Artă fără granițe, la Black Sea Arts Festival București 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-fara-granite-la-black-sea-arts-festival-bucuresti-2018/

Filme, teatru, workshop-uri şi expoziţii, între 11 şi 14 octombrie, la Industria Bumbacului din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2018

Nouă țări, zeci de artiști, o singură mare: Marea Neagră. Luându-și inspirația din același loc, timp de patru zile, între 11 – 14 octombrie, artiști din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Georgia și Rusia aduc spectacole de teatru, workshop-uri creative deschise publicului, vernisaje de artă și expoziții de fotografie, expoziții de arhitectură, dezbateri publice și documentare foto-video, spectacole de dans tradițional și concerte de muzică electronică, în cadrul Black Sea Arts Festival. Festivalul are loc în București, în incinta fostului complex Industria Bumbacului, în 4 spații neconvenționale, reabilitate și transformate de tineri plini de inițiativă: TOT, Nod Makerspace, Deschis Gastrobar și La Firul Ierbii.

Intrarea la festival este liberă pentru vizitatorii, care se pot bucura de activități variate pentru întreaga familie.

Festivalul a început pe 11 octombrie, la TOT, cu vernisajul a trei expoziții de artă: o instalație semnată Ramon Sadîc, o expoziție de fotografie realizată de Cristi Hancu și o instalație interactivă realizată de artista din Ucraina, Liliia Liutko. Prima zi de festival s-a încheiat cu o reprezentație inedită, un dans ritualic al unui derviș rotitor, practicat încă de acum 600 de ani de adepții poetului și misticului persan Rumi.

Dansul ritualic al dervișului rotitor

În cadrul BSAF 2018 rulează în premieră o serie de filme artistice și documentare cu teme politice sau sociale, menite să deschidă dezbateri despre situația politică și socială actuală a țărilor aflate în bazinul Mării Negre. Printre acestea, documentarul Our new president (r. Maxim Pozdorovkin/ US, RU, 2018), filmul artistic Sideway (r. Tayfun Pirselimoğlu/TR, GR, 2018) și documentarul Hybrid Warfare (r. Toma Chagelishvli/GE, 2018).

Pe parcursul festivalului există o serie de workshop-uri creative deschise publicului printre care un workshop de decorațiuni interioare organizat de Muna Bloom și un workshop special de artele spectacolului susținut de Vera Iona Papadopoulou, una dintre cele mai relevante personalități de pe scena internațională a teatrului experimental și a artelor vizuale, care a colaborat cu artiști de renume ca Marina Abramovic și Yoko Ono. Pe 13 și 14 octombrie începând cu ora 14:00, la Nod Makerspace, Asociația pentru Dialog și Valori Universale susține o serie de workshop-uri de artă turcească: un workshop de caligrafie otomană, unul de pictură pe apă și unul de pictură cu henna.

Vera Iona Papadopoulou

Anul acesta, Black Sea Arts Festival include și o serie de activități speciale pentru copii care să le permită celor mici să învețe și să interacționeze cu alte culturi vecine din zona Mării Negre. În perioada festivalului copiii au ocazia să exploreze tehnicile animației în cadrul a două workshop-uri coordonate de animatori profesioniști din România și Bulgaria.

În weekend, la dispoziția copiilor este și un spațiu de joacă neconvențional. Proiectul Băbăreasa, realizat de arhitecta Karina Staicova, prezintă cinci căsuțe în miniatură care imită arhitectura caselor tradiționale din România, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova și Azerbaijan. Căsuțele sun expuse în incinta complexului, iar sâmbătă și duminică se transformă în mini-cinematografe unde rulează animații din mai multe țări pe tot parcursul zilei. La finalul festivalului căsuțele vor fi donate asociației MagiCamp care organizează tabere pentru copii care suferă de boli grave sau probleme emoționale severe.

Proiectul Băbăreasa

În încheierea festivalului, 4 artiști internaționali de pe scena muzii electronice vor susține un concert caritabil. Concertul îi va avea ca protagoniști pe Brazda lui Novac, unul dintre pionierii muzicii electronice în România, Marius Copel, un artist complex care îmbină muzica electronică cu experiemente vizuale hipnotice, trupa austriacă Murder Time care aduce în prim plan un stil muzical eclectic și noul proiect electronic românesc Al’iikhwa Ra.

Expoziție de fotografie de Cristi Hancu

Donațiile strânse în cadrul concertului vor fi redirecționate spre subvenționarea unor tabere de joacă în România pentru copii ucraineni din regiunea Donbass.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina de Facebook și aici.

BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pământeni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care își propune să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

Parteneri: Nod Makerspace, Mater, La Firul Ierbii, Deschis Gastrobar, TOT, Magicamp, Institutul Balassi, Asociația pentru Dialog și Valori Universale, Cinepolitica, SomeDesign, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul Național al Dansului, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Arte Dell’Anima, BMW, Dagon Clan.

 

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.