Baletul „Roșu și Negru”, transmis online de Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/baletul-rosu-si-negru-transmis-online-de-opera-nationala-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti transmite online marţi, 23 martie, începând cu ora 19:00, înregistrarea spectacolului de balet „Roşu şi Negru” de Livia Teodorescu Ciocănea, în regia şi coregrafia Alexei Mezincescu, pentru a omagia 179 de ani de la dispariţia celebrului scriitor francez Stendhal.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2021

Înregistrarea va fi oferită în regim gratuit pe canalul de YouTube al Operei Naționale București, în link-ul shorturl.at/axCD4

Vă invităm să vizionăm împreună o lucrare românească originală de balet pe un libret inspirat de unul dintre cele mai mari romane ale literaturii universale. Titlul trimite la o simbolistică bipolară, pe care se construiește întreaga acțiune și care se traduce prin opoziția fundamentală dintre viață și moarte, dragoste și ură, sau mai direct, dintre cariera militară (culoarea roșie a uniformei militare napoleoniene) și cea ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale). Spectacolul, ca și romanul „Roșu și negru” de Stendhal, este o meditație asupra condiției umane în perioada apariției ideii de emancipare socială prin calități excepționale individuale și nu numai prin avere și titluri nobiliare. În epoca în care a fost scris, exemplul cel mai reprezentativ era însuși Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustrează o tulburătoare și dramatică ascensiune socială încheiată prin recunoașterea, înaintea morții, a valorilor fundamentale ale vieții: iubirea și sacrificiul.

„Spectacolul încearcă o reconciliere între modern și clasic, în vederea restabilirii comunicării între arta contemporană și public. Mesajul lucrării este dincolo de momentul istoric invocat și face parte din marile teme de meditație asupra condiției umane: credință, dragoste, datorie.” – Livia Teodorescu – Ciocănea

07
/06
/19

VAMA a lansat cel mai nou single al formației, Pe de rost. Versurile cântecului, construite din perspectiva unui elev de liceu, au fost inspirate de o întâlnire întâmplătoare dintre Tudor Chirilă și o elevă din clasa a 8-a, care a venit să-i ceară un autograf. Intrând în vorbă cu ea, Tudor a întrebat-o în treacăt dacă mai au de învățat pe de rost comentariile la română și, spre surprinderea lui, răspunsul a fost afirmativ.

30
/05
/19

SoNoRo Conac „À la française” continuă în lunile iunie și iulie și cheamă publicul într-o vacanță de vară armonioasă. Muzica de cameră va răsuna fantastic în impresionantele biserici fortificate din ținutul Haferland, dar si castele, vile, conace si alte clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc din județele Brașov, Oradea, Sibiu, Argeș și Iași. 

29
/05
/19

În prag de vară, ritmul plin de foc și de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinian ASTOR PIAZZOLLA. Miercuri, 5 iunie (19.00), ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO - sub bagheta dirijorului italian ROBERTO SALVALAIO - și violoncelistul RĂZVAN SUMA vă propun un program cu lucrări de Piazzolla, ca Le grand tango, Kicho, Tango no. 2 – Cantengue sau Recordando, suită pentru orchestră de coarde.

23
/05
/19

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – își sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

22
/05
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nuntalui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.