Anna Netrebko, pozată alături de steagul separatiştilor ucraineni
https://www.ziarulmetropolis.ro/anna-netrebko-pozata-alaturi-de-steagul-separatistilor-ucraineni/

Soprana rusă Anna Netrebko, una dintre cele mai mari vedete din universul operei pe plan internaţional, a generat numeroase controverse, după ce a făcut o donaţie unui teatru din regiunea ucraineană pro-rusă din Doneţk şi a pozat alături de drapelul separatiştilor ucraineni.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2014

Anna Netrebko a înmânat un cec de 1 milion de ruble (15.000 de euro) liderului separatist ucrainean Oleg Tsarev, în timpul unei ceremonii televizate, duminică, la Sankt Petersburg.

„Vreau să fac ceva pentru a susţine artele acolo unde, astăzi, este mare nevoie de acest lucru”, a declarat Anna Netrebko, precizând că banii pe care i-a donat au scopul de a susţine Opera din Doneţk, căreia Guvernul ucrainean i-a tăiat toate finanţările.

Potrivit Reuters, Anna Netrebko a declarat apoi pe Facebook că nu a recunoscut steagul Noii Rusii atunci când a pozat alături de oficialul separatist, duminică.

„Prezenţa drapelului nu a fost planificată şi m-a prins nepregătită. De fapt, nici nu l-am recunoscut la început şi abia mult mai târziu am înţeles ce era”, a spus artista rusă.

Liderul separatist Oleg Tsarov a publicat şi el o fotografie pe Twitter, realizată în timpul acelei întâlniri, generând numeroase reacţii pe pagina de Facebook a sopranei ruse. În timp ce unii fani au lăudat iniţiativa ei, scriind „Bravo!”, alţii s-au declarat dezgustaţi de gestul ei, iar alţi internauţi nu au ezitat să o numească „proastă” şi „naivă”.

Critici au venit şi din Austria, unde locuieşte Anna Netrebko, care are dublă cetăţenie.

„Întâlnirea ei cu liderul separatist şi faptul că s-a lăsat fotografiată în faţa drapelului separatist reprezintă un fapt extrem de problematic”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Austria. „Ţinând cont de situaţia dificilă din Ucraina, gestul ei nu a ajutat deloc”, a mai spus acesta.

Anna Netrebko

Anna Netrebko

Donaţia şi apariţia artistei alături de drapelul separatist au generat numeroase critici şi în mass-media ucraineană.

„Diva nu a spus niciun cuvânt despre faptul că suferinţele muzicienilor din Doneţk şi ale Operei din Donbas rezultă din acţiunile Republicii Doneţk”, o entitate autoproclamată din estul Ucrainei, afirmă site-ul ucrainean Obozrevatel.com.

În schimb, cotidianul rus Moskovski Komsomolets a ironizat pe site-ul său riscurile la care se expune soprana, invitată pe cele mai prestigioase scene ale lumii, afirmând că artista ar putea fi afectată de sancţiunile occidentale.

Duminică seară, balerini ruşi, ucraineni şi francezi au participat la o gală organizată la Teatrul Balşoi din Moscova în sprijinul Şcolii coregrafice din Kiev, în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Ucraina se menţin la un nivel înalt.

Potrivit ONU, peste 4.300 de persoane au fost asasinate în ultimele opt luni în timpul conflictului armat dintre forţele guvernamentale din Ucraina şi rebelii pro-ruşi din estul acestei foste republici sovietice.

Foto: Anna Netrebko – facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.