Antologia „Matrioșka” la Festivalul online „Salut, Adolescența”
https://www.ziarulmetropolis.ro/antologia-matrioska-la-festivalul-online-salut-adolescenta/

Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi asociaţia Euro CulturArt celebrează on-line cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului „Salut, Adolescenţa”, iniţiat de maestrul George Mihăiţă.

Un articol de Liliana Matei|5 mai 2020

În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, câștigători ai unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice.

Luni, 4 mai 2020, va fi distribuită, în format pdf, în on-line, antologia „Matrioșka”. Nouă prozatori adolescenți apărută, în 2018, la Editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Adolescenții care au publicat în Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru,  Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, DianaVlasa. Parteneri media ai Festivalului „Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro.

„Mă bucur foarte tare să mă aflu aici și ca peste câțiva ani când vă vor apărea cărțile de debut personal să mă pot lăuda că m-am numărat printre descoperitorii talentului dumneavoastră. Mai sper că veți avea o carieră lungă și frumoasă. Îndrăznesc să pariez pe dumneavoastră de pe acum, că acest volum va ocupa un loc special în amintirile dumneavoastră. Vă doresc multă tenacitate, multă inspirație și cât se poate de mult succes”, a spus scriitorul Cristian Teodorescu, la evenimentul de lansare a antologiei, miercuri, 9 mai 2018.

Maestrul George Mihăiță, iniţiatorul Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, a citit, la evenimentul de lansare a antologiei Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți, povestirea Elenei Olaru, elevă în clasa a XI-a C, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Medgidia, județul Constanța, „Lanțul amoros”(Premiul I).

„Am să vă fac o mărturisire. Pe mine nu mă interesează cine scrie. Nu îi cunoșteam pe cei care participau la concurs și am avut surpriza de a da peste un nume cunoscut, un cursant pe care l-am avut la cursul de scriere creativă și am suferit un proces de conștiință, ce să fac? Mie îmi place cum scrie respectivul adolescent, dar mi-a fost elev. Atunci le-am spus celorlalți membrii ai juriului că la omul respectiv eu nu mai nicio părere și să decidă ei. Partea plăcută a lucrurilor este că și lor le-a plăcut. Această meserie de scriitor implică mai multe lucruri și printre ele este și una morală. Le spun cursanților mei că atunci când scriu să fie foarte cinstiți. Să povestească despre ei înșiși și nu despre cum vor alții să fie ei. Pe mine mă interesează într-un text ce gândește autorul, cum vede el lumea, prin intermediul personajelor, dacă e vorba de proză, prin intermediul conflictului, acțiunii sau prin intermediul metaforelor dacă e vorba de poezie. Textele respective ne-au plăcut în diverse măsuri, dar vreau să îi asigur pe cei care nu au intrat în selecție sau pe cei care au obținut premiul III sau mențiuni că acest concurs e un concurs. La vârsta voastră eu eram un poet mediocru foarte invidios pe celebritățile timpului”, a spus Florin Iaru, la evenimentul de lansare a antologiei, miercuri, 9 mai 2018.

07
/12
/14

Numit de Petre Țuțea „ultimul senior al României”, Corneliu Coposu (1914 - 1995) a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici ai perioadei postrevoluționare. „În fond nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viața mea. Dacă această idee va triumfa, apariția sau dispariția mea sunt secundare”, declara Seniorul PNȚCD, în anii '90.

06
/12
/14

Legendara trupă Phoenix și Nicolae Covaci au lansat recent noul album Phoenix, „Vino, Țepeș!“, precum și volumele I (reeditare) şi II din istoria Phoenix, publicate de editura Integral și așteptate de multă vreme de fani și de public.

06
/12
/14

Astăzi, Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) propune o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani (Paul McAuley și Richard Morgan), alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc (Sebastian A. Corn și Michael Haulică).

03
/12
/14

Joi, 4 decembrie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cişmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38) va fi gazda unei întâlniri cu Excelenţa Sa, Domnul Keiji Yamamoto, ambasadorul al Japoniei în România, Angela Hondru cunoscut traducător şi niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane prilejuită de recenta apariţie a volumului de povestiri Fiica negustorului de sake în colecţia "Raftul Denisei" la Editura Humanitas Fiction.

03
/12
/14

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărții „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu și Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

02
/12
/14

Pe 3 decembrie 2014 se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Petre Ţuţea. Ziarul Metropolis vă prezintă 23 de citate ale filosofului şi eseistului, publicate în cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“, apărută la Editura Humanitas.