Ara Malikian 15. Fiară și vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/ara-malikian-15-fiara-si-vioara/

Cu un look şi o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susţine primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alţi mari artişti ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariţie pe scenă. La Bucureşti ajunge în mai 2016.

Un articol de Liliana Matei|14 decembrie 2015

Este celebru pentru variantele sale personale ale unor teme consacrate, care se întind de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, și chiar Ciocârlia lui Angheluș Dinicu.
Violonistul mânuiește arcușul, în timp ce el însuși e un arc sub tensiune, gata să sară, imprevizibil, de nestăpânit, un spaniol în centrul unei arene în care e și taur, și toreador. Însă Ara Malikian nu vine din Spania, țara sa adoptivă, ci din Liban, dintr-o familie cu origini armene.

Descendența sa este doar unul dintre motivele pentru care alege să devină un interpret multicultural, fascinat fiind de muzica gitanilor, de flamenco și tango, dar și de muzica arabă sau klezmer. Mărturie stau colaborările sale cu legenda muzicii libaneze, cântăreața Fairuz, sau cu celebrul dansator de flamenco, Joaquín Cortés.

Numeroasele distincții acordate includ premiile”Felix Mendelssohn” (1987 Germania), „Pablo Sarasate” (1995 Spania), „Niccolo Paganini” (Italia), „Zino Francescatti” (Franța), „International Artists Guild” ( USA), si o nominalizare la Latin Grammy Awards în 2015 la categoria ‘’Best long duration Music Video’’.

Când nu cântă ca solist, invitat de marile orchestre simfonice ale lumii, și nici nu e în turneu în vreuna dintre cele 40 de țări în care deja a concertat, Ara Malikian compune și înregistrează soundtrack-uri de film. Vioara sa poate fi ascultată nu doar pe 29 de albume de studio, ci și pe coloanele sonore a 9 pelicule, cele mai cunoscute fiind Hable Con Ella și La Mala Educación, operele unui artist spaniol la fel de nonconformist, Pedro Almodóvar.

Ara Malikian vine în România cu cel mai recent disc al său numit 15, care celebrează tot atâția ani de show-uri în fiecare colț al Spaniei. Spectacolul include cele mai cunoscute piese semnate de instrumentist, compoziții originale, dar și lucrări ale altor artiști.
Alături de Ara Malikian, vor urca pe scenă instrumentiști de același calibru: prim-violonistul Orchestrei Simfonice din Madrid, Jorge Guillén, care cântă la o vioară Mathias Thir din 1776; violonistul Humberto Armas din Venezuela, profesor de muzică de cameră la Conservatorul Aragon; Nantha Kumar, din Singapore, percuționistul care vorbește fluent în limba a peste 20 de tipuri de instrumente; super showman-ul Hector El Turco, tot la percuție; basista Tania Abad, la rândul său virtuoză și profesoară de contrabas; violoncelistul multi-premiat David Barona Oliver.

INFO

Concertul Ara Malikian 15 are loc pe 26 mai 2016, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment costă 115, 145, 175 de lei în funcție de categorie, și pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro şi pagina de Facebook Twin Arts.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).