Au început înscrierile la Festivalul Filmul de Piatra
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-la-festivalul-filmul-de-piatra/

Festivalul Filmul de Piatra lansează o provocare pentru tinerii regizori: au început înscrierile pentru cel mai amplu program dedicat scurtmetrajelor din România şi din Moldova.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2014

Tinerii artiști pot avea ocazia ca filmele lor să fie proiectate în cadrul Festivalului Filmul de Piatra, care se desfășoară în această toamnă, pe 5, 6 și 7 septembrie la Piatra-Neamț și pe 8, 9 și 10 septembrie la Piatra Fântânele, într-unul dintre cele mai cunoscute și apreciate campusuri de voluntariat din România: Tășuleasa Social.

Data limită pentru înscrieri este 31 iulie, iar cele 5 categorii de înscriere sunt: ficțiune, documentar, animație, film experimental și videoclip.

Filmul de Piatra este singurul festival românesc care aduce împreună autori din cele două țări vecine și le dedică programul principal. Perioada de înscrieri este deschisă până la 31 iulie. Toate formularele se completează online, pe site-ul festivalului, la acest link: http://www.filmuldepiatra.ro.

Pe site-ul Festivalului poate fi vizualizat de asemenea și spotul de înscriere, care are ca fundal sonor o melodie compusă și interpretată de Ada Milea și remixată de Platonic Scale.

Concurs de scenarii pentru spoturi TV împotriva defrișărilor abuzive

A doua provocare pe care o propune Festivaul Filmul de Piatra este destinată celor cărora le pasă de viitorul pădurilor, precum și de viitorul ecologic al României: în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, Filmul de Piatra organizează un concurs de scenarii pentru spoturi TV sau de film scurt, care să aducă în atenția publicului importanța protejării pădurilor, dar și care să îndemne la a lua atitudine față de defrișările abuzive.

Autorii scenariilor finaliste vor fi invitați în cadrul Festivalului și în campusul Tășuleasa Social. De asemenea, organizatorii vor selecta una sau doua dintre scenarii și vor asigura partea de producție pentru ca acestea să ajungă pe marele ecran.

Alteța Sa Regală Principele Nicolae, voluntar în cadrul Festivalului

A treia provocare este destinată voluntarilor. La ediția din 2013 a Festivalului Filmul de Piatra au contribuit peste 50 de tineri din Piatra Neamț, 10 din țară, o echipă de 10 voluntari Tășuleasa Social. Festivalului li s-au alăturat și o serie de personalități și artiști, printre care Ada Milea, Ion Barbu, Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României, Alexandru Dabija și trupa We Singing Colors.

Anul acesta, voluntarii se pot înscrie online, cu idei despre rolul lor în festival. Filmul de Piatra rămâne un cadru deschis pentru idei, inițiative și proiecte, fie că țin de cinematografie sau de alte arte, de implicare socială sau de ecologie.

Filmul de Piatra, un festival cu mesaj

Aflat la a VII-a ediție, Festivalul „Filmul de Piatra” este organizat, pentru a doua oară, doar de voluntari.

Delimitându-se de politicile și finanțările culturale ale statului, Festivalul este un manifest pentru inițiatiăvă independentă și voluntariat.

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului se va desfășura în mai multe locuri-cheie din orașul Piatra-Neamț. Program include și o seară-maraton, într-un loc spectaculos, , accesibil cu telegondola: platoul din vârful muntelui Cozla. În cadrul acestei seri, publicul se va putea bucura de concerte live și de proiecții de film. Programul se va încheia doar după răsărit.

Zilele de festival petrecute la Tășuleasa Social sunt dedicate voluntarilor, cineaștilor și finaliștilor concursului de scenarii. Aceștia vor viziona filmele selectate, vor participa la programele educative din Pădurea Pedagogică Tășuleasa, vor face drumeții, vor spune și vor asculta povești la foc de tabără.

03
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Al doilea sezon al seriei originale românești „Umbre” va începe la 12 noiembrie pe HBO. Ziarul Metropolis vă spune, fără spoilere, cum este primul episod și ce propune scenaristul și regizorul Bogdan Mirică.

03
/11
/17

Protagonist al multor povești și animații, legendarul personaj Bigfoot este pus în faţa unei noi provocări, aceea de a învăța să fie tată și a ține pasul cu simpaticul și curiosul să fiu, Adam. O animație distribuită de Vertical Entertainment, „Bigfoot Junior” are premiera pe marile ecrane din țară din 3 noiembrie, în varianta dublată în limba română.

02
/11
/17

Primele două lungmetraje ale lui Katell Quillévéré, „O otravă puternică” și „Suzanne”, au ajutat-o să pună bazele carierei sale de regizor de film ce trateaza orice subiect cu delicatețe și dăruire. Acest al treilea lungmetraj, „Reparându-i pe cei vii”, se bazează pe povestea romanului cu același nume al lui Maylis de Kerangal, și este adaptat de Quillévéré alături de scenaristul veteran Giles Taurand.

01
/11
/17

Duminică, 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, a avut loc proiecția filmului „Polina”, în cadrul Festivalului Național de Teatru. Co-regizat de Angelin Preljocaj și de Valérie Müller, filmul spune povestea unei fete care își trăiește viața prin dans.

01
/11
/17

Producţia celui de-al şaselea sezon al „House of Cards”, care va fi şi ultimul al acestui serial, a fost suspendată până la „noi ordine”, după ce, în urmă cu trei zile, Kevin Spacey, care joacă rolul principal, a fost acuzat de actorul Anthony Rapp că l-a hărţuit sexual în urmă cu 30 de ani.

01
/11
/17

Cineama.ro vă invită vineri, 3 noiembrie 2017, orele 18:00, la sala Atrium a Institutului Francez, la o întâlnire cu regizorul Péter Forgács, care va introduce publicul român în practica sa artistică ce constă în folosirea filmărilor cineamatorilor ca material brut în instalații media și filme documentare de reorchestrare postmodernă a istoriei.

30
/10
/17

Kevin Spacey a recunoscut că este homosexual, după ce Anthony Rapp, actorul din ”Star Trek” şi ”Rent”, l-a acuzat că i-ar fi făcut avansuri sexuale pe vremea când Rapp avea doar 14 ani. Actorul distins cu două premii Oscar spune că această poveste i-a dat curajul să mărturisească alte lucruri despre viaţa lui personală...

27
/10
/17

ActiveWatch a prezentat la București, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili.

27
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând de astazi, 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative.

25
/10
/17

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film și co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), a câștigat o finanțare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducțiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

23
/10
/17

CRONICĂ DE FILM Conceput ca un film antispectacular, dedramatizat şi nonsenzaţional, dar asumat polemic, „Soldaţii. Poveste de Ferentari”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizoarei Ivana Mladenovic, poate rămâne, prin curajul său formal şi tematic, un reper în cinema-ul românesc.

23
/10
/17

Scurtmetrajul Offstage, scris și regizat de actorul Andrei Huțuleac, a câștigat sâmbătă seara Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.