Artă și noi tehnologii la Bucharest International Dance Film Festival 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-si-noi-tehnologii-la-bucharest-international-dance-film-festival-2021/

În premieră în România, „Cosmogony”, un performance digital live în care dansatori virtuali apar prin video mapping pe faţada Teatrului Odeon din Bucureşti, va putea fi văzut pe 4 septembrie. Cea de-a şaptea ediţie BIDFF include, pe lângă secţiunile competitive adresate scurtmetrajelor şi patru documentare premiate internaţional, şi o selecţie de 9 lucrări cinematografice VR, ce vor fi disponibile publicului la /SAC @ MALMAISON între 3 – 5 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|24 august 2021

Bucharest International Dance Film Festival 2021 privește cu îndrăzneală către viitor și aduce în fața spectatorilor, între 1-5 septembrie, un mix captivant de artă și noi tehnologii la cea de-a VII-a ediție, a cărei temă este Potential Worlds.

Prezentat în premieră mondială în primăvara acestui an la Singapore International Festival of Arts, unul dintre cele mai mari festivaluri de profil, „Cosmogony”, inovativul spectacol al companiei de dans elvețiene Cie Gilles Jobin, a atras imediat atenția publicului și a presei. Prin utilizarea tehnologiei de captare a mișcării în timp real pe care compania a dezvoltat-o, dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale în suspensie. Capturate de la distanță, în timp real, din studioul Cie Gilles Jobin din Geneva, într-un spațiu sideral sau într-o pădure virtuală, corpurile dansatorilor în mișcare sunt eliberate de legile fizicii și oferă publicului o experiență contemplativă unică. „Cosmogony” va fi prezentat pe fațada Teatrului Odeon pe 4 septembrie, de la ora 21:00. Accesul este gratuit.

Teaser-ul spectacolului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/WIHlRCg5pKo

BIDFF invită bucureștenii să se alăture, pe toată durata festivalului, unei comunități globale de utilizatori ai aplicației inovatoare Dance Trail, creată de Gilles Jobin, ce propune fiecăruia o întâlnire cu dansatori virtuali, de oriunde s-ar afla, prin intermediul realității augmentate, de pe orice telefon sau tabletă iOS. Aplicația lansată la Sundance Film Festival în 2020 este disponibilă gratuit, iar fotografiile și clipurile realizate de orice utilizator prin intermediul acesteia sunt vizibile pe platformele social media utilizând hashtag-ul #dancetrail.

Aplicația Dance Trail poate fi descărcată din AppStore: https://apps.apple.com/us/app/dance-trail/id1492301269?l=fr&ls=1

Cu o experiență de peste 20 de ani, Cie Gilles Jobin, compania de dans condusă de Gilles Jobin, dansator, coregraf și regizor, a început încă din 2016 să exploreze noile spații digitale, creând proiecte în realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR) și realitate mixtă (XR). În martie 2020, la primul lockdown, artistul a decis să își anuleze proiectele de scenă, concentrându-se pe tehnologia în timp real pentru colaborări și performance-uri la distanță.

Trailerul oficial al festivalului poate fi vizionat aici – https://youtu.be/lCW3IIwE3QQ

BIDFF VR ‘21, un alt eveniment inedit din cadrul festivalului, susținut de Conceptual Lab, care va avea loc între 3-5 septembrie la /SAC @ MALMAISON, prezintă o selecție de 9 lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați, care se bucură de un palmares bogat în premii internaționale. BIDFF VR ‘21 este un caleidoscop de lumi potențiale în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele. Explorând arhive personale și culturi care se sting, lumile potențiale BIDFF VR folosesc tehnologia ca medicament, mediu de introspecție personală și chestionare a valorilor care ne definesc ca societate globală.

„A devenit deja o tradiție pentru Conceptual Lab să susțină Bucharest International Dance Film Festival. Anul acesta, bucuria e dublată de faptul că festivalul lansează o secțiune nouă dedicată producțiilor VR și sunt încântat de capacitatea echipei BIDFF de a se reinventa de fiecare dată și de a fi în pas cu tendințele în artă și tehnologie. Conceptual Lab are misiunea de a susține inovația în industriile creative și mă bucură că Bucharest International Dance Film Festival reușește să surprindă perfect noile trenduri”, declară Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

Mai multe detalii despre BIDFF VR ‘21: https://fb.me/e/1YIR7IEbP

Integrarea noilor tehnologii în artă reprezintă focusul ediției 2021 a BIDFF, care invită creatori de film de dans renumiți precum Gilles Jobin și Weronika Lewandowska să susțină conferințe intensive și imersive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale. Astfel, pe 3 septembrie, de la ora 17:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, are loc întâlnirea cu dansatorul, coregraful și regizorul elvețian Gilles Jobin, iar pe 4 septembrie, de la ora 16:00, prezentarea susținută de Weronika Lewandowska (regizoare, scriitoare și producătoare executivă „VR Nightsss”, doctor în studii culturale). Accesul este gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile prin e-mail (la adresa contact@bidff.ro).

Digital Territories: The New Spaces for the Performing Arts este tema prelegerii ce va fi susținută de Gilles Jobin, care va prezenta diferitele proiecte de dans digital pe care le-a creat în ultimii ani și va discuta despre modul în care tehnologia de captare a mișcării poate îmbunătăți incluziunea diferitelor origini ale creațiilor de dans și poate dezvolta noi rețele internaționale de colaborări bazate pe mișcare. Weronika Lewandowska va prezenta la BIDFF un studiu de caz, ‘Nightsss’: From Erotic Poem to Immersive Poetry to Neuroscience Research, despre VR și procesul de creare a experiențelor imersive.

BILETELE pentru toate filmele și evenimentele BIDFF sunt disponibile pe platforma Eventbook: https://eventbook.ro/festival/bucharest-international-dance-film-festival

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

02
/08
/22

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022.

28
/07
/22

Regizat de regretatul Mantas Kvedaravičius, „Mariupolis 2”, care a fost prezentat în premieră mondială în luna mai la Cannes, va deschide cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8 - 14 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

27
/07
/22

Aşa cum ne-a obişnuit, Festivalul de Film de la Veneţia a adunat şi în acest an, în competiţie sau în afara ei, multe nume mari ale cinematografiei mondiale: de la Darren Aronofsky, Alejandro G. Inarritu şi Jafar Panahi, la Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Oliver Stone şi Lars von Trier.

26
/07
/22

Celebrul Festival de la Veneţia şi-a anunţat marţi selecţia pentru ediţia din acest an. Până vom comenta principalele secţiuni, să notăm prezenţa debutului în lungmetrajul de ficţiune al lui Mihai Mincan, "Spre Nord", în competiţia Orizzonti.

26
/07
/22

Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 8 - 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

26
/07
/22

„Delta Bucureștiului”, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie. Filmul documentar, al doilea al regizoarei cunoscută deja publicului pentru „Marussia” (2013), spune, prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, povestea unui teren viran.