Aniversarea
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversarea/

CRONICĂ DE FILM Începe să ruleze în cinematografe, de pe 10 noiembrie, cel mai recent lungmetraj semnat de Dan Chişu (film complex, de maturitate).

Un articol de Andrei Crăciun|9 Noiembrie 2017

Hotărât lucru: regizorul Dan Chișu nu are noroc. Deși a gândit și a filmat Aniversarea în același timp cu Cristi Puiu la Sieranevada, filmul său a ieșit al doilea, iar comparațiile sunt inevitabile. Și mai e și foarte greu să ieși bine dintr-o comparație cu Puiu.

Filmele seamănă, sunt foarte românești: același apartament de bloc în care familia și prietenii sunt strânși de un eveniment cu nuanțe triste. Dacă la Puiu era un parastas, la Chișu e o aniversare care prevestește un sfârșit – un bătrân securist împlinește nouăzeci și patru de ani.

Iar familia se gândește că poate ar fi cazul să se spovedească, să-și spună păcatele unui duhovnic, nu neapărat ortodox. Numai că nu există unanimitate în familie cu privire la spovedania aceasta, iar aniversatul nu vorbește.

Abundă comicul de situație, se developează – iar și iar – muntele de nefericire pe care familiile îl țin ascuns în sufrageriile lor de bloc (chiar și când e sufrageria unui apartament vast, cum se cuvine unui fost securist de frunte).

Meritul lui Chișu e că reușește să evite răspunsuri tranșante cu privire la trecutul nostru recent, la vină și la prezența sau absența lui Dumnezeu.

Filmul reușește și să nu fie prea didactic, nu cade în formalism, lasă toate ferestrele deschise ca într-o casă prea mult închisă în ea însăși. Iar prestațiile actorilor sunt, pe alocuri, formidabile.

Am remarcat-o mai ales pe doamna Coca Bloos, dar e o remarcă nedreaptă față de restul distribuției. Totuși, ținând la onoarea și onestitatea mea de privitor spre marele ecran, o scriu: Coca Bloos e adorabilă în rolul soției unui alt securist pensionat (și bolnav de Alzheimer), subordonat securistului aniversat (jucat de regretatul Mircea Albulescu – acesta a fost ultimul său rol).

Aplauze am mai lăsat și pentru Mircea Andreescu, formidabilul domn Pișcoci din A fost sau n-a fost, un actor care parcă niciodată n-a fost utilizat în cinematografia română la excepționalul său potențial.

Și Răzvan Vasilescu face un rol mare, dar când n-a făcut Răzvan Vasilescu un rol mare? Mai ales că joacă un ticălos moftangiu – specialitatea casei.

Mircea Andreescu și Lucian Ifrim, în „Aniversarea” (regia: Dan Chișu)

Aniversarea are un titlu, desigur, fals. Căci aniversarea aceasta e mai degrabă o developare a traumelor pe care le mascăm, cu atâta ipocrizie, îndeosebi în sânul celor dragi, cum spune orice clișeu.

Există: o femeie bătută de soț, necazuri mari cu nevasta, cu copiii, cu banii, lipsa de tandrețe și iubire adevărată, mascate toate de gesturi mecanice, dobândite în trecerea timpului.

Filmul lui Chișu nu își propune să răstoarne ordinea lucrurilor, ci mai degrabă să fie o oglindă a acelui ceva pe care prea bine îl cunoaștem toți. De ce să mergi, totuși, la cinema pentru ceva ce găsești și în realitate? Nu le avem și noi pe ale noastre? Dar de ce să nu mergi?

Oricum ar fi în aniversările din familiile personale, trebuie să recunoaștem că n-avem noi acasă actori ca Marian Râlea sau Emilia Dobrin sau Emanuel Pârvu. Pur și simplu, Aniversarea transpune în artă ceea ce știm, dar ne e prea frică să mai recunoaștem – dureroasa singurătate de dincolo de zidurile fortărețelor în care, cumva, iată, supraviețuim.

Meritul lui Chișu e că reușește să evite răspunsuri tranșante cu privire la trecutul nostru recent, la vină și la prezența sau absența lui Dumnezeu.

23
/02
/18

CRONICĂ DE FILM „The Post”, al marelui cineast american Steven Spielberg, este o demonstrație splendidă de regie – nu este la îndemâna oricui să facă un film plin de suspans, de tensiune și chiar de acțiune doar din confruntări de idei și de principii.

22
/02
/18

CRONICĂ DE FILM Realizat în principal pentru televiziune, cu sprijinul TVR (unde a și fost difuzat în noiembrie), dar cu intenția de a fi lansat în 2018 și în cinematografe, „Popeasca” este un documentar simplu și eficient, pe alocuri încărcat de emoție, despre Stela Popescu, regizat chiar de nepoata actriței, tânăra cineastă Stanca Radu.

22
/02
/18

IMAX nu este doar formatul impresionant şi revoluţionar în care poţi urmări cele mai noi blockbustere. Sălile T IMAX de la Cinema City reprezintă şi locul ideal în care cei mici pot urmări documentare educative despre spaţiul cosmic, despre mări, oceane, păsări sau animale pe cale de dispariţie, având parte de călători emoţionante, imagini spectaculoase şi informaţii inedite.

22
/02
/18

Actorul Victor Rebengiuc a mărturisit miercuri, la Rezidenţa BRD Scena 9, unde a fost invitatul special al "Intersecţiilor de miercuri", că nu a aşteptat şi nici nu şi-a dorit anumite roluri, a jucat ce i s-a dat cu condiţia să fie roluri diferite şi, de asemenea, nu a acceptat atunci când regizorii şi-ar fi dorit să-l cantoneze pe anumite tipologii.

21
/02
/18

Consecventă demersului său inovator la nivel de teme abordate și limbaj cinematografic, Competiția Internațională BIEFF 2018 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra condiției umane actuale într-o lume în continuă schimbare. Punând propria sensibilitate față în față cu fragilitatea naturii și accesând omniprezența tehnologiei în toate aspectele vieții, ne redescoperim dubla poziție de creație și creator.

20
/02
/18

Unul dintre evenimentele speciale ale celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania este programul retrospectiv dedicat regizorului Kazuo Hara și producătoarei Sachiko Kobayashi. Cei doi vor fi prezenți la București în perioada 16-21 martie, vor discuta cu publicul după toate proiecțiile filmelor, iar luni, 19 martie vor susține un Masterclass la ARCUB, începând cu ora 20:30.

18
/02
/18

Freealize anunță că în această primăvară va distribui în cinematografe două filme pentru copii: PE ROȚI (Brazilia), filmul de debut al brazilianului Mauro D’Addio, din 2 martie și animația AVENTURI FĂRĂ PERECHE (Cehia), regizată de Galina Miklinova, care va avea premiera în cinematografele din România în 27 aprilie 2018.

17
/02
/18

CRONICĂ DE FILM Avându-i în distribuție pe Dorotheea Petre, Cuzin Toma și Olimpia Melinte, „În pronunțare”, debutul în lungmetraj al regizoarei Mihaela Popescu, este o încercare destul de ambițioasă de evadare în fantastic și în impresionism – un film însă riscant, mereu în pericol de a-și pierde echilibrul fragil.

16
/02
/18

Ajuns la cea de-a opta ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 26 martie și 1 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în sălile de cinema.

16
/02
/18

CRONICĂ DE FILM Nu toate filmele importantului regizor american Paul Thomas Anderson ajung în România, așa că lansarea pe marile ecrane de la noi a celui mai nou titlu al său, „Firul fantomă” („Phantom Thread”), este, în sine, un eveniment demn de atenție.

15
/02
/18

Transilvania Film anunță lansarea în cinematografe a producției ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ, un proiect unic, de proporții uriașe, care dorește să dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețe nealterată, neprelucrată, magică, însă extrem de fragilă. Victor rebengiuc este naratorul acestui spectacol veritabil al naturii

15
/02
/18

CRONICĂ DE FILM „Un beau soleil intérieur”, un minunat nou film al regizoarei franceze Claire Denis, cu o Juliette Binoche strălucitoare. Din 23 februarie în cinematografe.

14
/02
/18

„Paterson”, cel mai recent film al lui Jim Jarmusch, face o reverență în fața poeților români. Aceștia sunt invitați să vizioneze filmul în cinematografe doar prezentându-se la proiecții cu un propriul volum de poezii. La lansarea din 16 februarie, la Cinemateca UNION, publicul va avea ocazia să întâlnească în sală poeți precum Mircea Dinescu, Florin Iaru sau Marius Chivu.

Page 1 of 19512345...102030...Last »