Arhiva Nationala de Filme sarbatoreste 55 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhiva-nationala-de-filme-sarbatoreste-55-de-ani/

Programul aniversar pregatit reprezinta o încercare de a recrea experienţa cinematografică din România în anul înfiinţării ANF, filmele avand pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton. Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de această sărbătoare nu doar a ANF, ci şi a filmului românesc, accesul spectatorilor în sală este […]

Un articol de |10 august 2012

Programul aniversar pregatit reprezinta o încercare de a recrea experienţa cinematografică din România în anul înfiinţării ANF, filmele avand pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton.

Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de această sărbătoare nu doar a ANF, ci şi a filmului românesc, accesul spectatorilor în sală este liber, în limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:

ora 18:00
SCURTĂ ISTORIE (regia: Ion Popescu Gopo)
DOUĂ LOZURI (regia: Gheorghe Naghi, Aurel Miheles)

ora 20:00
CASA DE PE STRADA NOASTRĂ (regia: Mircea Săucan)
ERUPŢIA (regia: Liviu Ciulei)

SCURTĂ ISTORIE
România, 1957 / color / v.o. / Scurtmetraj de animaţie
R: Ion Popescu Gopo
„Inteligentul şi veselul său eseu despre evoluţia omenirii se lipsea de ceea ce se înţelege în mod tradiţional prin story. Dacă abolirea subiectului era pe atunci şi aspiraţia filmului cu actori (concretizată mai ales în creaţia lui Michelangelo Antonioni), reforma animatorului român se bizuie pe specificul artei a opta. Enorma putere de sugestie a imaginii animate nu mai este pusă în slujba unor fabule cu personaje maniheiste pe înţelesul vârstei preşcolare. Fără să ignore posibilităţile animaţiei de a comprima şi dilata timpul şi spaţiul sau de a zămisli lumi fantastice, Gopo demonstrează că expresia ei concentrată poate transmite tâlcuri majore.” (Dana Duma, „Gopo”, 1996)
Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes.

DOUĂ LOZURI
România, 1957 / color / v.o. / Comedie, adaptare după nuvela omonimă a lui I.L. Caragiale
R: Gheorghe Naghi, Aurel Miheles
Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru, Ion Iancovescu
Un umil funcţionar, Lefter Popescu, sfătuit de un amic, căpitanul Pandele, care îi dăduse şi banii împrumut, cumpără două lozuri, la două loterii diferite, care ies amândouă câştigătoare. Lefter Popescu şi amicul său, cu care se învoise ca, în caz de câştig, să-i cedeze zece la sută din suma încasată, se şi văd îmbogăţiţi. Dar ia biletele de unde nu-s…

CASA DE PE STRADA NOASTRĂ
România, 1957 / a/n / v.o. / Scurtmetraj documentar
R: Mircea Săucan
Voce: Radu Beligan
„Înviorând cu o pată de culoare peisajul stilistic încă tern al cinematografului românesc din 1957, CASA DE PE STRADA NOASTRĂ poate fi socotit un poem despre memoria obiectelor. Tiparul compoziţional folosit de Săucan e, fără îndoială, ingenios: descrierea lucrurilor care mobilează, rând pe rând, de-a lungul multor decenii, aceeaşi casă. Aceste constelaţii de obiecte, martore – fiecare dintre ele – ale celor mai diverse crâmpeie de existenţă omenească şi, totodată, embleme ale unei întregi atmosfere, acest carusel al lor, aş spune, constituie temelia unei metafore de o neaşteptată amplitudine.” (George Littera, „Cinema”)

ERUPŢIA
România, 1957 / a/n / v.o. / Dramă
R: Liviu Ciulei
Cu: Eva Cristian, Lucia Mara Dabija, Lica Popescu, Jean Bart, Dorin Dron, Ştefan Ciubotăraşu
Anca Banu, absolventă a Institutului de Petrol şi Gaze, soseşte într-un orăşel a cărui viaţă este petrolul. Însă pământul este secătuit. De când, cu decenii în urmă, o erupţie de gaze făcuse zeci de victime, un greu blestem pare să apese asupra locului.
„În ERUPŢIA, secvenţa de început – pe care eu o consider cea mai reuşită – a fost realizată printr-o ritmică muzicală. Urmăream un montaj care să îşi impună filmul său spectatorului, astfel încât să-i creeze senzaţia aproape materială a pustiului pe care eroii filmului erau chemaţi să-l readucă la viaţă.” (Liviu Ciulei în dialog cu Alice Mănoiu, „Noul cinema”)
Filmul de debut al marelui regizor de teatru şi film Liviu Ciulei.

Arhiva Naţională de Filme (ANF), intitulată iniţial Arhiva Naţională de Filme Cinematografice (ANFC), a luat fiinţă la data de 4 iulie 1957, ca organism în subordinea Ministerului Învăţământului şi Culturii. În 1959, sub noua denumire, Arhiva devine membru provizoriu, iar în anul următor membru efectiv al Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Filme (FIAF), organism de legătură între arhivele lumii. În 1965 a fost construit primul depozit destinat special păstrării filmelor. Primele spectacole de cultură cinematografică au fost iniţiate în februarie 1962, iar în septembrie 1964 şi-a început activitatea Cinemateca Română, care, prin sălile sale (în prezent, Eforie şi Union), a reprezentat, timp de aproape jumătate de secol, un punct central de atracţie pentru comunitatea cinefilă din Bucureşti. În prezent, ANF deţine aproape 46.000 de titluri, filme de toate genurile şi din toată lumea. iar din 1965 a început proiecţiile publice într-o sală proprie de cinematecă.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

27
/10
/16

Noiembrie 1938. Kristallnacht. Pogromul anti-evreiesc lansat de naziști lasă în urma lui, pe ruinele sinagogilor, un nou tip de ură. Mor oameni, se nasc obsesii – e începutul Holocaustului, sfârșitul umanității, propagarea răului.

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

„La Muse et le Poète”, „Pour un tombeau sans nom” și seria de concerte aMUSE bouche sunt cele care deschid săptămâna aceasta cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, o ediție în care este celebrată eterna muză și eternul poet, o ediție tribut poeziei pe care arta o aduce în viețile noastre.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Marţi 22 noiembrie, de la ora 19:00, pasionații de muzică sunt invitați la concertul extraordinar AG Weinberger Band, de la Teatrul Fani Tardini din Galați. AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat in 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

25
/10
/16

Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt invitați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Ulitkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului ”Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.