Asculta Vocea, din 1 octombrie la Radio România
https://www.ziarulmetropolis.ro/asculta-vocea-din-1-octombrie-la-radio-romania/

Asculta Vocea este un proiect Radio România Cultural iniţiat şi coordonat de Anca Mateescu.

Un articol de Andrada Văsii|1 octombrie 2013

Asculta Vocea este un proiect Radio România Cultural iniţiat şi coordonat de Anca Mateescu.

Emisunea Asculta Vocea va putea fi auzită între 1 octombrie şi 30 noiembrie pe toate frecvenţele posturilor Radio România în ţară şi la Chişinău, dar şi pe frecvenţele Radio România Internaţional, on air dar şi on line.

Sunt voci care au făcut istorie, voci care au contat, voci pierdute si regăsite printr-un miracol, voci izgonite decenii de-a rândul. Astfel, la Asculta Vocea puteți auzi vocile culturii noastre moderne, Vocile memoriei noastre.

Asculta Vocea, înregistrări din 1928

Din 1928, Radio România adăposteşte un tezaur. O comoară fără de care istoria modernă ar fi mult mai săracă. La aniversarea a 85 de ani de existenţă, Radio România dăruieşte ascultătorilor săi, sub genericul Asculta Vocea, fragmente din înregistrări unicat sub forma unui  insert cu vocea unei personalităţi din arhiva sonoră a Radioului.

Asculta Vocea

Asculta Vocea începe astăzi, 1 octombrie

Primele voci selectate care se vor auzi pe toate posturile Radio România din ţară şi la Chişinău sunt: Ion Minulescu, Constantin Tănase, Nicolae Iorga (foto dreapta), Tudor Arghezi (foto stânga), Lucian Blaga, George Călinescu.

În această perioadă, pe lângă Asculta Vocea, Radio România Cultural organizează și cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor. Evenimentul se desfășoară până pe 4 octombrie, în 8 oraşe din România.

Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente ale turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri şi au constatat că, atunci când arcuşurile s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de frumos şi melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători.

Foto credit: Radio România Cultural, Asculta Vocea

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Opera bucureșteană sărbătorește astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

26
/03
/21

Tuturor ne este dor de concerte, de experiența muzicii live, de schimbul de energie dintre scenă și public. Așa că am readus pe scenă cele mai tari trupe de alternativ pentru o serie de concerte filmate, produse de Overground Music și găzduite de Expirat! Periodic, vineri de la ora 20:00, pe Overground Showroom – „Netflixul de concerte” – va avea premiera în exclusivitate câte un concert din seria Showroom Original ⨯ Expirat. Seria continuă vineri, 26 martie, la ora 20:00 cu concertul Eyedrops live la Expirat.

26
/03
/21

În conştiinţa publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar și universal. Filarmonica „George Enescu” îl aniversează, în cadrul stagiunii online, la împlinirea a 93 de ani, prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susținute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român.

23
/03
/21

Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR, Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München, Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”, sunt trei dintre artiștii care vor participa miercuri, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora României) la un eveniment online pentru prezentarea programului Festivalului Internațional George Enescu pentru presa de limbă germană din mai multe țări europene.