Artistul Christoph Niemann, pentru prima dată la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-christoph-niemann-pentru-prima-data-la-bucuresti/

Pentru prima dată la Bucureşti, MNAC şi Hotspot Workhub prezintă cele mai cunoscute opere şi serii narative ale lui Christoph Niemann.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2020

Printre acestea, regăsim Coperțile The New Yorker / The New Yorker Covers, Desenele de duminică / Sunday Sketches, Forme / Pattern, Caietele de notițe / Sketchbooks, Să dospească / Let It Dough, Ilustrații politice / Political Illustrations, Orașul abstract / Abstract City sau Ilustrațiile Wired / Wired.

CHRISTOPH NIEMANN. Punct de vedere

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC)

27.02.2020 | 29.03.2020

Vernisaj MNAC: 27 februarie, 19:00, în prezența artistului

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Prezentare de artist și vernisaj Hotspot Workhub: 28 februarie, 10:30 (The Mark / Podium Building, Calea Griviței 82-98, etaj 1)

Acuarele și desene pe șervețele de cafea, lucrări fotografice și cărți de autor, ilustrații din pixeli și animații de realitate virtuală – Niemann găsește întotdeauna noi forme de exprimare artistică. Cu ochelari pentru realitatea virtuală, aplicații pentru copii și adulți și lucrări video, expoziția invită la o experiență artistică completă în familie.

Uneori jucăuș, alteori serios și mereu la obiect, Christoph Niemann surprinde impresii, spune povești într-o clipită, transformă obiecte în miniaturi poetice. Întotdeauna surprinde cu perspective neașteptate asupra a ceea ce este aparent familiar și permite publicului să devine parte integrantă din procesul artistic. În lucrările sale explicit politice îl simțim pe Niemann ca un comentator tăios al zilelor noastre, ilustrațiile sale de copertă pentru legendarul The New Yorker devenind iconice pentru lumea post-adevăr.

Lucrările sale reprezintă gesturi mici, dar necesare, pentru a transforma orice obiect sau fapt cotidian într-o întreagă poveste, imaginile sale oferă cifruri, coduri – o reinterpretare a familiarului, testând limitele abstractizării sale. Christoph Niemann este un narator în imagini, un maestru al momentului perfect, prin observațiile sale precise, ironice, de fiecare zi.

Expoziția este organizată de MNAC & Hotspot Workhub București.

Christoph Niemann (n. 1970) este artist, autor și animator. Lucrările sale apar în mod regulat pe coperțile revistelor The New Yorker, National Geographic și The New York Times. Lucrările de artă ale lui Christoph Niemann au fost prezentate în numeroase retrospective muzeale. A desenat în direct la Bienala de Artă de la Veneția, la Jocurile Olimpice de la Londra și a schițat Maratonul orașului New York (The New York City Marathon), în timp ce alerga efectiv. A creat prima copertă care folosește realitate augmentată pentru revista The New Yorker, precum și o animație în realitate virtuală de 360 de grade, desenată manual pentru numărul US Open al revistei. Printre clienții săi se numără Hermès, Google, LAMY și Muzeul de Artă Modernă din New York.

Christoph este membru al Alliance Graphique Internationale / Alianța internațională a artiștilor grafici. În 2010 a fost inclus în Art Directors Club Hall Of Fame. Este autorul a numeroase cărți, inclusiv monografia Sunday Sketching / Schițe de duminică (2016), WORDS / CUVINTE (2016) și Suvenir / Souvenir (2017).

Cea mai recentă carte a sa, Hopes and Dreams / Speranțe și vise, are ca subiect călătoria lui Cristoph la Los Angeles pentru a-l întâlni pe artistul David Hockney. Cu Jon Huang a creat aplicațiile pentru copii PETTING ZOO și CHOMP. Opera sa este subiectul unui episod din Abstract, un serial Netflix.

Hotspot este noul concept de coworking al nemților de la REC Partners. După zeci de ani de consultanță pentru alți clienți și sute de mii de metri pătrați proiectați în toată Europa, REC s-a hotărât să intre pe piața foarte dinamică de coworking cu un concept inovator. Depășind practica birourilor individuale ale începutului de secol, “office landscape” al anilor ’50 și „open-space” al ultimelor decenii, REC propune un nou concept bazat pe experiență și inovație. Împreună cu arhitecții de la Biroarchitetti Milano, conceptul de „3D office landscape” propune zone de birouri pe mai multe niveluri, în mai multe configurații care sprijină utilizatorul în găsirea spațiilor și mobilierului ideal proiectului său.

Pentru a promova creativitatea și imaginația și pentru a oferi un plus de valoare spațiilor create, Hotspot s-a hotărât să demareze organizarea unei serii de evenimente culturale, în parteneriat cu alte instituții, dedicate unor nume de referință din zona arhitecturii, designului și a industriilor creative.

Prima dintre acestea va avea loc pe 27 si 28 februarie, invitat va fi ilustratorul german Christoph Niemann, căruia îi vor fi dedicate două expoziții, una la Muzeul Național de Artă Contemporană, cea de-a doua, la Hotspot.

Parteneri media:
Cărturești, Elle România, Energiea, FEEDER.ro, GOKID.ro, Igloo media,  Life.ro, National Geographic Romania,  Radio România Cultural, Revista ARTA, RFI Romania, Revista Zeppelin, SUB25, Super, Supereroi printre noi,  TANANANA, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

27
/09
/16

Pe Facebook s-a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei față de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziționare a „Cumințeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 și 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la București. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniți” de „bacșișul” Rusiei.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.