Astăzi se încheie Festivalul Internațional de Film București 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-se-incheie-festivalul-international-de-film-bucuresti-2013/

Azi, 21 aprilie, se încheie cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. Ceremonia de închidere a festivalului va avea loc la Cinema Studio, începând cu ora 19.00.

Un articol de Andrada Văsii|21 aprilie 2013

Azi, 21 aprilie, se încheie cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București. Ceremonia de închidere a festivalului va avea loc la Cinema Studio, începând cu ora 19.00.

Premii

În cadrul ceremoniei vor fi acordate premiile pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu. Acestea au fost decise de juriul format din Grazia Volpi, producătoarea filmului ,,Cezare deve morire”, Horia Lapteș, director de imagine, Dragan Marinkovic, organizatorul Festivalului de Film Documentar și de Scurtmetraj de la Belgrad, André Ceuterick, directorul Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons și reputatul critic de film Dan Făinaru, colaborator permanent la Screen International.

Tot în cadrul galei se vor acorda Premiul criticii, decis de Anca Grădinariu, Florin Barbu și Laurențiu Damian, precum și Premiul publicului, votat de spectatorii festivalului.

Premiul de excelență

De asemenea, se vor acorda două Premii de Excelență regizorului israelian Amos Gitai și regizoarei Elisabeta Bostan.

Decernarea premiilor va fi urmată de proiecția filmului Cesare deve morire, în regia veteranilor Paolo & Vittorio Taviani, laureat cu Ursul de Aur la ediția din 2012 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

 

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.