Avanpremiere româneşti şi proiecţii speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiere-romanesti-si-proiectii-speciale-la-festivalul-ceau-cinema/

„Arest”, extrem de aşteptatul film al lui Andrei Cohn, şi „Superhombre”, documentarul despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, vor putea fi văzute în avanpremieră la Timişoara la Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2019

A şasea ediţie a festivalului se va deschide cu drama de epocă austriaco-germană „Domnişoara Paradis”, în prezenţa actriţei germane de origine română Maria Drăguş, şi se va încheia cu comedia poliţistă franceză „Ancheta”, de Quentin Dupieux.

De asemenea, actorul Vlad Ivanov va discuta cu publicul după o proiecţie specială a filmului maghiar „Apusul” (r. László Nemes), unde interpretează rolul principal masculin.

Programul integral este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele şi biletele pot fi deja achiziţionate online, pe iabilet.ro.

Arest

Prezentat recent la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary, „Arest” (2019) este al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn şi îi are în rolurile principale pe Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu. Filmul este povestea unui arhitect care, în 1983, este arestat de miliţie fără prea multe explicaţii şi pus într-o celulă cu un deţinut de drept comun, folosit de Securitate ca torţionar.

Realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase, documentarul de debut „Superhombre” (2019), produs la Timişoara, îl are în centru pe alpinistul Horia Colibăşanu, surprins în mijlocul familiei şi mai ales în timpul pregătirii pentru o ascensiune pe Everest. La proiecţia în aer liber de la Grădina de Vară „Capitol” vor lua parte Horia Colibăşanu şi echipa filmului.

Domnisoara Paradis

În „Domnişoara Paradis” („Licht”/„Mademoiselle Paradis”, Austria-Germania, 2017), regizat de Barbara Albert, actriţa Maria Drăguş interpretează o tânără şi genială pianistă oarbă din Viena sfârşitului de secol 18. Pentru rolul său memorabil, Maria Drăguş a fost nominalizată la Premiile Filmului Austriac. Proiecţia filmului şi prezenţa actriţei la Ceau, Cinema! sunt posibile cu sprijinul Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara.

Excentricul regizor francez Quentin Dupieux revine cu o trăsnită comedie poliţistă, „Ancheta” („Au Poste!”, 2018), cu Benoît Poelvoorde în rolul unui detectiv aiurit. Un film cum nu se poate mai potrivit pentru o proiecţie sub cerul liber la Grădina de Vară „Capitol”, la Gala de închidere a acestei ediţii noir. Proiecţia este organizată cu sprijinul Institutului Francez din Timişoara.

Apusul

Câştigător al premiului criticii la Festivalul de la Veneţia, „Apusul” („Sunset”/„ Napszállta”, 2018) este al doilea lungmetraj al regizorului László Nemes. O dramă de epocă plasată înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, în Budapesta anului 1913, în care Vlad Ivanov joacă rolul unui proprietar de magazin de pălării unde speră să lucreze tânăra protagonistă a filmului.

Vlad Ivanov va participa la o discuţie cu spectatorii după proiecţie şi, separat, va susţine un masterclass cu intrare liberă despre cum îşi construieşte rolurile de „bad guy”.

De proiecţii speciale vor avea parte şi filmele româneşti „Bacalaureat” (2016, r. Cristian Mungiu), în prezenţa actorilor Maria Drăguş, Mălina Manovici şi Vlad Ivanov, cei trei membri ai juriului, şi „Lemonade” (2018, r. Ioan Uricaru), care va fi proiectat în cinematograful modernizat din comuna Gottlob.

Lemonade

Secţiunea DOC-minică, dedicată în acest an documentarelor-portret regizate de femei, este completată cu „Distanţa dintre mine şi mine” (2018), filmul de succes cu şi despre Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a producătoarei Ada Solomon.

Pentru al doilea an consecutiv, Ceau, Cinema! are parte de sprijinul cunoscutului post de televiziune TNT România, dedicat filmelor şi serialelor.

„Ne bucurăm că TNT România se întoarce la Timişoara pentru a susţine cel mai important festival de film din zonă. Este pentru al doilea an când suntem alături de cinefilii Ceau, Cinema! şi abia aşteptăm întâlnirea cu filmele din acest an, dar şi cu publicul din Banat”, declară Matthias Heinze, vicepreşedinte comercial şi manager general pentru Europa de Est & Benelux, Turner.

Bacalaureat

Abonamentele şi biletele pot fi achiţionate atât online, pe site-ul iabilet.ro, cât şi în spaţiile de proiecţie, înaintea filmelor. Un abonament general costă 60 de lei, iar un abonament special, care vine la pachet cu un tricou sau o traistă din colecţia Ceau, Cinema! şi cu un set de stickere desenate de artiştii colaboratori ai festivalului, costă 100 de lei. Un bilet individual costă 10 sau 15 lei.

*

A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

Parteneri culturali principali: Fundaţia Art Encounters şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Evenimentul este realizat de voluntari şi susţinut de: postul de televiziune TNT, Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, ISHO, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Goethe, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Porsche Timişoara, Hotel Timişoara, Restaurantul Vinto, Restaurantul Intermezzo, Pulcinella, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Teatrul Auăleu, Anim`est, Balamuc – loc de joacă ş-altele, Ovride Specialty Cofee, AMBASADA, iaBilet.ro, Primăria Gottlob.

Foto: Ceau Cinema – facebook

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.