Artă fără granițe, la a doua ediție a Black Sea Arts Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-fara-granite-la-a-doua-editie-a-black-sea-arts-festival/

Performance inspirat de Marina Abramovic, muzică, pictură, film, teatru, literatură, animaţie şi arhitectură, pe toate le regăsim între 11 şi 14 octombrie, la Black Sea Arts Festival. Ne aşteaptă 9 ţări din bazinul Mării Negre, afectate de conflicte, dar apropiate prin cultură.

Un articol de Liliana Matei|19 septembrie 2018

Când granițele nu doar delimitează hotare teritoriale, ci despart familii, rup relații și pornesc războaie, nu mai sesizăm cât de apropiați sunt oamenii de lângă noi – vecinii. În acest context a apărut Black Sea Arts Festival, un eveniment  care își dorește să aplaneze divergențele interumane și interetnice dintre popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei. Ediția a doua a Black Sea Arts Festival va avea loc între 11 – 14 octombrie, la Industria Bumbacului, în parteneriat cu Nod Makerspace, Mater, TOT, La Firul Ierbii și Deschis Gastrobar.

Festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de foto – video și pictură, dezbateri și Q&A-uri, teatru, concerte, workshop-uri și proiecte de arhitectură. Totodată, Black Sea Arts Festival atrage atenţia asupra situaţiei socio-politice şi economice din zona Mării Negre, alături de experţi, realizatori şi jurnalişti din zonă, prezentând filme şi dezbateri legate de cultură şi de cele mai recente evenimente din ţările de la Marea Neagră.

Black Sea Diaries

Printre momentele ce vor avea loc în cadrul evenimentului se numără Black Sea Diaries, un documentar foto-video despre o zonă ce atrage prea des atenția, datorită conflictelor încheiate sau în desfășurare în țările din bazinul Mării Negre, iar autorii își doresc să scoată la lumină factorul uman și să îi dezvăluie frământările de zi cu zi. Astfel, creatorii Black Sea Diaries își doresc să ofere publicului o oportunitate rară – o expoziție vie cu personajele coborâte din imagine, desfășurând în cadrul festivalului activitățile pe care le iubesc și care îi fac să se simtă oriunde acasă. Astfel, vor fi prezenți câțiva protagoniști ai documentarului: dobrogeanul Ramon Sadîc, artist prin vocație și activist prin crez, Yinon, muzicianul adoptat de Turcia, în care și-a găsit și locul și colectivul de teatru experimental din Azerbaijan, ADO Theatre.

De asemenea, pe durata Black Sea Arts Festival va fi amplasat proiectul BăbăReasa, realizat de Somedesign, un loc de joacă neconvențional aflat între tradiție și modernitate: căsuțele – replici arhitecturale ale caselor tradiționale din România, Moldova, Bulgaria, Azerbaidjan și Ucraina ce se transformă ca prin minune in minicinematografe pentru cei mici, în care vor rula animații pentru copii realizate în fiecare dintre țări.

Black Sea Diaries

Evenimentul cheie al festivalului este workshop-ul de performance de lungă durată, susținut de Vera Iona Papadopolou (foto sus), regizor și artist ce își desfășoară activitatea în Grecia și Moscova, care a colaborat cu Marina Abramovic (GARAGE – Muzeul de Artă Contemporană: Marina Abramovic – THE ARTIST IS PRESENT, 2011) și Yoko Ono (MOMA și GARAGE: Yoko Ono Morning Peace, 2015) și a participat la mai multe expoziții solo și colective.

BăbăReasa

Cum forme de artă variate, ca muzica, dansul, arta cinematografică și performativă, își duc durata operelor dincolo de limite, la un grad în care efortul depus atât de artiști, dar și de publicul care le vizionează, pare dincolo de barierele percepției umane, timpul petrecut în redarea unei opere devine încă un mediu de expresie, parte la fel de integrantă a creației integrantă ca activitatea artistului.

Durata dusă la extrem transformă o operă, oricât de complexă și spectaculoasă, într-un spectacol straniu și încărcat de semnificații, în care eventualul disconfort asumat al artistului și al privitorului dă un plus de valoare creației artistice. Un performance de lungă durată capătă o semnificație de ritual, încetând să fie artă într-un sens convențional și devenind o ceremonie de trecere, de transformare, de sacrificiu.

Locurile sunt limitate, iar înscrieri se mai pot face până pe 5 octombrie.

Detalii despre workshop și înscrieri aici.

Mai multe despre program în curând pe pagina evenimentului – Black Sea Arts Festival.

BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pământeni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care își propune să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

 

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

07
/12
/17

Miercuri, 6 decembrie, Muzeul Național de Artă al României a redeschis Sala Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc în prezența lui Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Directorului Liviu Constantinescu, a Directorului Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.