„Aselenizarea: Înregistrările pierdute”. Un documentar marca HISTORY, la 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună
https://www.ziarulmetropolis.ro/aselenizarea-inregistrarile-pierdute-un-documentar-marca-history-la-50-de-ani-de-la-primul-pas-al-omului-pe-luna/

HISTORY® marchează aniversarea istorică de 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, prin lansarea în premieră şi exclusivitate, a documentarului „Aselenizarea: Înregistrările pierdute.” Transmis pe 17 iulie, de la ora 21:00, documentarul prezintă călătoria omului pe Lună într-o manieră inedită, bazată pe înregistrările audio şi video transmise în exclusivitate, nemaivăzute până acum.

Un articol de Petre Ivan|12 iulie 2019

Momentul a fost unul marcant pentru istoria omenirii, dar adevărul despre cum Neil Armstrong, Michael Collins şi Buzz Aldrin au ajuns pe Lună, contribuția oamenilor obișnuiți care s-au ocupat de o misiune considerată imposibilă, erorile, situațiile de criză, greșelile și exploziile întâmpinate, sunt povești care nu au fost spuse niciodată.

Documentarul „Aselenizarea: Înregistrările pierdute” prezintă astfel de întâmplări și povești prin materiale noi, care au fost descoperite și care fac lumină asupra celui mai important moment din istoria omenirii – aselenizarea.

Documentarul este bazat pe interviuri audio cu astronauți și ingineri, înregistrări de pe Lună considerate pierdute, fotografii rare, toate acestea purtând telespectatorii prin emoțiile, îndoielile și temerile echipajului misiunii Apollo 11.

Amintiri din ziua în care Omul a ajuns pe Lună

„A fost o zi interesantă. În primul rând, nu știam exact ce se va întâmpla. Televiziunea Română anunțase că va transmite aselenizarea, aveam 17 ani, eram la Brașov, în casa părinților și așteptam cu sufletul la gură ce se va transmite. Îmi aduc aminte că astronauții americani au ajuns pe Lună cândva înainte de miezul nopții, dar coborârea din modulul lunar s-a făcut după ora 4 dimineața. Simțeam că este un moment unic în istoria noastră în general, în cucerirea spațiului cosmic în mod deosebit, și am așteptat până când am văzut la televizor, într-o imagine tremurată, alb-negru, cum omul a pus piciorul pe Lună, Neil Armstrong, desigur.” Dl. Dumitru Prunariu.

Premiera documentarului „Aselenizarea: Înregistrările pierdute” va avea loc pe 17 iulie, la ora 21:00, iar pentru a marca ziua celebră, 20 iulie 1969, în care Neil Armstrong a pus piciorul pe Lună, documentarul va fi difuzat și pe data de 20 iulie de la ora 22:00.

Foto: Aselenizarea – facebook

 

 

 

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.