Babel X în 2022 – ediție aniversară și nou început
https://www.ziarulmetropolis.ro/babel-x-in-2022-editie-aniversara-si-nou-inceput/

După cei doi ani în care ediţia cu numărul X nu a putut avea loc din cauza pandemiei, acum aceasta este programată pentru perioada 10 – 19 iunie 2022. Tema ediţiei este Limbaj. Ne propunem ca această ediţie, care stă sub semnul unei cifre rotunde, să fie aniversară în primul rând prin faptul că reprezintă un nou început.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

Spectacolele și evenimentele artistice vor pune în lumină limbajul ca element vital al vieții umane și, poate, nu numai, pentru că și animalele au limbajele lor. Limbajul este înțeles, în principal, drept cuvânt, dar poate însemna și altceva: mișcarea corpului, semne, contact vizual, scris, desen etc. Cu toate acestea, limbajul pe care și oamenii și animalele îl înțeleg este tipul de energie investit în actul de comunicare. Prin diferite tipuri de limbaj poți vindeca sau ucide. Noi ce alegem?

Anul acesta, au acceptat provocarea de a participa la Babelul nostru cu sens schimbat, un loc al întâlnirilor de bun augur, teatre și companii teatrale din Belgia, Germania, Franța, Italia, Scoția, Polonia, Republica Moldova, Algeria, Grecia, Turcia, Kazahstan, India și Coreea de Sud.

Printre capetele de afiș se numără instalația The Third Reich propusă de controversatul regizor italian Romeo Castellucci, întunecatul Richard III realizat de Théâtre en Pièces din Chartres, Franța, captivantele spectacole de stradă a două companii poloneze Biuro Podróży, cu titlurile Eurydice și Kaspar, și Scena Kalejdoskop, cu Made of stone și Charcoal Burners, precum și producțiile cuceritoare prin autenticitate și, totodată, exotism din Kazahstan, respectiv India: Turkestan Music and Drama Theater Raimbek Seitmetov – spectacolul Lament of the Queen și one-man show-ul Darwin al lui Vidyanidhee Vanarase (Prasad), director fondator, membru în consiliul executiv al Institutului Internațional de Teatru (International Theatre Institute – ITI-UNESCO). La fel de exotică este și tradiționala prezență a trupei algeriene Knights of Stage Association din Adrar care aduc spectacolul Antigone și performance-ul de dans contemporan T&S Duel.

Remarcăm două direcții de bază: întoarcerea la marile mituri, la povești puternice care au străbătut granițe și epoci, contrabalansată de teme extrem de specifice, familiare unei anumite regiuni sau grup etnic.

Tabloul Babel este completat și de alte spectacole de stradă (Jordi L. Vidal Company, Bruxelles, Belgia cu spectacolul Ooups și Eccentrici Dadarò, Italia cu Incomica) și one-man/woman show-uri (HeimatLost jucat de Çaglar Yiğitoğulları, Shaman-Punk Performance, Hamburg, Germania și Kassandra, performance-ul artistei și regizoarei Despoina Sarafeidou, 1+1=1 Theatre Company, Atena, Grecia).

Colegii noștri din Sibiu (Compania Microbis – Casa de Cultură a Studenților), Reșița (Teatrul de Vest), Petroșani (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu) și, nu în ultimul rând, Chișinău (Teatrul Național Satiricus) vor fi prezenți în programul Babel 2022.

Memorandumul semnat în Babelul din 2019 cu Asociația Teatrelor din Coreea de Sud face posibilă participarea unei trupe coreene anul acesta: Professional Theatre Company Sae Byuk din Daejeon cu spectacolul San Chak: Life and Love story of Sin Chae HO, precum și a unor studenți ai Universității Kyonggi din Seul. Aceștia vor interacționa cu studenți ai Performing Arts Studio Scotland (PASS) de la Edinburgh College, coordonați de profesorii Scott Johnston și Ashling Findlay-Carroll, precum și cu studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și UNATC I.L. Caragiale din București.

Programul este întregit de proiecția a trei pelicule ce vor fi analizate de îndrăgitul critic de film Irina-Margareta Nistor: Theatron, un documentar despre creația de până acum a regizorului italian Romeo Castellucci, regia: Giulio Boato; filmul documentar de lung-metraj Lumea e bine făcută – Partea a 2-a Europa, regia: Tudor Chirilă și Manifest FILM, regia: Cornel Mihalache.
Babel 2022 se anunță un melanj de limbaje, unite sub cel comun al artei și prieteniei!

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

12
/08
/22

ICR New York și Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulți ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

12
/08
/22

Ediția aniversară a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a coregrafului și regizorului RĂZVAN MAZILU – se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 25-27 august 2022.