Asociația pentru Ospitalitate Culturală lansează „Prăvălia Colecționarului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-lanseaza-pravalia-colectionarului/

Scriitorul Dan Lungu anunţă lansarea magazinului online „Prăvălia Colecţionarulului”.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2020

Scriitorul Dan Lungu anunță lansarea magazinului online „Prăvălia Colecționarulului”, odată cu lansarea site-ului „Asociației pentru Ospitalitate Culturală” (AOC). AOC este o organizație neguvernamentală înființată din dorința de a cultiva „Ospitalitatea culturală” într-un sens larg, care propune tuturor actorilor din domeniul culturii o serie de programe și proiecte de profil. Prin intermediul acestora, echipa asociației dorește să susțină creația, să stimuleze performanța, să încurajeze antreprenorialtul în domeniul culturii, să sprijine tinerii talentați și să acorde asistență seniorilor culturii aflați în dificultate, atât la nivel local și regional, cât și național. 

Prăvălia Colecționarului”, magazinul online lansat astăzi, odată cu site-ul asociației, are ca scop strângerea de fonduri pentru proiectele organizației, prin intermediul vânzării unor obiecte valoroase de colecție, primite de la donatori de pretutindeni. Publicul țintă al magazinului este format din colecționari și de reprezentanți ai domeniului cultural, interesați de achiziționarea obiectelor de colecție. În magazinul online, pentru ca procesul de căutare să fie accesibil pentru cumpărători, bunurile culturale sunt organizate în categorii, precum: „Acte și documente”, „Afișe, cărți poștale, fotografii”, „Arte vizuale”, „Cărți, ziare și reviste de colecție”, „Diverse”, „Insigne, medalii, trofee”, „Manuscrise” și alte „Obiecte de colecție”.

Bursele de creație – primul proiect AOC

Mă bucur mult că reușim, în sfârșit, să lansăm «Prăvălia Colecționarului», magazinul prin intermediul căruia ne propunem să finanțăm proiectele noastre. Le mulțumesc și le sunt recunoscător tuturor celor care ne-au fost alături până acum și au donat asociației obiecte valoroase, pe care de astăzi colecționarii interesați le pot găsi pe site. Am încredere că vor exista cumpărători pentru fiecare bun cultural scos la vânzare și că astfel, prin solidaritatea breslei, vom reuși ca până la finalul anului să acordăm câteva burse de creație unor scriitoril și artiști talentați români, care au mare nevoie de sprijin, mai ales în această perioadă grea”, a declarat scriitorul Dan Lungu, co-fondator AOC.

La momentul actual, în „Prăvălia Colecționarului” pot fi găsite documente valoroase precum o Adresă semnată de Spiru Haret la 1880, o Scrisoare olografă semnată Paul Goma, un manuscris Neagu Djuvara cu amintiri din copilărie, o scrisoare adresată de Alain Robbe Grillet lui Dumitru Țepeneag, fotografii rare cu reprezentanți ai onirismului, precum și manuscrise ale unor scriitori români contemporani ca Gabriela Adameșteanu, Liviu Antonesei, Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruț, Radu Pavel Gheo, Cosmin Perța sau Viorel Ilișoi. Acestor documente și manuscrise li se alătură o serie de cărți valoroase cu semnăturile și dedicațiile autorilor, dar și o varietate de tablouri și bunuri culturale originale din domeniul artelor vizuale semnate de artiști precum Mircia Dumitrescu, Ion Barbu, Felix Aftene, Zamfira Bârzu, Ștefan Pelmuș sau Claudiu Ciobanu.

Donatorii care au sprijinit proiectul până la momentul actual sunt: Radu Pavel Gheo, Costel Pătrășcanu, Mariana Codruț, Liviu Antonesei, Viorel Savin, Ana Blandiana, Cosmin Perța, Gabriela Adameșteanu, Dumitru Tsepeneag, Magda Cârneci, Mircia Dumitrescu, Cezar Paul-Bădescu, Ruxandra Cesereanu, Vasile Baghiu, Mihai Radu, Radu Pavel Gheo, Lucian Dan Teodorovici, Liviu Mățăoanu, Felix Aftene, Claudiu Ciobanu, Nicoleta Dabija, Ion Barbu, Mariana Codruț, Zamfira Bîrzu, Eugen Harasim, Liviu Mățăoanu, Magda Cârneci, Veronica Kirchner și Georg Lecca.

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

16
/12
/15

„Oameni de unică folosință” este o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, un „film” derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice complexe pe care le pune, transmite o puternică emoţie. Romanul grafic cu acest nume, scris și ilustrat de Elena Ciolacu, se lansează oficial joi, 17 decembrie, de la ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei, nr. 155).

16
/12
/15

Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.

12
/12
/15

În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu ajungea la Spitalul de Urgență Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului. Cu o zi înainte fusese la nunta unor prieteni. A ajuns la București, cu trenul, chiar în seara aceea, cu câteva ore înainte să moară.

10
/12
/15

Miercuri-seară, de la 18.30, la Ateneul Român, care a fost plin, autorul de bestseller-uri Eric-Emmanuel Schmitt s-a întâlnit cu criticul de teatru Marina Constantinescu, pentru un dialog despre literatură și teatru, dialog care a fost marcat de panseuri adânci.

10
/12
/15

Un monument dedicat filosofului și scriitorului Emil Cioran a fost dezvelit în Capitală, la intersecția străzilor Gara de Nord și Mircea Vulcănescu. Turnarea și transpunerea în bronz a bustului a fost gata în 2013, iar soclul, confecționat din calcar de Vrața, adus din Bulgaria, a fost terminat anul acesta.

09
/12
/15

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului și muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”. Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

08
/12
/15

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

08
/12
/15

“Ce va fi pe mai departe e, pur şi simplu, voia lui Dumnezeu şi, deci, destin personal. Am filmat inclusiv emisiunile din 30 şi 31 decembrie 2015 şi mă amuz cu tandreţe la gândul că ultima înregistrare are ca subiect o enciclopedie universală a vinului, ca semn de împărtăşire întru bucurie şi nădejde. Cu tot sufletul al domniilor voastre, Dan C.” - Dan C. Mihăilescu a anunţat, pe site-ul său, "decesul" emisiunii "Omul care aduce cartea", pe care a prezentat-o timp de 16 ani, la Pro TV.