Aurora Liiceanu dezbate „Povestea Ioanei“ la Cărtureşti Verona
https://www.ziarulmetropolis.ro/aurora-liiceanu-dezbate-povestea-ioanei-la-carturesti-verona/

Aurora Liiceanu va participa joi, 7 noiembrie, de la ora 18.00, la dezbaterea centrată pe povestea din volumul „Legături de sânge. Povestea Ioanei’’.

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2013

Aurora Liiceanu va participa joi, 7 noiembrie, de la ora 18.00, la dezbaterea centrată pe povestea din volumul „Legături de sânge. Povestea Ioanei’’.

Evenimentul va avea loc în cadrul Librăriei Cărtureşti Verona. Participă, alături de autoare: Mihai Ioan Micle, doctor în psihologie, contributor la documentarea cărţii, Dan Antonescu, specialist criminology, Iuliana Alexa, redactorul-şef al revistei Psychologie.

Ioana, zisă Biba, are o poveste cutremurătoare: în urmă cu mai mulţi ani, şi-a ucis în bătaie fratele. „Ce anume a împins-o la acest gest?’’, „A fost ceva legat de firea ei sau urmarea unei copilării marcate de abuzuri’’, „Şi, până la urmă, cine este Biba?’’ sunt întrebări la care autoarea va căuta răspunsuri alături de invitaţi.

Un tablou realist al vieţii, pictat de Aurora Liiceanu

La prima vedere, Ioana, zisă Biba, este o femeie obişnuită, dar destinul ei se schimbă atunci când îşi omoară fratele.

Ioana crede că un moment esenţial i-a schimbat viaţa – cel în care şi-a invitat fratele mai mare să locuiască împreună. Ştie că este vinovată, dar nu pare să aibă remuşcări pentru răul pe care l-a făcut. Pornind de la povestea ei, Aurora Liiceanu schiţează un tablou realist al vieţii în închisoare şi încearcă să stabilească dacă există un „cod genetic” al criminalilor sau dacă faptele acestora sînt rezultatul educaţiei şi al conjuncturii.

Aurora Liiceanu

Afişul evenimentului la care va participa Aurora Liiceanu 

Documentarea pentru această carte a fost realizată în colaborare cu Mihai Ioan Micle.

Foto credit: Polirom, foto cu Aurora Liiceanu

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.