Arthur Miller, în 13 vorbe de duh…
https://www.ziarulmetropolis.ro/arthur-miller-in-13-vorbe-de-duh/

“Corupţia într-o ţară este invers proporţională cu gradul de dezvoltare al acelei ţări.” – Arthur Miller, autorul faimoasei piese “Moartea unui comis voiajor” (al cărei prim act a fost scris într-o singură zi!), premiată cu: Pulitzer, Tony Award şi Premiul criticii de teatru. Arthur Miller s-a născut într-o zi de 17 octombrie (1915)

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2018

Figura marcantă a literaturii si a cinematografiei americane, Arthur Miller – avea doar 33 de ani când a obtinut Pulitzer-ul pentru „Moartea unui comis-voiajor” – a rămas în memoria admiratorilor săi și pentru faptul de a fi refuzat să dea declarații împotriva colegilor săi de breaslă în fața Comitetului de cercetare a activitatilor antiamericane, dar și pentru, firește, mariajul său cu sex symbolul acelor vremuri, Marilyn Monroe.

Celebritatea este o formă juvenilă a orbirii.

Marilyn Monroe & Arthur Miller

Cincizeci de săptămâni de suferinţă pentru două săptămâni de vacanţă.

Am sentimentul că viaţa mea este cumva încă provizorie.

Poate că tot ceea ce putem face este să sperăm că ne vom sfârşi viaţa cu regretele juste.

Optzeci la sută din americani cred că vor ajunge în cer. Cei mai mulţi dintre ei cred, de asemeni, că acolo nu vor întâlni niciun cunoscut.

E trist să trăieşti în prezenţa cuiva care nu ştie să fie fericit.

Viaţa este o luptă şi, atâta vreme cât lupţi, nu eşti mort. Morţii nu mai au de luptat

Trădarea este singurul adevăr care dăinuie.

Cu cât îmbătrânesc, cu atât mai ironic privesc lumea.

Omul trebuie singur să-şi modeleze trăirile şi apoi trăirile îl vor modela pe el.

Sarcina adevăratului intelectual este de a analiza iluziile pentru a le descoperi cauzele.

Niciun om nu poate trăi fără viitor.

Corupţia într-o ţară este invers proporţională cu gradul de dezvoltare al acelei ţări.

*

TRAILER Arthur Miller: Scriitor, documentar realizat de Rebecca Miller, fiica scriitorului (filmul poate fi văzut, încă, pe hbogo)

Filmul regizat de Rebecca Miller este un portret al tatălui ei construit în jurul unor interviuri spontane filmate de-a lungul anilor în casa familiei. Această prezentare a marelui dramaturg american este destul de diferită de tot ceea ce a văzut publicul până în prezent. Este o descriere intimă a unei vieți unice marcate de amenințarea roșie și moartea lui Marilyn Monroe; o analiză a succesului și eșecului în văzul tuturor; un tribut al unui artist față de alt artist. Documentarul invită telespectatorii să vadă felul în care unul dintre cei mai duri comentatori din America și-a format ideologiile, modul în care viața lui i-a reflectat munca și, într-o anumită măsură, a format cultura Americii din secolul XX.

Foto: Arthur Miller – facebook

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

23
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

15
/11
/16

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

09
/11
/16

Decupaje dintr-o carte de acum, în care scriitori din generații diferite își descriu, cu precizie și umor, întâlnirile cu poliția sau miliția de altădată. „Scriitori la poliție”, volum coordonat de Robert Șerban și apărut de curând la editura Polirom, este o colecție de amintiri ușor de citit și greu de uitat.

08
/11
/16

În cadrul Conferințelor Teatrului Național, în mod excepțional, va avea loc duminică, 20 noiembrie, ora 11.00, la Sala Pictură, o întâlnire cu scriitoarea Ana Blandiana.