„Ascultă 5 minute de muzică clasică” – 10 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/asculta-5-minute-de-muzica-clasica-10-ani/

Să asculţi muzică clasică la mall sau când îţi faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie şi octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spaţii neconvenţionale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

Un articol de Liliana Matei|30 septembrie 2020

În octombrie 2020, proiectul îi este dedicat lui Ludwig van Beethoven, aniversat la 250 ani de la naștere: în fiecare zi a lunii octombrie, câte o lucrare beethoveniană.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și business-ul românesc,  care au susținut inițiativa cu entuziasm, observând impactul pozitiv pe care campania o are și asupra propriilor angajați, și asupra clienților lor din întreaga țară: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Leroy Merlin, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Mood Media, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center, PwC România, Vivo Pitești și Baia Mare, Arena Mall din Bacău, Hello Shopping Park din Bacău.

O altă latură a proiectului se derulează în școlile românești, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” fiind un program național la care, în ultimul an școlar, 2020-2021, au participat peste 191.000 elevi din București și 31 de județe.

Concerte pentru aniversare

Ambasador al proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este celebrul violonist Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio. Pentru această aniversare, el ne aduce tuturor un prețios cadou: premiera înregistrării audio-video a concertului susținut la Sala Radio pe 16 septembrie, în cadrul turneului Stradivarius 2020. Filmul poate fi urmărit pe contul facebook Radio România Muzical joi, 1 octombrie, de la ora 20.00.

Radio România Muzical a pregătit și alte surprize pentru 1 octombrie, data aniversării proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, dar și Ziua internațională a muzicii. De la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul susținut de violoncelistul Cornelius Zirbo, finalist în cadrul competiției pentru bursa “Moștenitorii României muzicale”, organizată pentru prima dată în 2020 de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Iar de la ora 15.30, poate fi ascultată înregistrarea unuia dintre cele mai așteptate concerte ale anului 2020: Concertul de vară al Orchestrei Filarmonicii din Viena, susținut în grădina Palatului Schonbrunn din Viena pe 18 septembrie, sub conducerea lui Valery Gergiev, având pe celebrul tenor Jonas Kaufmann solist.

Mesajul ambasadorului proiectului, Alexandru Tomescu 

Dragii mei, iată că suntem la un moment important aniversar, 10 ani de campanie “Ascultă 5 minute de muzică clasică”. 10 ani, mult, puțin, faceți și voi socoteala, vă dați seama câtă muzică clasică, chiar și în porțiunile astea mici homeopatice, de cinci minute, s-a putut aduna. Este o campanie extrem de interesantă, al cărei ambasador am onoarea să fiu. Duce muzica clasică peste tot unde este nevoie de ea, adică în cele mai neașteaptate locuri, în mall-uri, în centre comerciale, în bănci, în aeroporturi, în școli. Mă bucur foarte mult că are un succes deosebit, în special în rândul tinerilor. Ei sunt cei mai fervenți fani ai campaniei și cred că fiecare tânăr, fiecare copil, fiecare om, ar trebui să aibă șansa, de a intra în contact, măcar o dată, cu muzica clasică, să vadă dacă-i place sau nu. Nu-i obligatoriu să vă placă, dar dacă vă place, veți descoperi niște lumi fantastice. Acum, pentru că nu există aniversare fără un mic cadou, cadoul meu pentru cei 10 ani este chiar un concert întreg, un concert pe care l-am susținut la Sala Radio, împreună cu bandeonistul Omar Massa, în cadrul turneului Stradivarius, Piazzolla 99 se numește spectacolul. Veți vedea multe piese, cam de cinci minute fiecare, multe piese care vă vor emoționa și să nu uităm: muzica merge mai departe. Ascultați 5 minute de muzică clasică sau dacă vă place, chiar și mai mult de atât. La Mulți Ani! La Mulți Ani din toată inima și să ne revedem cu bine.”

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.