Baiadera participă în Festivalul „Viaţa e frumoasă!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/baiadera-participa-in-festivalul-viata-e-frumoasa/

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti are loc spectacolul „Baiadera”, pe muzica lui Ludwig Minkus.

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2013

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti are loc spectacolul „Baiadera“, pe muzica lui Ludwig Minkus.

Rolurile principale vor fi interpretate de prim-balerina Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi de balerinul Robert Enache, care va debuta în rolul Solor.

Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri.

Unul dintre evenimentele muzicale majore ale anului, Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”, organizat de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, revine în 2013 cu cea de-a VI-a ediţie, ce va avea loc între 7 şi 17 noiembrie.

Baiadera – spectacol cu nume mari

Opera Naţională Bucureşti va găzdui pe parcursul festivalului numeroase spectacole de operetă şi musical, concerte, spectacole de dans clasic şi contemporan, evenimente conexe (lansări de carte, expoziţii), dar va şi participa în cadrul acestuia cu spectacolul de balet „Baiadera”.

Absolventă a Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, Oana Popescu-Babușka devine, în 2004, prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti. Repertoriul artistei conţine multe dintre rolurile clasice importante, printre care: Cenuşăreasa din baletul cu acelaşi titlu de Serghei Prokofiev; Nikia din Baiadera de Ludwig Minkus; Aurora din Frumoasa din pădurea adormită şi Clara din Spărgătorul de nuci de P. I. Ceaikovski; Giselle din baletul omonim de Adolphe Ch. Adam; Swanhilda din Coppélia de Léo Delibes.

De asemenea, a interpretat şi roluri în spectacole de dans neoclasic, printre care Vals fantezie de Mihail Glinka (coregrafia: George Balanchine).

Baiadera Afis spectacol de balet

Afişul spectacolului Baiadera

Robert Enache s-a perfecţionat în cadrul mai multor workshop-uri susţinute de Gilbert Mayer, Sergiu Ştefanski, Alexander Prokofiev, Arlette van Boven (specialistă în tehnica Kylián) şi a participat la mai multe festivaluri în ţară şi peste hotare (Italia, Franţa).

Repertoriul artistului conţine roluri precum Prinţul din Albă ca zăpada şi cei şapte pitici de Cornel Trăilescu; Konrad din Corsarul, Albert din Giselle de Adolphe Ch. Adam; Siegfried din Lacul lebedelor, Prinţul din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski.

Info:

Biletele sunt disponibile în reţeaua EVENTIM şi la magazinele partenere (Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, birourile proprii Eventim), precum şi la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Foto credit: Teatrul de Operetă, spectacolul Baiadera

 

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.