Asociația Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) și Asociația Revistei „Timpul” continuă proiectul „Până hăt de carte”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-aoc-si-asociatia-revistei-timpul-continua-proiectul-pana-hat-de-carte/

Campania publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural ieşean continuă, proiectul „Până hăt de carte” fiind preluat, în parteneriat, de Asociaţia Pentru Ospitalitate Culturală (AOC) şi Asociaţia Revistei „Timpul”.

Un articol de Liliana Matei|11 ianuarie 2021

Astfel, ieșenii vor putea dona în continuare cărți folositoare cititorilor din satele ieșene pentru a fi sortate și redirecționate de către echipele asociațiilor și voluntari către bibliotecile comunale.

Proiectul a fost inițiat, în 2017, de echipa cabinetului parlamentar al Senatorului Dan Lungu și, în ultimii patru ani, prin intermediul său au fost donate aproximativ 17.000 de volume către bibliotecile din 36 de comune. În primăvara anului 2020, în contextul pandemiei provocate de virusul Covid-19, pentru a facilita participarea cât mai multor elevi din satele ieșene la lecțiile online, proiectul a strâns de la donatori și redirecționat aproximativ 30 de dispozitive (calculatoare, laptopuri, tablete și smartphone-uri) către elevii din satele județului, cu ajutorul bibliotecarilor și învățătorilor din școlile rurale.

„Mă bucur că putem continua proiectul și că AOC a încheiat acest parteneriat cu Asociația «Timpul», pentru că în continuare în satele județului Iași nevoia de carte este uriașă. În ultima lună ne-au scris atât donatori gata să aducă noi cărți pentru elevi, cât și bibliotecari care ne-au întrebat când putem ajunge și la ei cu o donație. Astfel că, nu pot spune decât că utilitatea proiectului nu mai trebuie justificată; el trebuie cu siguranță continuat și volumele trebuie să ajungă pe cât mai multe rafturi ale bibliotecilor și școlilor de la sat”, a menționat Dan Lungu, președinte AOC.

„Suntem onorați că frumosul proiect «Până hăt de carte» va continua alături de Asociația Revistei Timpul. Elevii din mediul rural au nevoie de cărți și vom include acest proiect în cadrul proiectul nostru mai larg «Revista Timpul – Portal de Cultură»”, a declarat Mihai Vacariu, managerul proiectului Timpul Portal de Cultură.

Ieșenii pot dona în continuare cărți, la următoarele puncte de colectare: sediul Asociației „Timpul” (Str. Cuza Vodă, nr. 38, Iași, Jud. Iași), Cafeneaua TNTFA (Str. Cuza Vodă, nr. 40, Iași, Jud. Iași), Retro Café (Strada Lascăr Catargi nr. 50, Iași, jud. Iași) și Cafeneaua Noastră (Strada Sfântul Lazăr nr 30, Iași, jud. Iași). Pentru mai multe detalii, donatorii pot contacta pagina de Facebook a proiectului sau pot apela la numerele de telefon: 0728442913 și 0728619559.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

26
/05
/17

„Ca să scrii bine, trebuie să suferi!”, era crezul său, iar pana care-i țâșnea din suflet își trage seva din lumea penală a ocnelor siberiene, unde a fost încarcerat cu lanțuri la picioare. Ridicat la rangul de mari gânditori, titanul literaturii ruse a crezut până în ultima clipă a vieții sale că lumea se va salva prin frumusețe.

25
/05
/17

La cursurile lui Alin Ciupală îmi amintesc că toți voiam să dăm cele mai deștepte răspunsuri la întrebări care ne provocau într-un mare fel. M-am gândit chiar la acele întrebări recent, când cineva, aflând că am terminat Istorie, mi-a replicat banalul ,,înseamnă că ai o memorie bună”. Greșea, omenește.

25
/05
/17

„Barometrul de Consum Cultural 2016. O radiografie a practicilor de consum cultural”, studiu realizat și publicat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), va fi lansat miercuri, 7 iunie 2017, ora 11.00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, în prezența unor importante personalități din mediul cultural și academic, precum și a Ministrului Culturii, dl. Ioan Vulpescu.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.