Artiști Împreună în luptă cu pandemia
https://www.ziarulmetropolis.ro/artisti-impreuna-in-lupta-cu-pandemia/

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect naţional care implică artiştii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artişti Împreună răspunde iniţiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme şi subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

Un articol de Liliana Matei|30 martie 2020

Inițiativa mizează pe creativitatea artiștilor ca vector în informarea publică, dar și ca promotor al solidarității, în contextul stării de urgență și al crizei globale.

„România trece prin cea mai gravă criză de sănătate din ultima jumătate de secol. Putem trece cu bine prin ea doar împreună. Împreună putem să-i ajutăm pe vârstnicii care au nevoie de sprijin. Împreună, cu gândul la medicii și asistentele medicale care în această perioadă sunt foarte expuși. Împreună cu prietenii noștri, susținându-ne moral”, a transmis către comunitatea de artiști Vlad Mixich din partea Observatorului Român de Sănătate.

Prin platforma Artiști Împreună vor fi lansate frecvent teme de lucru: mesaje de informare sau de mobilizare, precum și bune practici personale și comunitare. Artiștii sunt invitați să le transpună în lucrări și proiecte din sfera artelor vizuale, artelor media, artelor perfomative, muzicii sau literaturii. Sunt binevenite abordări diverse: grafică, animații video, filme, muzică, texte, incluzând formatele inovatoare.

„Am început să colectăm bani de la companii și de la cetățeni – avem deja primii 10.000 de euro –, cu ei vom plăti cu câte 300 de euro lucrări produse în regim de urgență de către artiști care vor să transmită acum mesaje de solidaritate, de încurajare și de conștientizare. În acest fel punem în mișcare și mecanismele umane: de încredere, de sănătate mentală și emoțională care ne sunt atât de necesare, în complementaritate cu cele instituționale. În același timp, oferim artiștilor independenți, puternic afectați financiar în această perioadă, o sursă de venituri foarte necesară”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

După un proces de validare în acord cu temele propuse, lucrările și proiectele artiștilor vor fi difuzate în spațiul online, prin canalele proprii, precum și prin platformele partenerilor care susțin proiectul. În funcție de disponibilitate, aceste lucrări pot fi diseminate și prin canalele oficiale de comunicare ale autorităților publice care susțin mișcarea. În următoarele zile, rețeaua de distribuție va fi extinsă către lanțuri de magazine, organizații comunitare, rețele outdoor, dar și către parteneriate media locale și naționale. Încă de la lansare, proiectul se bucură de sprijinul Băncii Transilvania, un partener de lungă durată al Centrului Cultural Clujean.

Inițiativa Artiști Împreună își propune, ulterior, să mobilizeze instituții, organizații și companii în susținerea unor cauze colective importante pentru societatea românească prin implicarea comunității artistice. Un alt proiect din cadrul mișcării Artiști Împreună aflat în stadiul de dezvoltare este organizarea unui fond pentru situații de urgență destinat artiștilor în dificultate.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană care crede într-un oraș pe care cultura îl face prezent și uman. Misiunea sa este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformare socială, precum și la dezvoltare locală și regională.

Observatorul Român de Sănătate își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro

31
/05
/18

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar si proaspăt absolventă de master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc la teatrul Unteatru, sub forma unei expoziții cu 19 ținute, colecția intitulându-se Jellyfish on Pluto.