Spectacolul de balet clasic „Baiadera” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, prima dată după cinci ani de la premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-de-balet-clasic-baiadera-se-danseaza-la-teatrul-de-balet-sibiu-prima-data-dupa-cinci-ani-de-la-premiera/

Spectacolul de balet clasic „Baiadera”, coregrafia Aleisha Gardner, va avea primele două reprezentaţii, la Teatrul de Balet Sibiu, după o pauză de cinci ani de la premieră, miercuri, 25 octombrie 2023 şi joi, 26 octombrie 2023 şi îi va avea în distribuţie, în rolurile principale renumiţi dansatori.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2023

Printre aceștia se numără dansatorii Ayaka Nagai (Nikia), Sayron Perreira / Nathaniel Lillington (Solor), Candela Nieto / Camille Texier (Gamzatti), Valentin Barteș (Rajahul, Dugmanta), Dorin Ioan Coșeriu (Marele Brahman), Vasco Yu Belo (Idolul de aur), Kenichi Murata / Henrique Ferreira (Magedaveya, Fachirul).

Spectacolul a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu în data de 25 octombrie 2017. Coregrafia originală a spectacolului îi aparține lui Marius Petipa, adaptarea coregrafică a spectacolului de la Sibiu este realizată de Aleisha Gardner, pe muzica lui Ludwig Minkus, iar costumele sunt create de Anamaria Șut. Cele două reprezentații programate pe 25 și 26 octombrie 2023, vor avea loc de la ora 19:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu.

Libretul spectacolului

Acțiunea se petrece în India, „Baiadera” fiind o poveste despre dragostea eternă, mister, destin și dreptate. Baletul are la bază drama unei dansatoare în templu (baiaderă), Nikia, care îl iubește pe Solor, un războinic nobil. Nikia este iubită, la rândul ei de Marele Brahman, pentru care însă ea nu simte nimic.

Actul 1, Scena I
În fața templului din Pădurea Sacră, tinerii războinici conduși de Solor pleacă la vânătoare. Înainte de a intra în pădure, Solor îl roagă pe fachirul Magdaveya să îi spună baiderei Nikia că o va aștepta în apropierea templului, după ce se va întuneca. Marele Brahman, preoții și dansatoarele din templu celebrează ritualul indian al focului. Nikia, cea mai frumoasă dintre baidere, a fost aleasă să le conducă pe celelalte dansatoare ale templului. Marele Brahman, uitând de jurământul de celibat, îi declară Nikiei că o iubește, dar aceasta îl respinge. În aceeași zi, după lăsarea serii, Nikia se întâlnește în secret cu Solor. Întâlnirea lor secretă este păzită de către fachir. Cei doi îndrăgostiți dansează împreună și își jură dragoste eternă, deasupra Focului Sacru. Marele Brahman reușeste să audă conversația celor doi îndrăgostiți și jură să îl ucidă pe Solor.

Actul 1, Scena II
Într-una din camerele luxoase ale palatului, Rajahul decide să îl recompenseze pe Solor și decretează că războinicul se va căsători cu fiica sa, Gamzatti. Privind portretul lui Solor, Gamzatti se îndrăgostește de acesta, iar atunci când cei doi se întâlnesc, Solor este impresionat, la rândul lui, de frumusețea fetei.  Chiar dacă i-a jurat dragoste eternă Nikiei, Solor nu se poate împotrivi dorinței Rajahului și acceptă să se căsătorească cu fiica acestuia. Marele Brahman îi spune Rajahului depre dragostea secretă dintre Solor și Nikia, sperând că Rajahul îl va ucide pe războinic. Rajahul decide, însă, să o ucidă pe Nikia. Gamzatti aude conversația celor doi și o cheamă pe Nikia în camera sa, încercând să o mituiască cu bijuterii pentru a renunța la Solor. Nikia refuză și încearcă frenetic să o ucidă pe Gamzatti. Fără să reușească însă, Nikia este nevoită să fugă, iar Gamzatti jură să se răzbune și să o distrugă pe baiaderă.

Actul 2
În grădina palatului, un ospăț somptuos este ținut pentru a celebra logodna lui Solor și Gamzatti. Nikia primește porunca de a dansa la logodna celor doi. Sclavele lui Gamzatti îi oferă baiaderei un coș cu flori, iar aceasta crede că sunt de la Solor, dar în coș se ascunde un șarpe veninos. Nikia este mușcată, iar Marele Brahman promite să o salveze dacă îl va iubi. Pe moarte, Nikia îl vede pe Solor plecând cu Gamzatti, refuză antidotul oferit de Marele Brahman și moare.

Actul 3
În cortul său, Solor este îndurerat de moartea Nikiei și, fiind sub influența opiumului, visează că s-a reunit cu Nikia în Regatul Umbrelor. Umbrele coboară din întuneric, de pe munte, într-un șir lung. Pentru Solor realitea dispare și urmează umbra Nikiei, în Regatul Umbrelor.

Biletele pentru spectacol pot fi cumpărate online de pe platforma de ticketing kompostor.ro, de la casieria Teatrului de Balet Sibiu, Parcul Tineretului, nr. 1 sau în seara spectacolului, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, în limita locurilor rămase disponibile.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.