Art Safari și Muzeul Național de Artă al României aduc „Călătoriile lui Iosif Iser” în Aeroportul Internațional Henri Coandă
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-si-muzeul-national-de-arta-al-romaniei-aduc-calatoriile-lui-iosif-iser-in-aeroportul-international-henri-coanda/

Art Safari Airport Museum găzduieşte, începând cu 25 noiembrie, o serie nouă de lucrări. Acestea fac parte din expoziţia „Călătoriile lui Iosif Iser”, aparţinând Muzeului Naţional de Artă al României.

Un articol de Liliana Matei|24 noiembrie 2021

Expoziția, parte a programului „Destination: Art!”, cuprinde lucrări ce reprezintă peisaje realizate în cursul călătoriilor făcute în Turcia, Franța, Spania și România de pictorul Iosif Iser (1881-1958), de la nașterea căruia se împlinesc în acest an 140 de ani. După ce au fost admirate întreaga vară la Palatul Regal, aceste peisaje „călătoresc” în Art Safari Airport Museum, la cea mai importantă poartă aeriană a țării, oferind publicului prilejul să admire priveliști care pot anticipa întâlnirea cu destinația lor de călătorie. „În oricare dintre peisajele pe care le realizează, fie în plein air, fie în atelier, pe baza schițelor făcute în fața motivului și indiferent de tehnica în care alege să se exprime, Iser, fără să piardă nimic din caracterul specific al locului și evitând pitorescul facil sau exotismul acestuia, subordonează totul expresivității plastice.” Alina Petrescu, curator, MNAR.

În plus, „Destination: Art!” cuprinde și lucrări de artă contemporană din importante colecții private.

Încă din martie 2021, Art Safari, în parteneriat cu Compania Națională Aeroporturi București, a inaugurat Art Safari Airport Museum, primul și unicul muzeu de artă deschis într-un aeroport din România.

Art Safari Airport Museum a luat naștere din inițiativa comună a Art Safari și a Ministerului Culturii și are drept scop promovarea artei românești, atât istorice, de patrimoniu, cât și contemporane. În plus, exponatele din aeroportul bucureștean comunică identitatea națională prin intermediul artei vizuale, și totodată înfrumusețează experiența  călătorilor.

Muzeul urmează modelul marilor aeroporturi din lume, precum San Francisco, Istanbul, Amsterdam sau Shanghai, care expun în terminalele lor importante exponate reprezentative pentru istoria și arta țării gazdă.

Deschis în martie 2021, Art Safari Airport Museum din Aeroportul Internațional Henri Coandă a găzduit Expoziția „Art Check-in” organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București care a cuprins câteva dintre cele mai reprezentative lucrări, din patrimoniul muzeului, ale apreciaților artiști Alexandru Ciucurencu, Vasile Grigore, Ion Musceleanu, Gheorghe Spiridon, Spiru Vergulescu, Virgil Miu, Ion Grigore sau Zamfir Dumitrescu și expoziția „Nicolae Grigorescu” unde au fost expuse câteva dintre cele mai apreciate și bine cotate opere ale pictorului român Nicolae Grigorescu: „Țărăncuţă cu basma albă”, „En plein soleil”, „Toamnă pe Valea Doftanei”, „Stânci în pădurea Fontainebleau”, „Peisaj la Câmpina”, „Bivuac în Câmpia Dunării”, „Războiul pentru Independență”, „Țărăncuță cu mărgele roșii”, „Portret de nobilă”, „Natură statică cu mere roșii”, „Țărăncuță la fântână”, toate din colecții private.

Art Safari este cunoscut îndeosebi pentru realizarea de expoziţii curatoriate organizate în București sau în străinătate și pentru organizarea anuală a Pavilionului de Artă București, ale cărui expoziții au fost vizitate de aproximativ 231 000 de persoane în cele 8 ediții de până acum.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.