Ateliere de educaţie muzicală, organizate în premieră în România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-de-educatie-muzicala-organizate-in-premiera-in-romania-cu-ocazia-zilei-internationale-a-copilului/

În perioada 31 mai-2 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, vor avea loc în premieră în România o serie de ateliere de educaţie muzicală susţinute de un specialist elveţian, Anne-Claire Rey-Bellet.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

În perioada 31 mai-2 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, vor avea loc, în premieră, în România, o serie de ateliere de educație muzicală susținute de un specialist elvețian, Anne-Claire Rey-Bellet.

Atelierele Dalcroze sunt dedicate copiilor  încadrați în mai multe categorii de vârstă, de la 1 la 8 ani, precum și adulţilor, iar în cadrul programului, un atelier special va fi destinat muzicienilor/profesorilor de muzică/studenților la Conservator care doresc să cunoască această formă de educație muzicală.

O metodă de învățare care prezintă multe beneficii

Metoda de învățare a muzicii,  bazată pe ritm și mișcare, este foarte apreciată și practicată în întreaga lume și urmărește atât dezvoltarea personalității participanţilor, cât și crearea unei culturi și practici muzicale de înaltă calitate. În acest sens, organizatorii promit că dacă va exista un interes crescut asupra acestei sesiuni de ateliere, vor încerca să continue programarea lor, din toamnă, sub îndrumarea unui profesor specializat, astfel încât să ofere șansa cât mai multor persoane de a accesa această formă de educație muzicală renumită în întreaga lume.

Este o onoare pentru mine să fiu asociat, în orice fel, cu o formă de educaţie muzicală. Am fost un copil care a crescut, literalmente, în operă sau pe platoul de televiziune, unde se filma… tot operă. Am muzica în mine încă din primii ani de viaţă şi aş fi un om sărac, uscat şi searbăd fără ea. Cred că muzica îl face pe un copil mai sensibil, mai vesel, mai receptiv la nuanţe, mai sociabil şi, în final, mai frumos. Există un proverb german care spune „acolo unde oamenii cântă, acolo să îţi faci casă. Oamenii răi nu ştiu cântece.“ Un copil care iubeşte muzica are toate şansele să fie un adult care să iubească viaţa. Şi invers.

Marius Constantinescu,
„România frumoasă“, TVR 2

Evenimentul a atras deja atenția mai multor persoane publice și bloggeri care și-au manifestat susținerea. Dintre acestea, îi amintim pe: Marius Constantinescu (realizator și prezentator pentru o serie de emisiuni culturale, în prezent moderator „România frumoasă“, TVR 2), Anca Cristina Ilie (blogger, „B24Kids – Gazeta culturală pentru copii“),  Anca Nicolaescu (blogger, „Mămica Urbană“), Ruxandra Mateescu (redactor „Totul despre mame“).

Info :

Evenimentul este organizat de Asociația De dragul artei, în parteneriat cu Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția, cu sprijinul ARCUB și va avea loc la sala Studio Alfred Alessandrescu din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, str. General Berthelot nr. 60.

Pentru mai multe detalii despre programul evenimentului, tarife și modalitatea de plată, sunteți invitați să accesați:

http://www.dedragulartei.ro/program/dalcroze/

Pagina de Facebook/Dedragulartei.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail [email protected] și sunt deschise până vineri, 31 mai a.c.

Foto credit: ArCuB (Facebook)

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.