Asociația pentru Ospitalitate Culturală lansează „Prăvălia Colecționarului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-lanseaza-pravalia-colectionarului/

Scriitorul Dan Lungu anunţă lansarea magazinului online „Prăvălia Colecţionarulului”.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2020

Scriitorul Dan Lungu anunță lansarea magazinului online „Prăvălia Colecționarulului”, odată cu lansarea site-ului „Asociației pentru Ospitalitate Culturală” (AOC). AOC este o organizație neguvernamentală înființată din dorința de a cultiva „Ospitalitatea culturală” într-un sens larg, care propune tuturor actorilor din domeniul culturii o serie de programe și proiecte de profil. Prin intermediul acestora, echipa asociației dorește să susțină creația, să stimuleze performanța, să încurajeze antreprenorialtul în domeniul culturii, să sprijine tinerii talentați și să acorde asistență seniorilor culturii aflați în dificultate, atât la nivel local și regional, cât și național. 

Prăvălia Colecționarului”, magazinul online lansat astăzi, odată cu site-ul asociației, are ca scop strângerea de fonduri pentru proiectele organizației, prin intermediul vânzării unor obiecte valoroase de colecție, primite de la donatori de pretutindeni. Publicul țintă al magazinului este format din colecționari și de reprezentanți ai domeniului cultural, interesați de achiziționarea obiectelor de colecție. În magazinul online, pentru ca procesul de căutare să fie accesibil pentru cumpărători, bunurile culturale sunt organizate în categorii, precum: „Acte și documente”, „Afișe, cărți poștale, fotografii”, „Arte vizuale”, „Cărți, ziare și reviste de colecție”, „Diverse”, „Insigne, medalii, trofee”, „Manuscrise” și alte „Obiecte de colecție”.

Bursele de creație – primul proiect AOC

Mă bucur mult că reușim, în sfârșit, să lansăm «Prăvălia Colecționarului», magazinul prin intermediul căruia ne propunem să finanțăm proiectele noastre. Le mulțumesc și le sunt recunoscător tuturor celor care ne-au fost alături până acum și au donat asociației obiecte valoroase, pe care de astăzi colecționarii interesați le pot găsi pe site. Am încredere că vor exista cumpărători pentru fiecare bun cultural scos la vânzare și că astfel, prin solidaritatea breslei, vom reuși ca până la finalul anului să acordăm câteva burse de creație unor scriitoril și artiști talentați români, care au mare nevoie de sprijin, mai ales în această perioadă grea”, a declarat scriitorul Dan Lungu, co-fondator AOC.

La momentul actual, în „Prăvălia Colecționarului” pot fi găsite documente valoroase precum o Adresă semnată de Spiru Haret la 1880, o Scrisoare olografă semnată Paul Goma, un manuscris Neagu Djuvara cu amintiri din copilărie, o scrisoare adresată de Alain Robbe Grillet lui Dumitru Țepeneag, fotografii rare cu reprezentanți ai onirismului, precum și manuscrise ale unor scriitori români contemporani ca Gabriela Adameșteanu, Liviu Antonesei, Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruț, Radu Pavel Gheo, Cosmin Perța sau Viorel Ilișoi. Acestor documente și manuscrise li se alătură o serie de cărți valoroase cu semnăturile și dedicațiile autorilor, dar și o varietate de tablouri și bunuri culturale originale din domeniul artelor vizuale semnate de artiști precum Mircia Dumitrescu, Ion Barbu, Felix Aftene, Zamfira Bârzu, Ștefan Pelmuș sau Claudiu Ciobanu.

Donatorii care au sprijinit proiectul până la momentul actual sunt: Radu Pavel Gheo, Costel Pătrășcanu, Mariana Codruț, Liviu Antonesei, Viorel Savin, Ana Blandiana, Cosmin Perța, Gabriela Adameșteanu, Dumitru Tsepeneag, Magda Cârneci, Mircia Dumitrescu, Cezar Paul-Bădescu, Ruxandra Cesereanu, Vasile Baghiu, Mihai Radu, Radu Pavel Gheo, Lucian Dan Teodorovici, Liviu Mățăoanu, Felix Aftene, Claudiu Ciobanu, Nicoleta Dabija, Ion Barbu, Mariana Codruț, Zamfira Bîrzu, Eugen Harasim, Liviu Mățăoanu, Magda Cârneci, Veronica Kirchner și Georg Lecca.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).