Aniversarea
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversarea/

CRONICĂ DE FILM Începe să ruleze în cinematografe, de pe 10 noiembrie, cel mai recent lungmetraj semnat de Dan Chişu (film complex, de maturitate).

Un articol de Andrei Crăciun|9 Noiembrie 2017

Hotărât lucru: regizorul Dan Chișu nu are noroc. Deși a gândit și a filmat Aniversarea în același timp cu Cristi Puiu la Sieranevada, filmul său a ieșit al doilea, iar comparațiile sunt inevitabile. Și mai e și foarte greu să ieși bine dintr-o comparație cu Puiu.

Filmele seamănă, sunt foarte românești: același apartament de bloc în care familia și prietenii sunt strânși de un eveniment cu nuanțe triste. Dacă la Puiu era un parastas, la Chișu e o aniversare care prevestește un sfârșit – un bătrân securist împlinește nouăzeci și patru de ani.

Iar familia se gândește că poate ar fi cazul să se spovedească, să-și spună păcatele unui duhovnic, nu neapărat ortodox. Numai că nu există unanimitate în familie cu privire la spovedania aceasta, iar aniversatul nu vorbește.

Abundă comicul de situație, se developează – iar și iar – muntele de nefericire pe care familiile îl țin ascuns în sufrageriile lor de bloc (chiar și când e sufrageria unui apartament vast, cum se cuvine unui fost securist de frunte).

Meritul lui Chișu e că reușește să evite răspunsuri tranșante cu privire la trecutul nostru recent, la vină și la prezența sau absența lui Dumnezeu.

Filmul reușește și să nu fie prea didactic, nu cade în formalism, lasă toate ferestrele deschise ca într-o casă prea mult închisă în ea însăși. Iar prestațiile actorilor sunt, pe alocuri, formidabile.

Am remarcat-o mai ales pe doamna Coca Bloos, dar e o remarcă nedreaptă față de restul distribuției. Totuși, ținând la onoarea și onestitatea mea de privitor spre marele ecran, o scriu: Coca Bloos e adorabilă în rolul soției unui alt securist pensionat (și bolnav de Alzheimer), subordonat securistului aniversat (jucat de regretatul Mircea Albulescu – acesta a fost ultimul său rol).

Aplauze am mai lăsat și pentru Mircea Andreescu, formidabilul domn Pișcoci din A fost sau n-a fost, un actor care parcă niciodată n-a fost utilizat în cinematografia română la excepționalul său potențial.

Și Răzvan Vasilescu face un rol mare, dar când n-a făcut Răzvan Vasilescu un rol mare? Mai ales că joacă un ticălos moftangiu – specialitatea casei.

Mircea Andreescu și Lucian Ifrim, în „Aniversarea” (regia: Dan Chișu)

Aniversarea are un titlu, desigur, fals. Căci aniversarea aceasta e mai degrabă o developare a traumelor pe care le mascăm, cu atâta ipocrizie, îndeosebi în sânul celor dragi, cum spune orice clișeu.

Există: o femeie bătută de soț, necazuri mari cu nevasta, cu copiii, cu banii, lipsa de tandrețe și iubire adevărată, mascate toate de gesturi mecanice, dobândite în trecerea timpului.

Filmul lui Chișu nu își propune să răstoarne ordinea lucrurilor, ci mai degrabă să fie o oglindă a acelui ceva pe care prea bine îl cunoaștem toți. De ce să mergi, totuși, la cinema pentru ceva ce găsești și în realitate? Nu le avem și noi pe ale noastre? Dar de ce să nu mergi?

Oricum ar fi în aniversările din familiile personale, trebuie să recunoaștem că n-avem noi acasă actori ca Marian Râlea sau Emilia Dobrin sau Emanuel Pârvu. Pur și simplu, Aniversarea transpune în artă ceea ce știm, dar ne e prea frică să mai recunoaștem – dureroasa singurătate de dincolo de zidurile fortărețelor în care, cumva, iată, supraviețuim.

Meritul lui Chișu e că reușește să evite răspunsuri tranșante cu privire la trecutul nostru recent, la vină și la prezența sau absența lui Dumnezeu.

12
/12
/17

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA. Fiind cel mai important festival internațional de film studențesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut […]

12
/12
/17

Astăzi, 12 decembrie, de la ora 20.00, la AFI Cotroceni, are loc avanpremiera exclusivă a thriller-ului „Bullet Head / Capcană mortală”. Invitaţii speciali ai serii de gală vor fi celebrul actor american Adrien Brody şi actriţa româncă Alexandra Dinu. Filmul, din distribuția căruia mai fac parte John Malkovich si Antonio Banderas, va avea premiera în cinemtografele din România pe 5 ianuarie 2018.

12
/12
/17

Walt Disney și Salvador Dali s-au întâlnit în 1945, la o petrecere organizată de Jack Warner, un investitor din lumea filmului. Tot atunci, cei doi mari artiști ai epocii au decis să colaboreze la un proiect cinematografic intitulat “Destino”. Desenele rezultate în urma colaborării dintre Dali și Disney au fost ignorate mai bine de jumătate de secol, până la începutul anilor 2000, când nepotul faimosului desenator american , Roy, le descoperă și materializează proiectul într-un film de 6 minute...

11
/12
/17

SPECIAL Anul 2017 nu a fost nici rău, dar nici extraordinar de bun pentru cinematografia română - nici un foarte mare film. 20 de filme de ficţiune lansate în săli, trei documentare bune, câteva prezenţe în festivaluri (însă fără Cannes), surprinzător de multe debuturi şi câţiva actori foarte tineri şi promiţători.

11
/12
/17

"Star Wars: The Last Jedi", cel de-al 8-lea episod al francizei Star Wars a avut premieră mondială la Los Angeles. La 40 de ani de la lansarea primului film al seriei, specialiștii estimează încasări de 220 milioane dolari pentru "Star Wars: The Last Jedi", în primul weekend de proiecții în cinematografele din Statele Unite.

07
/12
/17

Astra Film Festival, Sibiu pregătește cea de-a XXV-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 15-21 octombrie 2018, la Sibiu. Pe 5 decembrie 2017, au început înscrierile de filme - regizori, producători şi distribuitori de filme din toată lumea îşi pot înscrie cele mai recente producţii de film documentar cu termen limită până pe 5 martie 2018.

06
/12
/17

Unul dintre cele mai prețioase momente dintr-un film, din punctul de vedere al unui spectator, este acela când un nou personaj își face apariția în lumea actoriei, pe marele ecran. Un personaj care pare să fi ieșit de nicăieri și să graviteze instantaneu spre măreție. Daniela Vega, femeia fantastică, personajul principal în jurul căruia se învârte acțiunea noului film al regizorului Sebastían Lelio, este o astfel de actriță.

06
/12
/17

Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai bune documentare de autor al anului, alese, pentru tradiţionalul top, dintre cele lansate în cinematografe sau prezentate în festivaluri şi pe platforme online.

03
/12
/17

ANCHETĂ Vă prezentăm cinci dintre cei mai promiţători tineri regizori români de film ai momentului. Nu au debutat încă în lungmetraj, dar sunt şanse mari - scurtmetrajele lor stau deja mărturie - să tot auzim de ei în anii următori: Octav Chelaru, Ana-Maria Comănescu, Ruxandra Ghiţescu, Roxana Stroe şi Andrei Tănase.

01
/12
/17

CRONICĂ DE FILM Intrat în cinematografe de 1 decembrie, „Mariţa”, de Cristi Iftime, este cel mai reuşit debut românesc lansat în 2017 în săli. Un film despre stările şi emoţiile pe care le declanşează atmosfera unică dintr-o familie, fie una chiar şi destrămată şi reunită doar pentru o seară de Crăciun.

01
/12
/17

„Probabil că sunt încet. Nu de mult m-a călcat o maşină care era împinsă de doi oameni" sau "Cred în sex şi moarte. Ambele sunt experienţe de care ai parte o singură dată în viaţă" - Woody Allen. Controversatul şi fascinantul cineast, prototipul intelectualului nevrozat, a împlinit 82 de ani.

30
/11
/17

Lungmetrajul "The Post", regizat de Steven Spielberg, cu Tom Hanks și Meryl Streep în rolurile principale, a devenit unul dintre favoriții actualului sezon al premiilor cinematografice americane, după ce a fost desemnat marți seară cel mai bun film al anului 2017 de National Board of Review, o prestigioasă asociație de cineaști și producători de film, ce a fost înființată în 1909

Page 1 of 19012345...102030...Last »