Anim’est 2014 – 18 scurtmetraje în competiţia românească
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-2014-18-scurtmetraje-in-competitia-romaneasca/

Anul acesta, la cea de-a noua ediţie a festivalului, 18 scurtmetraje vin să demonstreze revigorarea filmului românesc de animaţie. Foşti absolvenţi ai Animation Worksheep se întorc la Anim’est cu cele mai noi proiecte din portofoliu.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2014

Ana Maria Lemnaru înscrie animaţia stop motion Bread, după participarea din 2012 cu A fost odată un copil, Valeriu Căliman revine, după Legacy (2010), cu scurtmetrajul 2D digital Cum s-a inventat…, Corin Iftodi participă cu 3D Robot Love, după Mobilfonul din 2012, iar Laurenţiu Popa revine, după prezenţa din 2013 cu Priveghiul, cu o nouă animaţie, Viu, o frumoasă interpretare a poeziei Tangentă, scrisă de Eugène Guillevic.

Şi alte prezenţe în competiţia românească de anul acesta le vor fi familiare publicului. Andrei Sopon înscria, anul trecut, Becoming, singurul film ce concura atât în competiţia naţională, cât şi în Balkanimation, iar la ediţia din 2012 participă cu CHI-KEN, o animaţie 2D cadru cu cadru despre un erou atipic ce pătrunde într-un templu magic pentru a recupera un obiect misterios.

Klára Balázs înscrie anul acesta Corpo, o animaţie despre descoperirea trupului și convenţiile sociale presante, după participarea din 2011 cu Dansul.

Andreia Dobrotă are deja o istorie bogată de participări la ediţii anterioare ale festivalului: după Moits, selectat în competiţia de Videoclip & Advertising în 2009, şi scurtmetrajele Mad World (2010) şi Unarte (2012), anul acesta revine cu Get Happy or Get Out, o poveste animată despre D, unul dintre ultimii oameni triști dintr-o lume de oameni fericiţi.Anim’est 2014

După Uşor poate oricine, povestea animată a Tăşuleasa Social, proiectată în premieră în cadrul competiţiei naţionale la Anim’est în 2012, Paul Mureşan înscrie Pui de somn, o animaţie 2D ce invită publicul la o călătorie spre locul de joacă ascuns al minții.

Seria producţiilor româneşti e completată de o proiecţie specială în afara competiţiei: Obeliscul, în regia lui Ion Truică, un senior al animaţiei româneşti, cu scenariul semnat împreună cu Laurenţiu Damian, regizor şi scenarist român şi de asemenea, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România.

Competiţia românească va fi proiectată miercuri, 8 octombrie, de la ora 20.30, şi în reluare joi, 9 octombrie, de la ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu. Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Foto: Anim’est 2014 – animest.ro

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.