AREST, în regia lui Andrei Cohn, în cinematografe din 20 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/arest-in-regia-lui-andrei-cohn-in-cinematografe-din-20-septembrie/

În anii ’80 mureai de frică sau mureai de râs… AREST, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Andrei Cohn, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 septembrie. Filmul îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu, alături de András Hatházi, Liviu Pintilieasa, Sorin Cociş şi Marian Alexoaia.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2019

În august 1983, arhitectul Dinu Neagu este, împreună cu soția și cei doi copii, pe o plajă de nudiști din apropierea unei zone industriale. Dintr-o mașină coboară doi securiști, care îl iau la București pentru o declarație despre care nu-i oferă prea multe detalii.

Filmul continuă în arestul miliției, unde Neagu este închis în aceeași cameră cu Vali, deținut de drept comun, folosit ca torționar de către securitate în schimbul unor favoruri. Lucrurile capătă o întorsătură din ce în ce mai absurdă de la o zi la alta.

În anii ’80 mureai de frică sau mureai de râs.

„Toate filmele despre perioada comunistă ne înfățișează ca victime, niște victime aproape eroi, victime ușor de îndrăgit însă eu nu-mi amintesc să fi fost așa. Am fost doar victime, dar nu ca cele din filmele de la Hollywood. Am fost genul acela de victimă de care ai putea să te rușinezi” spune Andrei Cohn într-unul din interviurile recente.

„Am făcut filmul mai mult pentru mine, dintr-o anume furie față de mine. Nu e un film despre fapte istorice, ci mai mult despre sentimentele mele despre trecut. Cred că singurul mod de a merge mai departe este să ne recunoaștem trecutul așa cum a fost și să sperăm că următoarea dată vom fi mai buni.”

AREST, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, cunoscut deja publicului pentru Acasă la tata, lansat în 2015, a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 54-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary – East of the West Competition și a fost distins la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

Scenariul filmului este semnat de Andrei Cohn și Alexandru Negoescu iar dialogurile sunt scrise de Andrei Cohn, imaginea de Andrei Butică iar producătorul filmului este Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Societății Române de Televiziune, filmul este produs de Mandragora și distribuit în România de Iadasarecasa și va putea fi văzut în premieră în cinematografe din 20 septembrie.

Mai multe informații găsiți și pe https://www.facebook.com/ArestFilmul

Foto: AREST – facebook

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.