FITS 2019 – Arta de a dărui
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-de-a-d%c4%83rui/

A venit vara! Sibiul este în festival! Porţile şi ferestrele se deschid, publicul invadează pieţele şi spaţiile de joc, artiştii cuceresc oraşul!

Un articol de Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu|15 iunie 2019

Bucuria, emoția și miracolul pun stăpânire pe burg; pe cerul lui vor pluti nori senini de aplauze!

Cinci sute cincizeci de voluntari vor avea grija tuturor invitaților.

După ce a găzduit Summitul Uniunii Europene, chiar de Ziua Europei, Sibiul își continuă vocația de gazdă bună a marilor evenimente culturale.

Este orașul care investește cel mai mult în cultură și care obține profit din această investiție. Mii de artiști vor prezenta 540 de evenimente, pe durata celor 10 zile, în 73 de spații de joc, pentru un număr de aproximativ 70.000 de spectatori pe zi.

Sezonul România-Franța aduce un regal de instituții, artiști și companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului festival. Théâtre de la Ville-Paris,  Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes, Théâtre du Rond-Point, Plasticiens Volants sau Cie Aérosculpture sunt unele din cele mai dorite companii de organizatorii de festivaluri din toată lumea.

Parteneriatul strategic Româno-American ilustrează cel mai bine tema de anul acesta, Arta de a dărui! Cadoul pe care îl facem de trei ani militarilor NATO, prezentând spectacolele ce le aducem din SUA, chiar în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” este recunoștința pe care le-o arătăm pentru pacea pe care ei ne-o garantează!

Aniversăm anul acesta 70 de ani de parteneriat cu Republica Populară Chineză!

Parteneriatul strategic dezvoltat pentru acest eveniment dă șansa publicului ce vine din toată lumea să vadă spectacole unice, de o calitate și diversitate remarcabile!

La final de festival surpriza uriașă: „Lantern Festival – China în 20 de legende”, în Parcul Astra.

Un alt parteneriat dezvoltăm an de an cu Germania! Este felul firesc de a respecta patrimoniul Sibiului și primul teatru german construit în estul Europei! Thalia Theater aduce în premieră absolută „Fenomenul Woodstock”, Michael Thalheimer primește o stea pe Aleea Celebrităților, iar Hochkant Stelzentanzkunst – Feuer – Percussion, împreună cu Dundu, vor fi vedete spectacolelor în aer liber!

Unele din cele mai importante companii de dans vin din Israel, țară cu care am construit un alt parteneriat strategic, Vertigo Dance Company și Batsheva Dance Company vor aduce marea calitate în fața publicului din lume care vine special pentru ei!

Grija pentru artiștii din România și din lume s-a materializat în Bursa de Spectacole de la Sibiu, eveniment dezvoltat simultan cu FITS!

Concomitent cu FITS se desfășoară și Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural! Este semnul grijii pe care le-o purtăm tinerilor artiști, viitoarelor vedete de mâine. Dimensiunea de cercetare este ilustrată prin Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural! Ea se află într-o relație complementară cu secțiunea de ateliere, conferințe și cu lansările de carte; FITS fiind unul din puținele festivaluri care are un program coerent de editare și tipărire de carte.

Spectacolele lectură, realizate împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune și cu Théâtre du Rond-Point, prezintă opt dramaturgi de limbă franceză – vezi Sezonul România-Franța – care apar și în Antologia bilingvă pe care o tipărim.

Constantin Chiriac

 

Secțiunea dedicată filmului, în care marii artiști prezenți în festival au strălucit în producții cinematografice, cea dedicată expozițiilor, cea dedicată artei contemporane, întregesc complexitatea acestui mare festival cultural, așa cum l-a denumit Eugenio Barba! De altfel, el este cel care deschide Aleea Celebrităților dedicată celor mai mari artiști de artele spectacolului, care anul acesta se îmbogățește cu încă șase nume celebre: Pippo Delbono, Stan Lai, Michael Thalheimer, Maia Morgenstern, Emmanuel Demarcy-Mota, Sidi Larbi Cherkaoui.

Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediții veți înțelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!

Foto: Paul Băilă

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (14-23 iunie 2019).

27
/02
/14

Prestez servicii artistice“ nu este doar un spectacol de teatru liber. Nu se joacă doar pe scenă și categoric o să te implici – involuntar – în desfășurarea lui, ajungând să faci parte din distribuție. Totul debutează abstract; regizorul anunță că spectacolul ce trebuia prezentat nu se va ține și cu scuzele de rigoare ne […]

26
/02
/14

Universitatea de Arte "George Enescu" şi Colegiul National de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi au încheiat editţia a XVI a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment ce a avut ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

26
/02
/14

Joi, 27 februarie, Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment de amploare din acest an. De Dragobete, Concertul „Ţi-am dat un inel” susţinut de celebra formaţie Holograf este cadoul pe care Primăria Sectorului 3 îl face cuplurilor care s-au căsătorit în anul 2013, la Casa de Căsătorii a Sectorului 3.

26
/02
/14

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă "o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia", a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

26
/02
/14

Sunt tare interesată de procesul creației artistice, de cum se construiește un spectacol, de variațiunile prin care trec actorii până la conturarea personajelor, și mai ales de fermitatea și flexibilitatea unui regizor, fiindcă ei sunt cei responsabili de tot ce vedem pe scenă sau în afara ei, după caz.

26
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, "În iatac" a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul "Două fete" realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

26
/02
/14

Nu-mi place textul piesei „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“. Am acest drept. Fără să fiu radical: nu cunosc nuanță în inviolabilitatea acestui drept. Ştiu că acest text face figură de capodoperă şi ştiu şi de ce.

26
/02
/14

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, a fost Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

26
/02
/14

Instituto Cervantes, cu sprijinul Ambasadei Argentinei şi în parteneriat cu ArCuB, organizează pe 9 martie, de la ora 20.00, o incursiune muzicală în istoria tangoului, printr-un recital de pian şi chitară susţinut de argentinianul Mariano Castro, membru al trupei Narcotango, nominalizat de două ori la Premille Grammy pentru cel mai bun disc.

25
/02
/14

Miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti debutează în rolurile principale ale baletului Don Quijote tinerii balerini japonezi ai teatrului, Sena Hidaka şi Shuhey Yoshida. Inspirat de romanul lui Cervantes, baletul Don Quijote spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.