2008, spune povestea lui Max, un băiat de 15 ani care pleacă în lume în căutarea tatălui său, celebrul trubadur Jonny Bigoude.

Animația a primit premiul publicului la Annecy 2007 și este considerată și în prezent cea mai scumpă producție elvețiană.

Anim'est 2013 The Little Bird And The Leaf

Regizorii filmului Frédéric și Samuel Guillaume vor fi prezenți atât la proiecție, cât și în cadrul unui masterclass. Mai mult, 10 tineri pasionați de animație sunt așteptați la un workshop de pixilation de două zile, susținut tot de cei doi elvețieni. Mai multe detalii despre masterclass și workshop vor fi disponibile în curând.

Anim’est 2013 aduce nume mari în București

Școala invitată la Anim’est 2013 , Hochschule Luzern (Universitatea de Ştinţe Aplicate şi Arte din Lucerna), aduce la București o selecție din cele mai bune producții ale studenților săi, printre care ,,Animal Kingdom” (Nils Hedinger, 2010), în competiția Anim’est de acum trei ani, ,,Signalis” (Adrian Flückiger, 2008), ,,Bon Voyage” (Fabio Friedli, 2011) sau ,,La Fênetre” (Camille Müller, 2012).

Mai mult, decanul Otto Adler va fi unul din invitații festivalului la Anim’est 2013. Alder a fost timp de treisprezece ani director al programului de animație de la Leipzig Film Festival, este co-fondator al Fantoche International Animation Festival și fondator al secțiunii de animație a Black Nights Film Festival Tallin. Printre filmele sale se numără ,,Maderanertal” (2009), ,,Papirossy” (2007), ,,Architektouren” (1993) sau ,,The Death Of Dark Animation In Europe” (1992).

Info:

Ediția Anim’est are loc în perioada 4-13 octombrie, în cinematografele Patria şi Studio și în Club Control.

Foto credit: Anim’est 2013

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.